Ρεπορτάζ

Η (άγνωστη) Ιερά Εσθήτα της Παναγίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Η φωτογραφία είναι από την Τιμία Εσθήτα (φόρεμα) της Κυρίας Θεοτόκου η οποία βρίσκεται αποθησαυρισμένη στο κρατικό μουσείο της πολεως Ζουγκντίντι στη Γεωργία.

Το Ιερό Κειμήλιο, άγνωστο για πολλούς, φυλάσσεται στο Κρατικό Μουσείο της πόλεως Ζουγκντίντι της Γεωργίας.Από το Ρωμαϊκό κράτος βρέθηκε στη Γεωργία, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (8οςαιώνας), ή σύμφωνα με άλλες πηγές, αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (15οςαιώνας).

 

Για την ύπαρξη του χιτώνα στη χώρα μαρτυρούν ο Πατριάρχης Αντιοχείας Μακάριος (1641-1688), οι πρέσβεις της Ρωσίας, Φέντον Έλτσιν και Παύλος Ζαχαρίεβ καθώς και ξένοι περιηγητές των μεσαιωνικών χρόνων.
Ο Θεομητορικός χιτώνας διαστάσεων 1,80 Χ 1,50, ήταν βαμμένος, αλλά με τον καιρό η βαφή ξεθώριασε. Ο χιτώνας είναι τοποθετημένος σε ειδικό κατασκευασμένο ξύλινο κιβώτιο και αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ευλογίας και αγιασμού για τον πολύπαθο Γεωργιανό λαό και όχι μόνο. Στις 2 Ιουλίου η Εκκλησία μας εόρτασε την «Κατάθεση της Εσθήτας» της Παναγίας μας. 

δείτε περισσότερα »
Δεν υπάρχει θέμα ούτε με τη μισθοδοσία κληρικών ούτε με την Εκκλησιαστική περιουσία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα με την μισθοδοσία των κληρικών, η Εκκλησιαστική Περιουσία δεν θα περιληφθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας   και μέχρι τον Σεπτέμβριο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μελετηθεί η φορολογία που θα πρέπει να πληρώνουν τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα που παρέχουν κοινωνικό έργο (νοσοκομεία, γηροκομεία κ.α).

Αυτά είναι τα τρία σημαντικά σημεία της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου και Συνοδικών μητροπολιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και το θετικό της αποτέλεσμα  είναι απόρροια των χειρισμών  πρωτίστως του αρχιεπισκόπου και δευτερευόντως των Συνοδικών μητροπολιτών και των συνεργατών του. «Δεν χρειάζεται τελικά να  ανησυχεί ο κλήρος για τη μισθοδοσία του και η Εκκλησία για την περιουσία της η οποία αξιοποιείται υπέρ του λαού», δήλωσε ιεράρχης.  

δείτε περισσότερα »
ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη»: Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Πανορμίτη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Ολοκληρώθηκε η 7ήμερη Προσκυνηματική εκδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη, 21-28 Ιουνίου 2011.

Οι προσκυνητές, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, αναχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου 2011 αεροπορικώς για τη Ρόδο και από το λιμάνι της Ρόδου  έφτασαν στον Πανορμίτη στη Σύμη.

Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή κατά την παραμονή τους στο Μοναστήρι είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στον Ιερό Ναό, να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Εικόνα του Αρχαγγέλου, να ξεναγηθούν στην Ιερά Μονή, καθώς και να ασπαστούν τις υπέροχες αγιογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Καθολικό του Ταξιάρχου.

Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής, που ιδρύθηκε το 1987 από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Μαργαρίτη. Πρόκειται για ένα ενιαίο συγκρότημα του Εκκλησιαστικού Μουσείου του Πανορμίτη με έξι συνολικά αίθουσες, όπου φυλάσσονται ιερά κειμήλια θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.  

δείτε περισσότερα »
Διερευνητική και άνευ δεσμεύσεων η συνάντηση ΔΙΣ- Βενιζέλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Σήμερα στις 9.00,  ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί μητροπολίτες συναντώνται στην έδρα της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο  Βενιζέλο, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση αναχωρεί για το Βερολίνο.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, «είναι τα θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως η αναζήτηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης».«Μα καλά μέχρι και σήμερα η Εκκλησία δεν έχει ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης;», αναρωτήθηκε ιεράρχης που απόρησε με τη σχετική διατύπωση του δελτίου Τύπου του ΥΠΟΙΚ.Η συνάντηση είναι διερευνητική των προθέσεων και των δύο πλευρών και η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από την Ιερά Σύνοδο θα είναι λιτή και αμιγώς «υπηρεσιακή». Η Εκκλησία απλά σήμερα θα λάβει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Πολιτείας, η οποία δεν πρόκειται να δεσμευτεί σε κάτι. Επιπλέον, θεωρείται απίθανο να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών και η ΔΙΣ θα συμφωνήσουν σε νέα συνάντηση. 

δείτε περισσότερα »
Οι ιεράρχες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συνάντηση της Τετάρτης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/07/2011

Στις 8.30 το πρωΐ της Τετάρτης, εκτός απροόπτου,  ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι Συνοδικοί μητροπολίτες ,  ο πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΚΥΟ  μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης  Αντώνιος Αβραμιώτης, θα εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου και θα έχουν μια πρώτη συζήτηση «προθέρμανση» επί  των θεμάτων που θα τους απασχολήσουν στη συνέχεια της κρίσιμης συνάντησης.

 Λίγο μετά τις 09.15 στην αίθουσα θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  τον οποίο και θα υποδεχθεί ο αρχιεπίσκοπος. Στη συνέχεια ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος θα χαιρετίσει ξεχωριστά τους μητροπολίτες  και αφού κλείσουν οι πόρτες θα ξεκινήσει η ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει  συζήτηση. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα έχει αποχωρήσει μισή ώρα νωρίτερα.

Η αλήθεια είναι  ότι η συνάντηση αυτή ξεκινά με καλούς οιωνούς αφού η Εκκλησία πέτυχε  την αναστολή της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος, που ζητούσε την εφαρμογή του N. 1611/1950, όπου προβλεπόταν  ότι όλα τα ΝΠΔΔ όφειλαν να καταθέτουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, προκειμένου η ίδια να έχει τη δυνατότητα της αποκλειστικής διαχείρισής τους. Το Κράτος παρέχει πλέον τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να καταθέτει τα χρήματά της σε όποιο πιστωτικό ίδρυμα επιθυμεί.

Στην Εκκλησία έχει δημιουργηθεί αναστάτωση εξαιτίας του άρθρου 10 του Μεσοπρόθεσμου

δείτε περισσότερα »
Δώδεκα μητροπολίτες από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πετράκη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/07/2011

(φωτογραφίες “ierovima”) Είναι ένα μοναστήρι στην καρδιά της Αθήνας, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λυκαβηττού και αποτελεί μια όαση. Ο επισκέπτης -προσκυνητής μπορεί να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει και να ξαποστάσει στον καταπράσινο κήπο της. Το διάστημα που θα βρεθεί εκεί, θα ξεχάσει πως βρίσκεται στη ζούγκλα της Αθήνας… Τη Μονή διακόνησαν ως ηγούμενοι  κληρικοί που σήμερα είναι μητροπολίτες. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη.

Εισερχόμενοι στην Ιερά Μονή από την κεντρική είσοδο (Οδός Γενναδίου 14) και αναβαίνοντας τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Μοναστηριακού περιβόλου ο προσκυνητής αντικρύζει το επιβλητικό Καθολικό της Ι. Μονής Ασωμάτων - Πετράκη.

Μπροστά του (νοτιοδυτικά) βρίσκεται ο τάφος του διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων. Τα υπάρχοντα διάφορα αρχαία, επίγραφα και μη, μαρμάρινα τμήματα στον περίβολο της Ι. Μονής αποτελούν ένδειξη και μαρτυρία ότι ο χώρος με τα κτίσματά του γνώρισαν αρκετές ανακαινίσεις, επισκευές και μετασκευές (15ο αιώνα, και κατά τα έτη 1673, 1689, 1704, 1719, 1804, 1938-40,  1960-71)   με  σημαντικότερη  όλων αυτή του 1673 από την οποία πήρε και την προσωνυμία ως Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Το μοναστήρι απέκτησε τεράστια περιουσία, αλλά σταδιακά τη δώρισε στο Κράτος. 

δείτε περισσότερα »
Η πρόταση του μακαριστού Χριστόδουλου για την 3η Ιουλίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/07/2011

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τους δικούς της Αγίους του έρωτα. Μπορεί η Καθολική Εκκλησία και επιχειρηματικά συμφέροντα να επέβαλαν τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων, ενώ στις 3 Ιουλίου υπάρχει και ο Άγιος Υάκινθος για τους ερωτευμένους του καλοκαιριού.

Τόσα χρόνια κανένας κληρικός δεν είχε ασχοληθεί με τον άγιο του έρωτα.  Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος , σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την ορθόδοξη πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης. Ο άλλος ορθόδοξος "Βαλεντίνος" είναι ο Άγιος Υάκινθοςκαι γιορτάζει στις 3 Ιουλίου, την ημερομηνία δηλαδή που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού επί αυτοκράτορα Τραϊανού (το 98 μ.Χ.) σε ηλικία 20 χρόνων.  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας μετέφερε στο συνέδριο του «PRISON FELLOWSHIP INTERNATIONAL», την 28χρονη εμπειρία του από την εθελοντική διακονία του στις φυλακές
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/07/2011

Με πολύ ενδιαφέρον και με πάρα πολύ καλές και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, προχωρούν οι εργασίες του Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού «PRISON FELLOWSHIP INTERNATIONAL», με συνδιοργανωτή τον  Ορθόδοξο Χριστιανικό Οργανισμό για φυλακισμένους στην Αμερική (O.C.P.M.),  στο Τορόντο του Καναδά, για την ποιμαντική διακονία των φυλακισμένων αδελφών μας, από τις 27 Ιουνίου καί ολοκληρώνονται  στίς 2 Ιουλίου το βράδυ. Τό θέμα του Συνεδρίου είναι: "ελπίς, συγγνώμη, αποκατατάστασις=παλινόρθωσις και ελευθερία".
Την Εκκλησία της Ελλάδος, εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
      Σε ειδικό διεσκευασμένο χώρο του ξενοδοχείου Sheraton, στο κέντρο της πόλεως του Τορόντο, όπου φιλοξενείται το Συνέδριο, τελούνται καθημερινώς οι Ορθόδοξες Ακολουθίες (πρωί και απόγευμα).  

δείτε περισσότερα »
Μετά τη συνάντηση της ΔΙΣ με τον υπουργό Οικονομικών «θα χτυπήσουν οι καμπάνες»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/07/2011

Εντός του Ιουλίου θα συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. Αυτό θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες εκκλησιαστικές πηγές, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, μετά τη συνάντηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. Θέμα της κρίσιμης συνάντησης τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος και όπως διαμορφώνονται μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
 Τα όσα θα συζητηθούν είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Αρχικά υπήρξε η σκέψη να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον κ. Βενιζέλο, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης και τα όσα έχει να μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών κατέστησαν αναγκαία και την παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Μετά τη συνάντηση των ιεραρχών με τον υπουργό Οικονομικών θα χτυπήσουν οι καμπάνες», ήταν το σχόλιο ιεράρχη. Και ...καλό μήνα!

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού «PRISON FELLOSHIP INTERNATIONAL»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/06/2011

Με ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, συνεχίζονται στο Τορόντο του Καναδά, οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού «PRISON FELLOSHIP INTERNATIONAL» με θέμα τη διακονία και την ποιμαντική προς τους φυλακισμένους αδελφούς μας.Την Εκκλησία της Ελλάδος, εκπροσωπεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος για την εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, όπου άγει και τα ονομαστήριά του, συλλειτούργησε με άλλους Ορθοδόξους Κληρικούς-Συνέδρους, οι οποίοι εκπροσωπούν αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες από ολόκληρο  τον κόσμο.

Στις φωτογραφίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης με τον Ron Nickel τον Τsak Colson ιδρυτή του Διεθνούς Οργανισμού (Prison Felloship International) και με τους άλλους κληρικούς από το συλλείτουργο στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179