Ρεπορτάζ

«Κεραυνοί» Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου κατά πολιτικών και πολιτικής και διάλογος με τον δήμαρχο Ελληνικού –Αργυρουπόλεως εντός του ιερού ναού
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΦως ιλαρόν άγίας δόξης αθανάτου Πατρός» και «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν». Κατανυκτικότητα και προσευχή. Χθες ήταν η μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας. Πεντηκοστή, γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας και Πανάγιο Πνεύμα. Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Ελληνικού και συμμετείχαν σε αυτόν τον κατανυκτικό Εσπερινό που τέλεσε ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.

Αυτή τη μεγάλη εορτή επέλεξε ο μητροπολίτης κ. Παύλος για να κατακεραυνώσει πολιτικούς και πολιτικές, να αναφερθεί στο κίνημα των αγανακτισμένων, στην Κάρτα του Πολίτη, αλλά και να κάνει διάλογο μέσα στην εκκλησία με το δήμαρχο Ελληνικού και Αργυρουπόλεως κ. Χρίστο Κορτζίδη για τους μετανάστες. Το εκκλησίασμα καταχειροκρότησε τον μητροπολίτη που δεν δίστασε να μιλήσει έξω από τα δόντια για όλους και για όλα. 

δείτε περισσότερα »
Επιτροπή Εκκλησίας- Επιτροπή Πολιτείας, σημειώσατε 2
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/06/2011

Πρεμιέρα της Επιτροπής Διαλόγου-Εκκλησίας σήμερα και ο τίτλος μετά τη συνάντηση θα μπορούσε να ήταν, για την Επιτροπή της Εκκλησίας που μάλλον δεν έμεινε με καλές εντυπώσεις από την επαφή: «Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι», ή «μας είδαν αλευρωμένους και μας πέρασαν για ψάρια» . Διαλέγετε και παίρνετε. Και όλοι οι κληρικοί καταλαβαίνουν πού θα οδηγήσουν οι επόμενες συναντήσεις των Επιτροπών.

«Όλοι οι φορείς είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό περιμένουμε και από την Εκκλησία» ζήτησε μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Κράτους  η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα. Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.    

δείτε περισσότερα »
Χωρίς ...«λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/06/2011

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  στέλνει το μήνυμα σε όλους εκείνους, που δεν έχουν αντιληφθεί  την κρισιμότητα των καιρών και την οργισμένη σιωπή των «αγανακτισμένων» που ξημεροβραδιάζονται στις πλατείες και επιμένουν με... «λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια». Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο  αναρρωνύων κ. Ιερώνυμος δεν πρόκειται να εορτάσει. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση:«Λόγω της γενικότερης κοινωνικής κατάστασης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δεν θα εορτάσει φέτος, ούτε θα δεχθεί ευχές. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ε.ε., ημέρα μνήμης του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του, ο Μακαριώτατος, θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Ανδρέου, παραπλεύρως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών» 

  

δείτε περισσότερα »
Πρεμιέρα της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας -Κράτους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/06/2011

 Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας-Κράτους, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού για τη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδας, θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 10:00, (όπως είχε δημοσιεύσει το «ierovima» στις 7/6) στο Υπουργείο Παιδείας. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
   Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, κύριο θέμα της πρώτης συνεδρίασης θα είναι τα διαδικαστικά ζητήματα, ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής και ο προγραμματισμός ενεργειών των συναρμόδιων Υπουργείων.
   Η Επιτροπή με πνεύμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας, και κυρίως προς όφελος του τόπου, θα διερευνήσει τα θέματα που έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού με σχετικό υπόμνημα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. 

δείτε περισσότερα »
«Το 1 προς 5 θα ισχύσει και για τους ιερωμένους του Ισλάμ στη Θράκη;»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/06/2011

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αναφορικά με την αναλογία διορισμών νέων ιερέων 1 προς 5 και αν αυτή θα εφαρμοστεί εκτός από τους ορθόδοξους ιερείς και στους ιερωμένους του Ισλάμ, κατέθεσαν οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης και Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ εχει ως εξής: «Όπως έχει γίνει γνωστό, το νέο πλαίσιο διορισμών δημόσιων λειτουργών θα διέπεται από την αναλογία μια πρόσληψη ανά πέντε ή δέκα συνταξιοδοτήσεις. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί όπως έχετε πει και αναφορικά με τους ιερωμένους, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τον ΙΣΚΕ, όσο και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα η ύπαιθρος χώρα να μην έχει ιερωμένους.

 

Ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, πολλά χωριά παραμένουν χωρίς ιερείς, σε αντίθεση με τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι υπερπλήρη ιερωμένων.

 

δείτε περισσότερα »
Κατεβάζει ρολά η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/06/2011

Η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης  σε λίγους μήνες  κατεβάζει  ρολά.  Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ. Θεόδωρος  Πάγκαλος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει και να καταργήσει ή να ανασυγκροτήσει 75 Οργανισμούς μέχρι τον Οκτώβριο , μεταξύ των οποίων  και η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης .

Άγνωστο αν έχει ενημερωθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και άγνωστο αν αυτοί που έλαβαν  αυτή την απόφαση έχουν σκεφθεί τις συνέπειες από το κλείσιμο της Εστίας. Τι θα γίνει με τα Οικοτροφεία, αλλά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία και τις Περιφερειακές Εστίες;  Ίσως το θέμα να τεθεί στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή οι μικτές επιτροπές Εκκλησίας Πολιτείας.  Πάντως  ουδείς  κυβερνητικός είχε ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη αυτή.

 

Η φωτογραφία είναι από  την ημερίδα (3 Μαΐου) στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή  που έγινε με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και  με θέμα «Προοπτικές αναβαθμίσεως της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως».

  

δείτε περισσότερα »
On line... εξομολογήσεις από ιερείς –μαϊμού!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/06/2011

Ιερείς-μαϊμού εμφανίζονται στο διαδίκτυο και προσφέρουν μέσω εικόνας "την πνευματική τους διακονία", με το αζημίωτο βέβαια, σε ανυποψίαστους πιστούς.Τουλάχιστον τέσσερις καταγγελίες, για εξομολογήσεις μέσω διαδικτύου,  από ψευτοιερείς που εκμεταλλεύονται την πίστη ανυποψίαστων πολιτών, ερευνά σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για καταγγελίες Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα και εξομολογήθηκαν  σε άγνωστο άτομο που υποστήριζε πως ήταν ορθόδοξος ιερέας. Μάλιστα σε μια από τις καταγγελίες που δέχτηκε το συγκεκριμένο τμήμα της Ασφάλειας, γίνεται λόγος ακόμα και για χρήματα που έδωσε ο εξομολογούμενος, στον  εξομολογητή, ιερέα-μαϊμού.

Η συμμορία των "οnline-εξομολογητών" φαίνεται πως δρα ως εξής:  

δείτε περισσότερα »
Η αλήθεια για την καταβολή μισθοδοσίας των κληρικών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/06/2011

«Μία από τις προτάσεις της τρόϊκας, αφορούσε τους κληρικούς και συγκεκριμένα να αναλάβει η Εκκλησία το 50% της μισθοδοσίας τους.Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα αυτό είναι «ειδικού χειρισμού» και προϋποθέτει διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών (Πολιτείας- Εκκλησίας).  Η τρόϊκα  βέβαια θέλει κάποια στιγμή, ίσως και σύντομα, να το επανεξετάσουμε. Προς το παρόν όμως η μισθοδοσία θα καταβάλλεται εξ' ολοκλήρου από το δημόσιο και σε ότι αφορά το ύψος των μισθών είναι αυτό που θα καταβάλλεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

Αυτό δήλωσε αργά σήμερα το βράδυ στο «ierovima» ανώτατη κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσιεύματα  («Βήμα της Κυριακής» ) περί «κουρέματος» του 50% των μισθών των κληρικών, τους οποίους θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία. Από τις δηλώσεις της κυβερνητικής πηγής προκύπτει σαφέστατα ότι υφίσταται θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας και από την Εκκλησία, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα.

  

δείτε περισσότερα »
Επιστολή διαμαρτυρίας του μητροπολίτη Σπάρτης στην Υπουργό Παιδείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/06/2011

Την έντονη διαμαρτυρία του για την εξαίρεση από το μηχανογραφικό δελτίο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος

Στην επιστολή του ο ιεράρχης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «χωρίς πρόθεση κινδυνολογίας, θά ἔλεγα ὅτι σήμερα διακυβεύεται τό ποιοτικό καί ὑπαρξιακό ἐν γένει μέλλον τῆς πατρίδας μας» και σε άλλο σημείο: «ἡ κατάργηση τοῦ ἐν λόγω πανεπιστημιακοῦ Θεολογικοῦ Τμήματος θά ἀποτελέσει κατάδηλη συνεισφορά ἐκ μέρους τῆς Πολιτείας στήν ὁλοκληρωτική ἅλωση τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ μας συστήματος καί τελικά τῆς κοινωνίας μας ἀπό ἕναν ἀνθρωπισμό δίχως τό Θεό καί ἄρα χωρίς ἀνθρώπινο πρόσωπο, ἀφοῦ μόνο στά χέρια τοῦ Θεανθρώπου ὑπάρχει καί διασώζεται ὁ ἄνθρωπος».Το  κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Η διατριβή του αρχιμανδρίτη οδήγησε στην άγνωστη εικόνα και το παλαιό παρεκκλήσι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/06/2011

    Το Σάββατο 28-5-2011, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Θωμάς Ανδρέου (φωτο) Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, μετά από σχετική Πρόσκληση του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρέστη και ομίλησε εις το Θεολογικό-Μεταπτυχιακό Σεμινάριο, που έλαβε χώρα στην Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών, ‘’Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και με την Σεπτή Ευλογία και παρουσία, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου. Ο π. Θωμάς, εισηγήθηκε το θέμα’’ Βούλγαροι Νεομάρτυρες’’ και ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Ιερού Ναού και της Εικόνος, του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του εξ’ Ιωαννίνων, που αποτελεί μέρος της εργασίας της μεταπτυχιακής του διατριβής. Κατά την διάρκεια της εισηγήσεως του ο Πανοσιολογιώτατος, παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο, φωτογραφικό αντίγραφο της ευρεθείσης Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του Νέου, εξ ‘Ιωαννίνων, (η εικόνα βρέθηκε σε παλαιό Ναό του Αγίου στην περιοχή Αυλώνα Αττικής) την οποίαν και μετά το πέρας της εισηγήσεως δώρισε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, εκ μέρους του Κοσμήτορος και της ομάδος του μεταπτυχιακού τμήματος.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179