Ρεπορτάζ

Ο μητροπολίτης Νικοπόλεως για τη μετάφραση εκκλησιαστικών κειμένων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/04/2011

Η έκτη συνάντηση του BIBLICUM που οργανώνει ο Τομέας Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Α.Π.Θ. έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 και είχε ως θέμα «Ο θεολογικός προβληματισμός των μεταφράσεων των εκκλησιαστικών κειμένων». Εκτάκτως προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, με αφορμή το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο Μέθεξη ή κατανόηση; Έκδοση Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα 2011. Ο Σεβασμιώτατος αποδέχτηκε την πρόσκληση του καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Πέτρου Βασιλειάδη, ο οποίος ήταν με βάση το πρόγραμμα ο κύριος εισηγητής, και δέχτηκε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να μιλήσει για το επίκαιρο αυτό ζήτημα.  

δείτε περισσότερα »
Με 100 εκατομμύρια κατά της φτώχειας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/04/2011

Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησαν, οι μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος  τον περασμένο χρόνο για την συντήρηση και την λειτουργία των Ιδρυμάτων τους, καθώς και για τους φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, που αναπτύσσουν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Όπως σημειώνεται το ποσό αυξήθηκε κατά 4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009 και κατά 36 εκατομμύρια ευρώ από το 2004. Συγκεκριμένα οι μητροπόλεις έδωσαν: 96 .234.510,47 ευρώ το 2010,  92.023.217,75 ευρώ το 2009, 92.605.900,47 το 2008, ενώ το 2004: 62.862.240,10 ευρώ. Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, το 2010 η Ιερά Σύνοδος έδωσε 600 χιλιάδες ευρώ για υποτροφίες φοιτητών και 1.086.276 ευρώ στις 917 οικογένειες της Θράκης που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα που δίνει η Εκκλησία σε όσους έχουν τρίτο παιδί.

  

δείτε περισσότερα »
Δορυφορικά να απαντήσει η Εκκλησία στον αποκλεισμό της από την ΕΡΤ ΑΕ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/04/2011

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Γέροντα Παϊσιο και αποσπασματικές τηλεοπτικές μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, μελετά η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ, μετά το «κόψιμο» της εκπομπής «Αρχονταρίκι» και των Θείων Λειτουργιών που τελούσε ο μητροπολίτης  Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τεθεί και πάλι το θέμα της λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ιεράρχες μάλιστα έχουν εκφράσει την άποψη «ο τηλεοπτικός σταθμός να εκπέμπει σε πρώτη φάση δορυφορικά , ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος  της εξεύρεσης συχνότητας ».

Υπενθυμίζουμε ότι το 2000, ειδική επιτροπή υπό το μητροπολίτη κ.  Ιγνάτιο  είχε καταθέσει στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πλήρη τεχνικοοικονομική μελέτη για την εγκατάσταση του σταθμού. Πρόταση της επιτροπής ήταν  η ενοικίαση ωρών σε δορυφορικό πρόγραμμα ή αγορά όλου ή μέρους μικρού τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην Αττική, ο οποίος, λόγω της άδειας που διαθέτει η Εκκλησία, θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει πανελλαδικά. Είχαν ξεκινήσει επαφές  της  επιτροπής της Εκκλησίας με τον ΟΤΕ και τη Multichoice , αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Η Εκκλησία μπορεί να δημιουργήσει ποιοτική τηλεόραση , αρκεί να συμφωνήσουν οι ιεράρχες», τονίζει στο “ierovima”  κληρικός. 

δείτε περισσότερα »
Η πιο αρχαία εικόνα του Ιησού Χριστού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/04/2011

Βρετανοί και Ελβετοί εμπειρογνώμονες, μελετώντας  φύλλα χαλκού, που βρέθηκαν στην Ιορδανία, υποθέτουν ότι περιέχουν την πιο αρχαία εικόνα του Ιησού Χριστού. Σε ένα από τα φύλλα υπάρχει ανάγλυφο πρόσωπο με το ακάνθινο στεφάνι καθώς και η επιγραφή στο κάτω μέρος «Ο Σωτήρας του Ισραήλ». Προς το παρόν, οι ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελβετία, μελετούν τα δείγματα προσπαθώντας να καθορίσουν με ακρίβεια την ηλικία και προέλευσή τους . Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, έχουν δημιουργηθεί κατά τον Α’ αιώνα μ.Χ.  

δείτε περισσότερα »
Ξεσηκωμό ζητά ο Κονίτσης, συγχαρητήρια με καθυστέρηση 100 ημερών του έδωσε η ΔΙΣ!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/04/2011

Με καθυστέρηση περίπου 100 ημερών απάντησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις έντονες ανησυχίες που διατύπωσε στις 6 Δεκεμβρίου  2010 ο αγωνιστής μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας σχετικά με τη φήμη ότι επίκειται κατάργηση του ιστορικού  583 Τάγματος Πεζικού Κονίτσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συνοριακών Φυλάκων έχει ελαχιστοποιηθεί και αν παύσει να υφίσταται και αυτό το τάγμα, η Κόνιτσα θα παραμείνει πλέον αφύλακτη και ανυπεράσπιστη από κάθε άποψη. 

Η ΔΙΣ συνεχάρη τον αγωνιστή ιεράρχη για την εθνική του ευαισθησία αλλά πέραν τούτου, ΟΥΔΕΝ! Η ΔΙΣ μάλλον δεν πρόσεξε ότι ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας είχε δηλώσει προς «τους Κυρίους των Αθηνών» , όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούσε, τα εξής:ἄν, ὅ μὴ γένοιτο, πραγματοποιηθῇ τὸ ἀνόσιο καὶ ἐγκληματικὸ αὐτὸ σχέδιο περὶ καταργήσεως τοῦ 583 Τ.Π. Κονίτσης, ἐφεξῆς θὰ διακόψω κάθε ἐπαφὴ μὲ ὅσους ἔχουν τὴν εὐθύνη διακυβερνήσεως αὐτοῦ τοῦ τόπου». Επ’ αυτού θα έπρεπε να του απαντήσει η ΔΙΣ και να τον στηρίξει στην απόφασή του.

δείτε περισσότερα »
Το «Τάμα του Έθνους» και οι προβληματισμοί της Αρχιεπισκοπής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/04/2011

Αρκετές επιστολές έχει δεχθεί και από μητροπολίτες (Αιτωλίας κ. Κοσμά, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλο  και Σπάρτης κ. Ευστάθιο ) ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με θέμα την εκπλήρωση του «τάματος του Έθνους», την ανέγερση δηλαδή του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού εις ένδειξη ευγνωμοσύνης «δια την ελευθερίαν του γένους ημών εκ της καταδυναστείας των Αγαρηνών».

Το ζεύγος των κ.κ. Ιωάννου και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου προσέφερε οικόπεδο και μεγάλο χρηματικό  ποσόν χρημάτων δια την εκπλήρωσιν αυτού του θεάρεστου έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Τάμα του Έθνους»  ετέθη και  στις 14 Δεκεμβρίου 1968, όταν ο Γεώργιος  Παπαδόπουλος εξήγγειλε « την ανέγερση ενός μνημειώδους  Ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια ως εκπλήρωση, της σχετικής υπόσχεσης της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του 1829 προς τον Θεό σε περίπτωση απελευθέρωσης της Ελλάδας».

Ίσως λοιπόν, το παρελθόν της ιδέας του «Τάματος του Έθνους» να προβληματίζει την Αρχιεπισκοπή αλλά και ιεράρχες. 

δείτε περισσότερα »
Ξάνθη: Πρόστιμο 700.000 ευρώ για παράνομη ανακατασκευή μουσουλμανικού τεμένους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2011

Πρόστιμο 350.000 ευρώ επιβλήθηκε για παράνομη ανακατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην έδρα του Δήμου Μύκης, Σμίνθη, το οποίο όμως με τις προσαυξήσεις και το πρόστιμο διατήρησης αγγίζει τις 700.000 ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2007 όταν οι κάτοικοι του οικισμού άρχισαν να κάνουν επισκευές μικρής κλίμακας στο μουσουλμανικό τέμενος της περιοχής αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε πλήρη ανακατασκευή  χωρίς ωστόσο να λάβουν ανάλογη άδεια από την Πολεοδομία.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας της τότε Νομαρχίας Ξάνθης αρχικά επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ το οποίο όμως με τις προσαυξήσεις και το πρόστιμο διατήρησης έφτασε σήμερα τις 700.000 ευρώ. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για το πρόστιμο. Δεν αρνούνται τις παρανομίες αλλά επισημαίνουν ότι πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο λατρείας και όχι για ιδιωτική οικοδομή. 

δείτε περισσότερα »
Οι συντοπίτες και συνομήλικοι Τιτουλάριοι Μητροπολίτες που «άξιζαν καλύτερης αντιμετώπισης»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2011

Ουδείς αρχιεπίσκοπος μετά τον  μακαριστό Ιερώνυμο Α’ δεν προέκρινε για τη θέση Επαρχιούχου μητροπολίτη  δύο άξιους κληρικούς: τον πανιερώτατο Μητροπολίτη Ευρίπου  κ. Βασίλειο (φωτο) και τον πανιερώτατο  Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο.

 

Και οι δύο ιεράρχες γεννήθηκαν στο Αγρίνιο το 1929, χειροτονήθηκαν Τιτουλάριοι επίσκοποι τον Δεκέμβριο του 1968 και η μέχρι σήμερα διαδρομή τους ήταν  φωτεινή και διαδρομή προσφοράς.  «Και οι δύο ιεράρχες, άξιζαν καλύτερης αντιμετώπισης, από τους αρχιεπισκόπους και τους Συνοδικούς αρχιερείς», τονίζει στο “ierovima”γηραιός ιεράρχης και συνεχίζει: «Πάντως η Σύνοδος κατά καιρούς και τους δύο βοηθούς επισκόπους της Αρχιεπισκοπής, τους εμπιστευόταν θέσεις συνοδικών επιτροπών». Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος παραμένει μέχρι και σήμερα  πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας. 

δείτε περισσότερα »
Ούτε ένας λαϊκός στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας Ολυμπίας!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/04/2011

Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας Ολυμπίας  είναι η μοναδική μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας που δεν διαθέτει στο δυναμικό της ούτε ένα λαϊκό!

Αυτό αποκαλύπτει στο «ierovima»  ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ποιμαίνει  από τον Μάρτιο του 2007 μια μεγάλη μητροπολιτική επαρχία. Να σημειωθεί ότι  και τον οδηγό που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ο μητροπολίτης, τον πληρώνει η  Ιερά Μητρόπολη.

 Για τις διοικητικές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως ο κ. Χρυσόστομος έχει επιστρατεύσει κληρικούς οι οποίοι μετά τα καθήκοντά τους στις ενορίες τους μεταβαίνουν στην Κυπαρισσία στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.  Είναι λοιπόν  επακόλουθο η Μητρόπολη στον διοικητικό τομέα να υπολειτουργεί.

Το τελευταίο διάστημα, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ύστερα από σειρά επαφών που είχε με το Υπουργείο Παιδείας , Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  κατάφερε να επιτύχει την απόσπαση τριών κληρικών  αφού οι ανάγκες της μητροπόλεως σε κληρικούς είναι τεράστιες.  «Το 2013, πρώτα ο Θεός, θα διαθέτει η μητρόπολη λαϊκούς για τις διοικητικές της υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Χρυσόστομος. 

δείτε περισσότερα »
Η άγνωστη εικόνα της Παναγίας Βουλιώτισσας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/04/2011

Με την Ευλογία του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου και με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη (τότε κληρικού της Μητροπόλεως) π. Κάλλιστου Ροδόπουλου, αγιογραφήθηκε από τον Θέμη Πέτρου μια εικόνα της Παναγίας που παραμένει άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο: η Παναγία η Βουλιώτισσα. 

Στη Βούλα της Αττικής, η ιδιαίτερη ευλάβεια των κατοίκων έδωσε ένα νέο προσωνύμιο στην Παναγία : «η Βουλιώτισσα».
Κι αυτό όχι από κάποιο θαύμα ούτε από κάποιο βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός. Παρά μόνο από την απλή πίστη των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι συναισθανόμενοι την Σκέπη Της πάνω από την πόλη τους, έδωσαν το όνομά του στην Παναγία. Αγιογράφησαν μάλιστα την εικόνα απεικονίζοντας στη βάση της το λιμάνι και την πόλη τους (φωτο «ierovima»). Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον Αύγουστο του 2004.


 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179