Ρεπορτάζ

Ο διάδοχος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου,το ντόμινο εξελίξεων και η επιβεβαίωση για το «ierovima»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/09/2011

Όπως ακριβώς αναμενόταν και όπως είχε δημοσιεύσει από τις 14 Μαρτίου το «ierovima».Τον Επίσκοπο Φωτικής Διονύσιο επιθυμεί για διάδοχό του στη Μητρόπολη Ζακύνθου ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Ο σεβασμιότατος μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, αναφέρθηκε στο διάδοχό του ως εξής:
«Επιθυμώ να είναι αυτός που θα μου κλέψει τις εντυπώσεις γιατί δεν με ενδιαφέρει καθόλου από εδώ και πέρα τίποτα. Και αν θα είναι αυτός που έχω στο μυαλό μου πραγματικά θα είναι κόσμημα για την Εκκλησία» είπε ο Μητροπολίτης .
- Ποιος είναι; τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.
- Ξέρουν οι πιστοί… Οι πιστοί έρχονται από την Καισαριανή για να εξομολογηθούν σε αυτόν, στην Ζάκυνθο που είναι. Είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ένας σωστός άνθρωπος, ούτε ευσεβιστής, ούτε τίποτα…

Αν τελικά εκλεγεί, με την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, η προτίμηση του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, αδειάζει θέση βοηθού επισκόπου, την οποία όλο και κάποιος θα βρεθεί να πληρώσει. Και έτσι ξεκινά ντόμινο σημαντικών εξελίξεων… Όλα αυτά θα λυθούν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου. Ας θυμηθούμε τί δημοσίευσε (scripta manent) στις 14 Μαρτίου 2011  το «ierovima” με τίτλο :«Οι φήμες για την παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου και το ντόμινο εξελίξεων».  

δείτε περισσότερα »
Διορισμοί κληρικών με το σταγονόμετρο- «Πράσινο φώς» για 100 από τον Ρέππα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/09/2011

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας διορίζονται,  100 κληρικοί στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης και την Εκκλησία Δωδεκανήσου. Ο αριθμός αυτός κρίνεται ως μη ικανοποιητικός δεδομένου ότι δεν καλύπτει  τις ανάγκες των μητροπόλεων αφού δεκάδες ενορίες ανά την Επικράτεια, δεν διαθέτουν κληρικό.

Επίσης στο διορισμό 1.100 εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός.
Συγκεκριμένα, διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 223 θέσεις θα καλυφθούν από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, οι 150 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία, και 227 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τις λοιπές κατηγορίες του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.Επίσης, θα διοριστούν 400 εκπαιδευτικοί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης .   

δείτε περισσότερα »
Ψηφίζεται η τροπολογία για το τζαμί στο Βοτανικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2011

Αύριο Τρίτη μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ψηφίζεται -ως τροπολογία- η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαντζής, το τζαμί θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, σε χώρο που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό, και θα είναι μικρότερο σε έκταση από την αρχική πρόβλεψή του.
Θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων , δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του.

Η κατασκευή του τζαμιού έχει ανατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, και το συνολικό κόστος έχει υπολογισθεί στο 80% του αρχικού που ήταν 15 εκατ. ευρώ.
Δεν πρόκειται να κτισθεί σε νέο οικοδόμημα, αλλά σε υπάρχοντα οικοδομήματα για λόγους οικονομίας. Επίσης, δεν θα υπάρχουν βοηθητικά κτίρια, για προετοιμασία προσευχής. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιμανδρίτες υποψήφιοι για εγγραφή στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

Στον προκαταρκτικό πίνακα υποψηφίων κληρικών δι΄εγγραφήν εις τον κατάλογον των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, συμπεριλαμβάνονται 25 αρχιμανδρίτες η ηλικία των οποίων είναι από 35 έως 52 ετών. Πέντε αρχιμανδρίτες υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τέσσερις  στη Μητρόπολη Βεροίας και από δύο στις μητροπόλεις Φλωρίνης και Ξάνθης.

Ο κατάλογος θα τεθεί υπ΄όψιν των ιεραρχών στη Τακτική Συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου).

Το «ierovima» δημοσιεύει τα ονόματα των αρχιμανδριτών, την μητρόπολη την οποία σήμερα υπηρετούν καθώς και το έτος γεννήσεώς των.  Ακολουθεί ο κατάλογος των 25 υποψηφίων:

δείτε περισσότερα »
Αναγνωριστική η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Αναγνωριστική των προθέσεων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 155ηςΣυνοδικής Περιόδου καθώς και των διαθέσεων του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα είναι η τακτική συνεδρία, που ξεκινά αύριο Δευτέρα και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τετάρτης. Τόσο ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όσο και τα 12 μέλη της νέας ΔΙΣ (παραδοσιακοί ιεράρχες οι περισσότεροι), θα «ανιχνεύσουν» το πεδίο δράσης αμφοτέρων των πλευρών, δεδομένου ότι τα θέματα που έχει ανοιχτά η Εκκλησία είναι αρκετά, όπως οι προσλήψεις κληρικών, αλλά και το όριο ηλικίας των αρχιερέων που τίθεται ατύπως μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.

Έτσι τα θέματα της Ημερησίας διατάξεως και των τριών ημερών είναι διαδικαστικά και δεν αγγίζουν φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η Κάρτα του Πολίτη. Στις επόμενες συνεδριάσεις η Ημερησία Διάταξη θα περιέχει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απασχολούν πραγματικά την Εκκλησία.

 Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, θα συγκροτηθούν τα Συνοδικά Δικαστήρια, θα γίνει διορισμός των Συνοδικών Συνέδρων ως συνδέσμων μελών των Συνοδικών Επιτροπών, ενώ τη δεύτερη μέρα, θα γίνουν εισηγήσεις Ιεραρχών επί διαφόρων θεμάτων, θα υποβληθεί πρόταση από τον μητροπολίτη Γλυφάδας περί μετονομασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας σε Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, ενώ θα υποβληθεί πρόταση για την διοργάνωση ημερίδος με  θέμα «Εκκλησία και ΜΜΕ».

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της νέας ΔΙΣ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αίτημα της ΕΚΥΟ περί αυξήσεως της ετήσιας χορηγίας του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας καθώς και το αίτημα για μετονομασία της μητρόπολης Λήμνου σε μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. 

δείτε περισσότερα »
Ονομαστήρια μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρουπόλεως
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2011

Τὰ ὀνομαστήριά του εόρτασε ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος,ἐπὶ τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ ἁγίου, ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Ἀνθίμου, Ἐπισκόπου Νικομηδείας. Τὸ ἀπόγευμα τῆς Παρασκευῆς, 2 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Πανηγυρικὸς Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸςστὸν ἱερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ. Τὸ πρωΐ τοῦ Σαββάτου ἀπὸ τὶς 7.00 - 10.30 π.μ., στὸν ἴδιο ἱερὸ Ναὸ, ετελέσθησαν ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, μὲ συμμετοχὴ καὶ ἄλλων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν. Μετὰ τὸ τέλος τῆς Θ. Λειτουργίας, ὁ Παναγιώτατος εδέχθη τὶς εὐχὲς τῶν ἐκπροσώπων τῶν Ἀρχῶν, τοῦ ἱεροῦ Κλήρου καὶ τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ, στὸ Ἐπισκοπεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως (Βογατσικοῦ 7).

Το ἐπίσημο Γεῦμα δεν παρετέθη.Πιστοί απ’ όλο τον Έβρο ευχήθηκαν στο μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο για την ονομαστική του εορτή. Ο μητροπολίτης, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τίμησε ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο νομό.

δείτε περισσότερα »
Νέα μοναδική έκδοση: «Νάματα Ψαλτικής Τέχνης και κατάνυξης στη Θεία Λατρεία»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2011

«Νάματα Ψαλτικής Τέχνης και κατάνυξης στη Θεία Λατρεία», είναι ο τίτλος του Α’ τόμου του μουσικού πονήματος του Πρεσβυτέρου Γεωργίου Αλ. Αναγνωστοπούλου του Ηλείου. Το καταπληκτικό και μοναδικό στο είδος του μουσικό έργο των πεντακοσίων σελίδων, του π. Γεωργίου που είναι μεταξύ άλλων και καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού, είναι απαραίτητο βοήθημα για κάθε Ιερό Ναό.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Πληροφορίες για τη διάθεση του Α τόμου στα τηλέφωνα: 26220 29125 και 6972 212766 

δείτε περισσότερα »
Ο υπουργός Υγείας την ερχόμενη Τρίτη στη ΔΙΣ για τις μεταμοσχεύσεις
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη, στο Συνοδικό Μέγαρο όπου θα συνεδριάζει η νέα ΔΙΣ και θα ενημερώσει τον  αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της για το νόμο περί μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα για την «εικαζόμενη συναίνεση». Η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της για την «εικαζόμενη συναίνεση» που εισάγεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή την αρχή ότι όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Στις 23 Αυγούστου ο κ. Λοβέρδος είχε επισκεφθεί στην Αρχιεπισκοπή τον κ. Ιερώνυμο. «Ήρθα εδώ ως υπουργός και μέλος του εκκλησιάσματος. Μας ενώνει η προσπάθεια των ανθρώπων να δοθεί ζωή μέσα από το θάνατο. Φάνηκε ότι μας χωρίζει το ζήτημα της "εικαζόμενης συναίνεσης", αλλά υπάρχει ενάμισι χρόνος, που μεσολαβεί για να βρεθεί μια λύση», είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή Μητρόπολη Θεσσαλονίκης;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Η ΕΤ1 θα πάψει να λειτουργεί και η ΕΤ3 θα αναβαθμισθεί. Αυτό τουλάχιστον έχει ανακοινώσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος και από την ανακοίνωση αυτή, προκύπτει ήδη ένα μεγάλο ερώτημα: ποια Θεία Λειτουργία θα μεταδίδει ζωντανά η ΕΤ3; Μέχρι και σήμερα από το πρώτο κανάλι μεταδίδεται η Θεία Λειτουργία από τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και από την ΕΤ3 η Θεία Λειτουργία από κάποια εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πάντα εκεί που χοροστατεί ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος.  

 

Τι θα συμβεί στο μέλλον; Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι όταν στην ΕΤ1 και στην ΕΤ3, που η τηλεθέαση δεν ξεπερνά συνήθως το 1-2% , προβάλλεται Θεία Λειτουργία, η τηλεθέαση «χτυπά» διψήφια νούμερα, της τάξης του 12-15%. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα προβληματίσει τους υπευθύνους των καναλιών. Το ερώτημα λοιπόν που θα τεθεί σύντομα είναι: Ποιά θα κερδίσει μια θέση στην οθόνη; Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ή η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης; 

δείτε περισσότερα »
Δεν καταδικάζει η Ιερά Σύνοδος τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κονίτσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Προσεκτικά γραμμένο το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου για τα όσα είπε ο Μη­τρο­πο­λί­της Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ. Ανδρέας, την Κυριακή σε εκδήλωση μνήμης για το Γράμμο. Η Ιερά Σύνοδος τηρεί αποστάσεις και δεν καταδικάζει τις απόψεις που εξέφρασε ο ιεράρχης ο οποίος δεν είναι η πρώτη ούτε φυσικά η τελευταία φορά που κατακεραυνώνει πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο μητροπολίτης είχε ταχθεί υπέρ του προπηλακισμού πολιτικών προσώπων, λέγοντας "ζήτω τα γιαούρτια, ζήτω τα αυγά", ευχόμενος "να αγιάσουν τα χέρια όσων τα πετάνε" ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι βέβαιοι "ότι έχουν την απόλυτη έγκριση των ηρώων του Γράμμου".

Αποκάλεσε "χοντρό" τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και στην πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου περί χρήσης ναρκωτικών, ισχυριζόμενος ότι θέλει "να μαστουρωθούν όλοι οι Έλληνες" .

Το Δελτίο της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Οἱ ἀπόψεις πού ἐξέφρασε πρόσφατα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. Ἀνδρέας, ἀποτελοῦν καθαρά προσωπικές του ἀπόψεις καί ὄχι ἀπόψεις πού ἔχει υἱοθετήσει ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».
 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156