Η εμμονή του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών για τη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων θέμα στη ΔΙΣ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/01/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η εμμονή του 80χρονου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών  κ. Αλεξίου να διατηρήσει τον προσωποπαγή και προσωρινό χαρακτήρα της και να μη γίνει κανονική η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, ήταν σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη  συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

« Αν  μετατραπεί σε κανονική η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων  σίγουρα δεν θα προσβληθεί το κύρος της μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Η μητρόπολη που ποιμαίνει ο σεβασμιώτατος Σεραφείμ, έχει προσφέρει έργο σημαντικό και δεν περιόρισε το έργο του μητροπολίτη κ. Αλεξίου», δήλωσε στο «ierovima» ιεράρχης.

Το 12μελές διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμφώνησε το θέμα να παραπεμφθεί στην Ιεραρχία, η οποία και θα λάβει την απόφαση για το μέλλον της μητροπόλεως του κ. Σεραφείμ.

 

Υπενθυμίζεται ότι με το Νόμο 1951/1991, άρθρο 12, « ιδρύονται κατ’ άκραν εκκλησιαστικήν οικονομίαν στην εκκλησία της Ελλάδος προσωρινές και προσωποπαγείς Ιερές Μητροπόλεις ως κατωτέρω…. 4. Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων με έδρα την Καλαμπάκα και περιφέρεια όλες τις Κωμοπόλεις και τα χωριά της επαρχίας Καλαμπάκας που αποσπώνται από την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης ».  Έτσι, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών έμεινε μόνο με την επαρχία Τρικάλων. 

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο μητροπολιτών όλα αυτά τα χρόνια, είναι τεταμένες.