Ρεπορτάζ

Αποσύρθηκε προσωρινά η τροπολογία για το τζαμί στον Βοτανικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/07/2011

Απέσυρε την τροπολογία που προβλέπει τη δημιουργία τζαμιού στον Βοτανικό και παράταση της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως 31.12.2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου από το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές αγορές.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ξεκίνησε χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάλεσαν τον υπουργό να την αποσύρει. 

Ο υπουργός την απέσυρε, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ο οποίος -όπως είπε- δεν μπορεί να είναι στη Βουλή για να την αναπτύξει. Ο ίδιος έκανε λόγο για "χειρονομία καλής θέλησης" και αναμένεται να την επανακαταθέσει την προσεχή Πέμπτη, αυτή τη φορά όμως στο νομοσχέδιο για την τουριστική κατοικία και τα αυθαίρετα.

  

δείτε περισσότερα »
Η παραίτηση, ο βοηθός και κάποιος αρχιμανδρίτης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/07/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου

«Παραιτείται από τον μητροπολιτικό θρόνο και η θέση πληρούται από τον βοηθό επίσκοπο. Την ίδια στιγμή, αφού αδειάζει θέση βοηθού, αρχιμανδρίτης σπεύδει να την πληρώσει. Αποστολή εξετελέσθη». Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλά σενάρια που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες στους εκκλησιαστικούς κύκλους.Σενάριο που ωφελεί κάποιους και προβληματίζει κάποιους άλλους.

Είναι περίεργο όμως με πόση ευκολία επεξεργάζονται αυτό το καλό σενάριο οι ρασοφόροι πρωταγωνιστές.

Είναι περίεργο που δεν «ψιλιάζονται» ότι τα σενάρια όσο καλά και αν είναι, κάποτε μένουν σενάρια ή όνειρα θερινής νυκτός.

Ποιος τους έχει διαβεβαιώσει ότι οι υπόλοιποι θα συναινέσουν; Ποιος τους έχει εμπνεύσει σιγουριά, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, απαξιώνει το Συνοδικό σύστημα; Αφελείς; Προπέτες; Σίγουροι; Μήπως πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάτι άλλο;

Αξιόπιστες πληροφορίες, ταπεινές σκέψεις. 

δείτε περισσότερα »
Επιμένει ο Κρις Σπύρου στο «άνοιγμα» της Αγιά Σοφιάς
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/07/2011

Στην τελευταία συνέντευξή του ο Ελληνοαμερικανός κ. Κρις Σπύρου ενημέρωσε ότι κινητοποίησε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, για τις ενέργειες της κίνησής του «Ελεύθερη Αγιά Σοφιά».

Οι παριστάμενοι δύο διακεκριμένοι νομικοί, οι κ.κ. Δημητριάδης και Παρασκευάς, ανέφεραν ότι υπέβαλαν αγωγή κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή η Τουρκία δεν επιτρέπει την λειτουργία στον χριστιανικό ναό της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αμερικανική Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα (ομόφωνα σχεδόν, με 43 ψήφους υπέρ και μόνο μία ψήφο κατά) με το οποίο ζητά από την Τουρκία τον σεβασμό της χριστιανικής κληρονομιάς και των χώρων λατρείας. Αναμένεται και η έγκριση του ψηφίσματος από την ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής. 

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος βολιδοσκοπεί μητροπολίτες για τις Συνοδικές Επιτροπές
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/07/2011

Τις τελευταίες μέρες ο αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος βολιδοσκοπεί μητροπολίτες και διερευνά τις διαθέσεις τους στην πρόταση του να αναλάβουν επικεφαλής κάποιας Συνοδικής Επιτροπής.

Από τις 12 Συνοδικές Επιτροπές, τέσσερις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, (εξαιρουμένων βεβαίως των επί της Αρχιγραμματείας και επί των Οικονομικών): η επί των Αιρέσεων, η επί των Διορθοδόξων - Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και η επί του Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima»,προ ημερών,ο αρχιεπίσκοπος εισέπραξε από μητροπολίτη του νομού Αττικής άρνηση όταν του πρότεινε να αναλάβει πρόεδρος  κάποιας Συνοδικής Επιτροπής, ενώ την ίδια θέση αποδέχθηκε μητροπολίτης από τη Βόρεια Ελλάδα.  

Οι ενέργειες αυτές του αρχιεπισκόπου έχουν γίνει γνωστές στους  αρχιερατικούς κύκλους και πολλοί μητροπολίτες λέγουν ότι «το λόγο για την πλήρωση των Συνοδικών Επιτροπών έχει μόνο η Σύνοδος ».

δείτε περισσότερα »
Χώροι του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ στη διάθεση μουσουλμάνων για την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/07/2011

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Πληθυσμού, Ανδρέας Τάκης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρης Τασούλας και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, να παραχωρηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, κατά την Μεγάλη Εορτή της Ισλαμικής Θρησκείας της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (IdalFitr), σε όσους μουσουλμάνους το επιλέξουν, δύο στεγασμένοι χώροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), στους οποίους ήδη κατά το παρελθόν έχουν κάνει οι ίδιοι χρήση για τον σκοπό αυτό.

   Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα Διοικητικά Συμβούλια του Σ.Ε.Φ. και του Ο.Α.Κ.Α. τις αιτήσεις τους μέχρι τις 17 Αυγούστου 2011. (εκ του Υπουργείου Παιδείας) 

δείτε περισσότερα »
Η Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/07/2011

Η Αγία Άννα, η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και η μητέρα της Μαρία. Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία είχε κόρη τη Σαλώμη, η δε Σοβή την Ελισάβετ. Και η Άννα την Παρθένο Μαρία. Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι "οι δίκαιοι εις ζωήν αιώνιο απελεύσονται". Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια. Η κοίμηση της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου εορτάζεται στις 25 Ιουλίου.

  

δείτε περισσότερα »
Εγκύκλιος- προστασία για τα εκκλησιαστικά ακίνητα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/07/2011

Ως ιδιαίτερα χρήσιμη και σωστή χαρακτηρίζεται από μητροπολίτες η ενέργεια της Ιεράς Συνόδου να αποστείλει σε όλες τις μητροπόλεις εγκύκλιο σημείωμα  με το οποίο τους ενημερώνει για τα ακίνητα που σύντομα θα περιέλθουν και θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αξιοποίησης. Έτσι οι Μητροπόλεις, οι Μονές και οι ενορίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν σε αυτά τα ακίνητα έχουν δικαιώματα και αν ναι, να πράξουν τα δέοντα.

Η Εγκύκλιος  έχει θέμα «Διαβίβασις καταλόγου περιουσιακών στοιχείων προς αξιοποίησιν υπό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», και εστάλη από την Ιερά Σύνοδο στην Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις στις 14 Ιουλίου. Η Ιερά Σύνοδος με την Εγκύκλιο καλεί τους αποδέκτες της Μητροπολίτες «να εξετάσητε το ενδεχόμενον εάν επί τινων εξ αυτών υφίσταται εμπράγματα διακαιώματα της καθ΄υμάς Ιεράς Μητροπόλεως (ή Ι.Μονών και Ενοριών αυτής),ή κατέχωνται παρανόμως υπό του Δημοσίου ή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, προκειμένου να απευθυνθήτε εις το Υπουργείο Οικονομικών προς διευθέτησιν του θέματος προς όφελος της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ακολουθεί ο κατάλογος με τα ακίνητα που θα περιέλθουν και θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ. 

δείτε περισσότερα »
Δοξολογία από τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο στη Σχολή Ευελπίδων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/07/2011

Ορκίσθηκαν χθες οι απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Προ της Ορκωμοσίας, ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, τέλεσε Δοξολογία με αφορμή το πέρας των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους της Σχολής.

Τα ξίφη στους νέους και νέες ανθυπολοχαγούς επέδωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος.Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 232 ανθυπολοχαγοί, 189 Έλληνες (ανάμεσα τους 21 γυναίκες), 26 Κύπριοι, τρεις Αλβανοί (εκ των οποίων δύο γυναίκες), τρεις από την Αρμενία, ένας από την Ιορδανία, δύο από το Καμερούν (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ένας από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ένας από το Μπουρούντι, δύο από την Νιγηρία, τρεις από τη Σενεγάλη και ένας από την Σερβία.

δείτε περισσότερα »
Προσκυνηματική εκδρομή της ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» στα Ιεροσόλυμα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/07/2011

Το Σάββατον, 3ην/16ην Ιουλίου 2011, πεντηκονταμελής ομάς προσκυνητών, εις το πλαίσιον προσκυνηματικής εκδρομής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» υπό τον Διευθυντήν του Ιστοχώρου του Πατριαρχείου κ. Χρίστον Νικολάου και την Αναπληρώτριαν Διαχειρίστριαν κ. Αικατερίναν Διαμαντοπούλου και με τον καθηγητήν της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Τσιτσίγκον, επεσκέφθη το Πατριαρχείον, καθώς και 50μελής ομάς προσκυνητών του Έλληνος της Ελληνικής παροικίας Ιεροσολύμων κ. Θεοδώρου Βαράκλα.

Τούτους υπεδέχθη ενθέρμως η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, εκαλωσώρισε και ωμίλησε περί των Παναγίων Προσκυνημάτων ως των χώρων, οι οποίοι εδέχθησαν και εφιλοξένησαν τον Θεάνθρωπον, Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και ηγιάσθησαν εξ Αυτού, εκ της χάριτος, του έργου και του λόγου Αυτού και, ως εκ τούτου, έχουν την δύναμιν να μεταδίδουν την χάριν και την ευλογίαν αυτήν του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και να συντελούν εις την επίλυσιν ερωτημάτων και προβλημάτων των ανθρώπων και εις την θεραπείαν ασθενών.

Η Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου ηυχαρίστησε τον Μακαριώτατον διά την ίδρυσιν της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» την υποδοχήν της προσκυνηματικής ομάδος εις το Πατριαρχείον, μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Πέτρου Κυριακίδη και προσέφερε δωρεάν των προσκυνητών-μελών της προσκυνηματικής ομάδος ταύτης υπέρ του Πατριαρχείου. 

δείτε περισσότερα »
Ο νεότερος δεσπότης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Καναδά
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/07/2011

Ήταν διευθυντικό στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας Ericson, παραιτήθηκε, εντάχθηκε στον κλήρο και σήμερα στα σαράντα του διδάσκει θεολογία, ενώ σε δύο μήνες θα γίνει ο νεότερος καθολικός δεσπότης του Καναδά και ο δεύτερος νεότερος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον κόσμο. Ο πάτερ Τόμας Ντάουντ, θα χειροτονηθεί δεσπότης στις 10 Σεπτεπμβρίου και η τελετή θα μεταδοθεί μέσω Διαδικτύου.Ο Ντάουντ, απόφοιτος του Εμπορικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ έγινε διευθυντής της πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παρότι εγκατέλειψε τη δουλειά του για να καταταγεί στον κλήρο, ο Ντάουντ ποτέ δεν έπαψε να είναι λάτρης της τεχνολογίας και ειδικότερα του διαδικτύου.

Σήμερα διδάσκει θεολογία στο  Concordia University και επικοινωνεί με χιλιάδες νέους μέσα από το ιστολόγιό του (adventus.org) καθώς και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter επιχειρώντας να προσελκύσει νέους στη θρησκεία.Σύντομα αναμένεται να γίνει ηγετικό στέλεχος στην Καθολική Εκκλησία του Κεμπέκ, που βλέπει τους πιστούς της να μειώνονται χρόνο με το χρόνο.
 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179