Θρίλερ με την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/04/2012

(πηγή iefimerida) Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας σχετικά με την εκφρασμένη πρόθεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, επίσκεψη που όλα δείχνουν ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας σκόπευε να πραγματοποιήσει δίημερο ταξίδι στην Αθωνική Πολιτεία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο κ. Πούτιν θα επισκεπτόταν τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην διάρκεια της παραμονής του θα είχε συνάντηση και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Φαίνεται όμως πως στην αλληλογραφία που ορίζεται από το πρωτόκολλο μεταξύ των δύο κρατών η απάντηση των ελληνικών αρμόδιων υπηρεσιών στο αίτημα του Κρεμλίνου ήταν ευγενικά αποτρεπτική με το πρόσχημα ότι την περίοδο του Πάσχα ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε... άδεια.

Ωστόσο, σε επίσημη τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα.

«Αλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού», συμπλήρωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Οπως μεταδίδεται από κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν τόνιζαν πως η τελευταία εξέλιξη αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» στις ήδη παγωμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας την τελευταία τριετία.

Στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας συνδέεται άμεσα με το ενδιαφέρον της Gazprom για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ καθώς και με τις εξελίξεις στη Συρία, με τη Μόσχα να αναζητά εναλλακτικές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Φοβού τον Πούτιν και δώρα φέροντα»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αγιο Ορος ο κ. Πούτιν δεν θα ερχόταν στον Αθω με άδεια χέρια. Κατά την επίσκεψή του θα έφερνε μαζί του και γενναίες οικονομικές ενισχύσεις προς τα μοναστήρια ενώ φαίνεται πως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ετοιμάζει «απόβαση» 500 μοναχών που θα ενισχύσουν το δυναμικό των μονών.

Η κίνηση αυτή προβληματίζει έντονα τον αμερικανικό παράγοντα αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Άγιο Όρος. Άλλωστε στη Δύση όλο και πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν με ανησυχία τη ρώσικη κάθοδο προς την Ανατολική Μεσόγειο.