Ρεπορτάζ

Ο Σύρου Δωρόθεος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο και στη Μυτιλήνη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/05/2011

Πλειάδα αρχιερέων βρέθηκε χθες και σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων και εορτής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στις Σέρρες προκειμένου να τιμήσουν την εορτή του Αγίου, που έσωσε την πόλη των Σερρών στις 8 Μαΐου 1821 από προγραμματισμένη γενική σφαγή, αλλά και για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, ιεράρχη με αξιόλογο ποιμαντικό έργο και δράση, αξιαγάπητο στην επαρχία του.Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, προσκεκλημένος του σεβ. Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου στην εορτή του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου, μετέβη προχθές αεροπορικώς από τη Μύκονο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στις Σέρρες και ευχήθηκε στον κ. Θεολόγο, που πάντα τον αποκαλεί «ηγαπημένο του αδελφό».Με λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, η επέτειος των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο Μυτιλήνης.  

 

δείτε περισσότερα »
Μικτή Επιτροπή και στο βάθος χρόνου λύσεις που θα ικανοποιούν Κράτος και Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/05/2011

Σε βάθος χρόνου θα επιλυθούν τα θέματα που ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έθεσε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί Μικτή Επιτροπή που μέσα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις θα προσπαθήσει να αναζητήσει λύσεις στα θέματα που έθεσε η Εκκλησία, λύσεις όμως που θα πρέπει να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. «Γιατί όταν συστήνονται επιτροπές δύο είναι οι στόχοι: βάθος χρόνου και η …ισοπαλία», ήταν το εύστοχο σχόλιο ιεράρχη, στο “ierovima”.

Τα θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης, είναι η αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η μη δέσμευση των καταθέσεων, το μάθημα των θρησκευτικών και η Εκκλησιαστική εκπαίδευση, οι διορισμοί εφημερίων, η Κάρτα του Πολίτη καθώς και το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, που βρίσκει αντίθετη την Εκκλησία.

Πάντως μετά τη συνάντηση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ανακοίνωση από την Εκκλησία για το τι συζητήθηκε και ποιες ήταν οι θέσεις της Κυβέρνησης επί των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι του Μαξίμου. (φωτο Χρήστος Μπόνης

δείτε περισσότερα »
Τοιχογραφίες ελλήνων φιλοσόφων στη Μονή Βατοπαιδίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/05/2011

Το ιστολόγιο «Hellas-Orthodoxy», δημοσιεύει φωτογραφίες από τις τοιχογραφίες της αγιορείτικης Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Ο διαχειριστής του ιστολογίου  βρέθηκε για λίγες μέρες στο Άγιο Ορος και με τον φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε τοιχογραφίες, από την αγιορείτικη Μονή Βατοπαιδίου, οι οποίες αναπαριστούν  Έλληνες φιλοσόφους, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, την Σίβυλλα και τον Σοφοκλή (φωτο). Σύμφωνα με το ιστολόγιο, «επιπλέον,οι βιβλιοθήκες των μοναστηριών είναι γεμάτες από αρχαία χειρόγραφα και άλλα κειμήλια τα οποία, όπως μας είπαν,έχουν βάλει στο μάτι διάφοροι αρχαιοκάπηλοι προσκυνητές", προσφέροντας μάλιστα τεράστια ποσά για την απόκτησή τους. Η απάντηση των μοναχών είναι σταθερή, αταλάντευτη και διαχρονική, προς όσους επιβουλεύονται οτιδήποτε ελληνικό: ΟΧΙ! 

δείτε περισσότερα »
Ομαδική περιτομή σε 350 παιδιά στην Κομοτηνή υπό άθλιες συνθήκες εν αγνοία της Πολιτείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/05/2011

 Ομαδική περιτομή  («σουνέτ») περίπου 350 παιδιών  Αθιγγάνων πραγματοποίησε το Προξενείο Κομοτηνής στο Δροσερό Ξάνθης,  υπό άθλιες συνθήκες σε έναν οικισμό πολεοδομικά παράνομο, ενώ την ίδια στιγμή  η πολιτεία δεν είχε πάρει…χαμπάρι.

Χοτζάδες, γιατροί και νοσηλευτές,  ήρθαν για το σκοπό αυτό από την Τουρκία και ως τόπος των επεμβάσεων επελέγη ένα εγκαταλειμμένο σπίτι Αθίγγανου. Της  μουσουλμανικής τελετής προΐστατο ο ψευτομουφτής Ξάνθης και η υποπρόξενος Κομοτηνής.

Η περιτομή κοστίζει περίπου 150 ευρώ, και έτσι το Τουρκικό Προξενείο βρήκε ένα καλύτερο τρόπο για να εκτουρκίσει αθίγγανους. Δώρο του τούρκου προξένου, στους αθίγγανους η περιτομή! 

Έστησαν στην αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού την τελετή,  με γλέντι που προέβλεπε  πιλάφια, σούπες και γλυκά  και άρχισαν τη  μαρτυρική επέμβαση στα μικρά αγόρια, χωρίς να τηρηθεί κανένας κανόνας υγιεινής. Ο μη αποστειρωμένος χώρος εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών στα οποία έγινε η περιτομή.

δείτε περισσότερα »
Ολοκλήρωση της ανατύπωσης του βιβλίου «Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/05/2011

Ολοκληρώθηκε εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jerusalem-patriarchate.infoη ανατύπωση 3000 τόμων του βιβλίου «Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων» του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου.

Την έκδοση ανέλαβε ως ευγενή χορηγία η Εκτυπωτική Εταιρεία 3Ε, υπό την διεύθυνση του κ. Αναστάσιου Γιαννακόπουλου και η Βιβλιοδετική Εταιρεία General Pack Α.Β.Ε., υπό την διεύθυνση των κ. Αλέξιου και Παναγιώτη Αποστολόπουλου. Στο όλο εγχείρημα σημαντική ήταν και η συνδρομή των εθελοντών της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη».

Η Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 2 Μαΐου  τα γραφεία της Εταιρείας «3Ε Εκτυπωτική», όπου σε θερμό κλίμα ευχαρίστησε από καρδιάς τους χορηγούς του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος και παρέλαβε συμβολικά τα δύο πρώτα αντίτυπα. 

δείτε περισσότερα »
«Δεν έχει μείνει λίγη ανθρωπιά;»-Το ξέσπασμα του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής π.Γαβριήλ Παπανικολάου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/05/2011

“Δεν έχει μείνει λίγη ανθρωπιά;”, διερωτήθηκε  ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου, όταν για μια ακόμη φορά έγινε αποδέκτης της άρνησης εκπροσώπου κατοίκων της περιοχής Αγίου Ελευθερίου (Κάτω Πατήσια), στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να ανεγείρει στην περιοχή κέντρο για την αρωγή και την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό.

Ο π. Γαβριήλ, σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις του, με ήρεμο και σαφή λόγο εξήγησε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος «ο οποίος βλέπει κάθε μέρα εκτός προγράμματος πολύ κόσμο» έχει δεχθεί αιτήματα γονέων αυτιστικών παιδιών για την ανέγερση ενός οικήματος στην Αθήνα που θα είναι αποκούμπι για τα παιδιά αυτά. Να σημειωθεί πως στην Αττική δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα.

Η Αρχιεπισκοπή διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου 800 τ.μ στην οδό Ράμφου στα Κάτω Πατήσια και έχει εκδόσει άδεια οικοδομής για μια μονοκατοικία η οποία θα λειτουργεί ως ειδικός παιδικός σταθμός  όπως είπε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στο «Βήμα 99.5» ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, τονίζοντας  κατηγορηματικά ότι δεν θα διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ. 

δείτε περισσότερα »
Ο Ιερώνυμος στο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/05/2011

Η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή στις 13.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες, Σάμου Ευσέβιος, Ελασσώνος Βασίλειος, Νέας Σμύρνης Συμεών και Καισαριανής Δανιήλ.

Πλούσια η ατζέντα  των θεμάτων που έχει να θέσει στον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος : τα διαθέσιμα της Εκκλησίας, η αποδέσμευση και  αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, το μάθημα των θρησκευτικών, η κάρτα του πολίτη και πολλά άλλα. 

δείτε περισσότερα »
Ο «Καλλικράτης» θα αγγίξει τα μειονοτικά σχολεία;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/05/2011

Σε οπισθοχώρηση όσον αφορά στις συνενώσεις των μειονοτικών δημοτικών σχολείων της Θράκης, φαίνεται ότι προχωρά το Υπουργείο Παιδείας.  Αν και οι τελικές θέσεις, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα μετά από συνεργασία με τις κατά τόπους διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης, αφορούσαν στις απολύτως απαραίτητες και λογικές συνενώσεις μικρών μονάδων που εξυπηρετούν μονοψήφιο αριθμό μαθητών, τελικά το Υπουργείο κάνει πίσω, σύμφωνα με πληροφορίες του XanthiPress.gr.

Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αντίδρασης εκπροσώπων της μειονότητας που απαιτούν τη διατήρηση των μικρών σχολείων σε κάθε περιοχή, παρότι κάτι τέτοιο φαίνεται αρκετά αναχρονιστικό και καταδικάζει τους μαθητές που φοιτούν σε τόσο ανεπαρκή σχολεία. 

δείτε περισσότερα »
Εργοτάξιο διαρκείας η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/05/2011

Εργοτάξιο διαρκείας  θυμίζει η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου αφού όπως διαβάζουμε στα Δίπτυχα της Εκκλησίας, κάποια έργα της Ι.Μ έχουν σταματήσει, κάποια άλλα έργα είναι υπό ανέγερση και κάποια άλλα έργα είναι στα σχέδια. Για παράδειγμα το Γηροκομείο της Μητροπόλεως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί  αν και το έργο  ξεκίνησε το 1989.

Όμως τα όποια οικονομικά ή άλλα προβλήματα που μάλλον θα αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Περιστερίου στον τομέα των έργων, δεν φαίνεται να πτοούν τον 76χρονο  σεβασμιώτατο κ.Χρυσόστομο (φωτο), ο οποίος συνεχίζει να σχεδιάζει έργα για να ενισχύσει τον  Φιλανθρωπικό τομέα της μητροπόλεώς του, άσχετα αν πολλά από αυτά δεν μπορούν ακόμα να ανακουφίσουν τους  φτωχούς και αδύναμους της μητροπόλεως Περιστερίου, αφού είναι υπό ανέγερση ή ακόμη στο αρχικό στάδιο υλοποίησής τους. Ίσως ο επί 33 χρόνια δυναμικός ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος, θα έπρεπε να ολοκλήρωνε πρώτα ένα έργο και μετά να προχωρούσε στο άλλο.

Αντιγράφουμε από τα Δίπτυχα και από τη σελίδα 780, που αναφέρεται ο τομέας της Φιλανθρωπικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου: 

δείτε περισσότερα »
Καρδινάλιος νεκρός την ώρα της τελετής οσιοποίησης του Πάπα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/05/2011

Ο Ισπανός καρδινάλιος Αγκουστίν Γκαρθία Γκάσκο Βιθέντε, πρώην αρχιεπίσκοπος της Βαλένθια, πέθανε σήμερα στο Βατικανό όπου είχε πάει για να παρακολουθήσει την τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β. Σύμφωνα με το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων I.media, ο καρδινάλιος αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κοντά στο Βατικανό όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως διαπιστώθηκε, είχε υποστεί θρόμβωση. Ο Βιθέντε καταγόταν από το Τολέδο και είχε χειροτονηθεί ιερέας το 1956. Από το 1990 ήταν πρόεδρος στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεολογίας Εξ Αποστάσεως που είχε ιδρύσει ο ίδιος λίγα χρόνια νωρίτερα. Τον Ιούλιο του 1992 ο πάπας Ιωάννης Παύλος τον έκανε αρχιεπίσκοπο της Βαλένθια ενώ ο νυν πάπας Βενέδικτος τον έχρισε καρδινάλιο το 2007. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179