Ρεπορτάζ

Θρήνος στη Ζαχάρω από το θάνατο ιερέα πατέρα 3 παιδιών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/10/2011

 Σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα ένας 35χρονος ιερέας από τη Ζαχάρω που πήγαινε για να λειτουργήσει στην ενορία του, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο καθώς υπέκυψε στα τραύματά του μετά από σοβαρό τροχαίο.Το δυστύχημα σημειώθηκε στη στροφή που βρίσκεται λίγο πριν την έξοδο της πόλης της Ζαχάρως προς Πύργο, όταν ο άτυχος ιερέας για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα, το οποίο οδηγούσε ένας 29χρονος από το Λέπρεο.Ο 35χρονος ιερέας ήταν πατέρας τριών παιδιών και το μοιραίο τροχαίο συνέβη την ώρα που πήγαινε στην ενορία του σε χωριό της Κρέστενας για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία

δείτε περισσότερα »
Πρόσκληση Αρχιεπισκόπου προς μητροπολίτες: «Αξιοποιείστε ακίνητα των Μητροπόλεων, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/10/2011

Μέχρι τέλος του έτους θα έχει κλείσει ο φάκελος «Φωτοβολταϊκά –Μονή Πεντέλης» και στις αρχές του 2012, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου που σε πρώτη φάση θα προσφέρει τουλάχιστον 900 θέσεις εργασίας.

Η Μονή Πεντέλης έχει δρομολογήσει   με την ενεργό αρωγή και της Εκκλησίας της Ελλάδος, επένδυση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που προσεγγίζει το 1,5 δισ.  ευρώ.

Οι δύο φορείς απηύθυναν  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επενδυτές για την αξιοποίηση έκτασης που ανήκει στη Μονή Πεντέλης, που προσεγγίζει τα 25.000 στρέμματα και την οποία θα νοικιάσει σε εταιρεία για 20 χρόνια. Από αυτά τα 22.000 στρέμματα θα δενδροφυτευτούν και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου που εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ. Στόχος των εκκλησιαστικών αρχών είναι η αποκόμιση σημαντικών εσόδων από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης, τα οποία θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπίες.Συγκεκριμένα από το ποσό αυτό, το 90% θα πηγαίνει στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και θα χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ το  υπόλοιπο 10% στη Μονή Πεντέλης και χρησιμοποιείται για έργα συντήρησης.

 

Συνολικά αναμένεται ετήσια παραγωγή έως και 300 MW.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ ενημέρωσε για το έργο αυτό τον Σεΐχη του Εμιράτου,  καθώς και κάποια ακίνητα-φιλέτα  που διαθέτει προς αξιοποίηση η Εκκλησία. «Η Εκκλησία πρέπει να βοηθήσει τους αδυνάμους, που δυστυχώς καθημερινά αυξάνονται . Πώς θα τους ενισχύσουμε λοιπόν αν δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι;», τονίζουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τη ΔΙΣ για το ταξίδι που έκανε και δεν αποκλείεται να καλέσει όσους μητροπολίτες το επιθυμούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης  της όποιας ακίνητης περιουσίας διαθέτουν προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου.

«Δυστυχώς έρχονται δύσκολοι καιροί και η Εκκλησία πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να προσφέρει , πέρα από συσσίτια, σε όσους το έχουν ανάγκη», είπαν συνεργάτες του αρχιεπισκόπου στο «ierovima»

  

δείτε περισσότερα »
Νέο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/10/2011

 Αποκλειστικό

 

Ταξίδι και πάλι στο εξωτερικό , πιθανότατα στο Κατάρ,πραγματοποιεί ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΚΥΟ μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "ierovima", ο σκοπός του ταξιδιού, που έγινε με ιδιωτικό αεροσκάφος,έχει σχέση με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση της Μονής Πεντέλης. Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Ιερώνυμου, αποτελούν τη βέλτιστη λύση, δεδομένων των μεγάλων εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή της Εκκλησίας και η αξιοποίηση των οποίων θα έχει τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό όφελος.

Τα έσοδα από την επένδυση θα διατεθούν για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει την Τρίτη το βράδυ.

Σημειώνεται ότι στις 18 Οκτωβρίου, όπως είχε δημοσιεύσει και πάλι μόνο το "ierovima", ο κ. Ιερώνυμος είχε πραγματοποιήσει ταξίδι -αστραπή στην Ευρώπη.

δείτε περισσότερα »
Οι βυζαντινές κολώνες της…ΔΕΗ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/10/2011

 (φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Σε ένα από τα Βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας ,αυτό της Παναγίας στο Άργος, η Δ.Ε.Η.  χωρίς να σεβαστεί τον κοιμητηριακό χώρο, τοποθέτησε κολώνες για μετασχηματιστές. Η επιτροπή της εκκλησίας υπέβαλλε έγγραφο διαμαρτυρίας προς την επιτροπή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να σταματήσει η βεβήλωση του χώρου.

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι κτίσμα του 11ου αιώνος. Ανεκαινίσθη το 1699. Παλαιότερα λεγόταν Παναγία Αμπελούσα διότι υπήρχαν τριγύρω πολλά αμπέλια. Εδώ ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Δ΄ Εθνικής Συνέλευσης το 1829 καθώς και της Ε΄ Εθνικής Συνέλευσης το 1831. Την 5η Μαΐου 1824 έγινε εδώ τελετή για το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Εδώ υπάρχουν Ευαγγέλια του 18ου και 19ου καθώς και εικόνες του 19ου αιώνα.

δείτε περισσότερα »
Καταρρέει η περίφημη τρίκλιτη βασιλική λιθόκτιστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κοζάνη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/10/2011

(Πηγή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Του Χρήστου Βήττα )  Ένα σπάνιο έργο ντόπιων μαστόρων του Βοΐου, η περίφημη τρίκλιτη βασιλική λιθόκτιστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Δίλοφος, κινδυνεύει με κατάρρευση.


Τη διάσωση του μοναδικού μνημείου του 19ου αιώνα ανέλαβαν οι λιγοστοί κάτοικοι του ορεινού χωριού της Κοζάνης, διενεργώντας έρανο, καθώς η επίσημη πολιτεία είναι απούσα. “Εάν δεν αρχίσουν οι σωστικές εργασίες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να προλάβουμε τον χειμώνα, η εκκλησία θα καταρρεύσει”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διλόφου Τηλέμαχος Σαμαράς. “Τουλάχιστον να προλάβουμε να αναστηλώσουμε το μνημείο και μετά μπορούμε να κάνουμε τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μέσα στον ναό”, πρόσθεσε ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στον έρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων. Όπως είπε, “ο έρανος έγινε το περασμένο καλοκαίρι, που το χωριό γεμίζει από κόσμο, οπότε καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 50.000 ευρώ”. Βεβαίως, για την επίσημη πολιτεία “λεφτά δεν υπάρχουν” για τον πολιτισμό και τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς.  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας στη Βιέννη για το μακαριστό Μιχαήλ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2011

 Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της τελετής της Εξόδιου Ακολουθίας του μακαριστού ιεράρχη Μιχαήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία είναι η ερχόμενη Τρίτη. Την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος και τον πρόεδρό της θα εκπροσωπήσει ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος. Η επάρατος νίκησε τον μεγάλο ιεράρχη, τον Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, υπέρτιμο και έξαρχο Μεσευρώπης και Ουγγαρίας. Ο Μιχαήλ υπήρξε ένας εκ των διαπρεπεστέρων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν είναι βέβαιο αν θα μεταβεί  στη Βιέννη για να χοροστατήσει της Εξόδιου Ακολουθίας που θα πραγματοποιηθεί  στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, διακρίθηκε για το ορθόδοξο ήθος του και για την αγάπη και αφοσίωσή του στον Οικουμενικό Θρόνο και στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η ορθόδοξη κοινότητα της Αυστρίας αποχαιρετά το μεγάλο ιεράρχη.

δείτε περισσότερα »
Ο νέος μητροπολίτης Ζακύνθου στο Φανάρι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2011

Στο Φανάρι θα μεταβούν στις 21 Οκτωβρίου ο νέος μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Οι δύο ιεράρχες έχουν γίνει αποδέκτες προφορικής πρόσκλησης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθούν το Φανάρι όπου ο κ. Βαρθολομαίος εορτάζει τα 20 χρόνια  Πατριαρχίας. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του μητροπολίτη Δωδώνης με το Πατριαρχείο είναι άριστες και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.

Επίσης να σημειωθεί ότι η ενθρόνιση του σεβασμιωτάτου Διονυσίου θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου και στο όμορφο νησί της Ζακύνθου θα φτάσει με το πλοίο της γραμμής.

  

δείτε περισσότερα »
Το πάρκινγκ της Ιεράς Μονής Φιλοθέου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2011

Στην Ιερά Μονή Φιλοθέου  ανήκει το μεγάλο πάρκιγκ στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία» στην Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ερωτήσεων στη Βουλή ενώ γίνεται και πάλι θέμα σε αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Η μονή διαθέτει και άλλα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιερά Μονή Φιλοθέου είναι μια από τις 20 μονές του  Αγίου Όρους  12η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών.

Η Iερά Μονή κτίστηκε από τον Όσιο Φιλόθεο, μαθητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Επί των ημερών του Οσίου Φιλοθέου φαίνεται να υπάρχει στην αρχή με το όνομα "μικρή μονή της Φτέρης" - στην περιοχή Κράββατος - όπου σήμερα υπάρχει παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ιστορικά, φαίνεται να προϋπάρχει του 1015 σε έγγραφο του Πρώτου. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και σ΄ αυτή φέρεται να ηγουμένευσε για κάποιο διάστημα ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Ξακουστή είναι η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.  

δείτε περισσότερα »
Ταξίδι –αστραπή του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2011

 Αποκλειστικό 

Ταξίδι αστραπή στο εξωτερικό πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima»που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα έχει μεταξύ άλλων, σημαντικές επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους για θέματα που αφορούν στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιστρέψει-εκτός απροόπτου (λόγω απεργιών)- αύριο βράδυ στην Αθήνα.

 

δείτε περισσότερα »
Μοιρασμένη στα δύο η Εκκλησία της Ελλάδος και έτσι στέρησαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε 24 αρχιμανδρίτες!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/10/2011

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στέρησαν-άγνωστο ποιοι και γιατί-σε 24 αρχιμανδρίτες και συγκεκριμένα σε εκείνους που ήταν στο συμπληρωματικό κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων (ψηφισθείς υπό της Ι.Σ.Ι την 4/10/2011)). Αυτό συνέβη γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι χωρισμένη ή αν θέλετε, μοιρασμένη στα δύο!

Συγκεκριμένα  στην τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, οι συνοδικοί εκλήθησαν να εκλέξουν τους μητροπολίτες Χίου και Ζακύνθου. Στα έδρανα των μητροπολιτών  υπήρχαν δύο φάκελοι, διαφορετικού χρώματος που περιείχαν τον κατάλογο των προς αρχιερατείαν  εκλογίμων.

Από τον πρώτο φάκελο  , η ετικέτα του οποίου έγραφε «Πλήρωσις Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσών» απουσίαζε μια  σελίδα , δηλαδή αυτή με τους εικοσιτέσσερις αρχιμανδρίτες. Με απλά λόγια, από 24 αρχιμανδρίτες αφαιρέθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Αντιθέτως  ο συμπληρωματικός κατάλογος υπήρχε στο φάκελο με ετικέτα «Πλήρωσις Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου». 

Αρχιμανδρίτης έδωσε εξήγηση γιατί συνέβη αυτό: «Αυτό συνέβη γιατί η Μητρόπολης Χίου είναι επαρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι 24 δεν ανήκουν σε  κατάλογο για τον οποίο έχει συγκατατεθεί η εν Φαναρίω  Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με την πράξη του. Αντίθετα για την κενή θέση στη Ζάκυνθο αυτό ήταν εφικτό αφού ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος». 

Την ίδια στιγμή όμως, μητροπολίτης έθεσε το εξής ερώτημα: «Τότε γιατί στην ψηφοφορία για την πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη Χίου δεν αποχώρησαν οι μητροπολίτες της Παλαιάς Ελλάδος; Δυστυχώς έχουμε μοιράσει την Εκκλησία της Ελλάδος στα δύο…»  (φωτο αρχείου) 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179