Ρεπορτάζ

Επίσκεψη δύο ιεραρχών στο μητροπολίτη Μεσσηνίας μετά τον «πόλεμο» με τον Γλυφάδας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ασχολήθηκε χθες και με τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου και του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Αποκορύφωμα της διένεξης μεταξύ των δύο ιεραρχών ήταν το «θερμό» επεισόδιο που προκλήθηκε στην εκδήλωση για τον Άγιο Φώτιο στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης.

Μέλημα του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου είναι ,να επέλθει η ειρήνη και η αγάπη στις σχέσεις των δύο ιεραρχών.

 

Έτσι  η ΔΙΣ σύμφωνα με πληροφορίες εξουσιοδότησε τους μητροπολίτες Εδέσσης Ιωήλ και Πατρών Χρυσόστομο, να επισκεφθούν το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, να συζητήσουν μαζί του και να του ζητήσουν να ανασκευάσει  αναφορά του σχετική με « το μέλλον της Εκκλησίας», αναφορά για την οποία τον έχει εγκαλέσει ο μητροπολίτης κ. Παύλος.  

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε να υπάρξει συνάντηση του Μεσσηνίας και του Γλυφάδας παρουσία του αρχιεπισκόπου, αλλά είναι άγνωστο αν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.  

δείτε περισσότερα »
«Δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει ο σταθμός», έλεγε ο διευθυντής της ΕΚΥΟ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/02/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Περίεργα πράγματα! Και αυτό γιατί μόλις την περασμένη Κυριακή ο γενικός διευθυντής  της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει ο σταθμός ή να γίνουν απολύσεις. Τι άλλαξε μέσα σε δυό-τρεις μέρες;

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας», ο π. Αντώνιος Αβραμιώτης απάντησε: «Δεν νομίζω. Βεβαίως η επιχορήγηση για τη λειτουργία του σταθμού το 2012 είναι μειωμένη, αλλά από την πλευρά μας δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει ο σταθμός ή να γίνουν απολύσεις».

«Είναι λυπηρό και για τον αρχιεπίσκοπο να σφραγίσει την τετραετή παρουσία του στο πηδάλιο της Εκκλησίας με λουκέτο του σταθμού και να μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι», δήλωναν  δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή (ώρα 16.30) έξω από το Συνοδικό Μέγαρο.

ΝΕΟ: αργά το βράδυ και μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο σταθμό και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον Αρχιγραμματέα Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος για εξεύρεση λύσης. 

δείτε περισσότερα »
Ατυχής η απόφαση για λουκέτο στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/02/2012

Είναι τουλάχιστον ατυχής η απόφαση της ΔΙΣ να αναστείλει τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, τη μοναδική της φωνή στα ερτζιανά, εξαιτίας των "ανελαστικών και πιεστικών οικονομικών δεδομένων ".
Απόφαση που αιφνιδίασε κληρικούς και λαϊκούς τη στιγμή μάλιστα που γίνονταν συζητήσεις για νέο διευθυντή και αλλαγές στο πρόγραμμα. Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα.
Στο σημερινό ανακοινωθέν της ΔΙΣ αναφέρονται μεταξύ άλλων:"Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Πατρών κ. Χρυσόστομο, οι οποίοι είχαν ορισθεί ως Τριμελής Επιτροπή για να συζητήσει με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, σήμερα, 8.2.2012 και ώρα 11 π.μ., για το ενδεχόμενο συνάψεως επιχειρισιακής συμβάσεως, για την ανάγκη μειώσεως των μισθολογικών αποδοχών του προσωπικού λόγω της αδυναμίας καλύψεως του ελλείμματος για το τρέχον έτος και προκειμένου να αποφευχθεί οπωσδήποτε η απόλυση εργαζομένων. Οι Αρχιερείς ανέφεραν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο...

δείτε περισσότερα »
Επιστολή μεταμέλειας του Σεραφείμ Κουλουσούσα στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/02/2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -του Κώστα Ζαφειρίου

 

Επιστολή μεταμέλειας έχει αποστείλει στον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ο αποσχηματισθείς  Σεραφείμ  Κουλουσούσας που σήμερα χρησιμοποιεί το επώνυμο Νικολιδάκης (προφανώς της μητέρας του). Το «ierovima»έχει στη διάθεσή του την επιστολή που έχει αποσταλεί από τον Δεκέμβριο του 2011 στον αρχιεπίσκοπο, τμήμα της οποίας δημοσιεύει:

«Παρήλθον έξι και πλέον έτη Μακαριώτατε από τις δαιμονιώδης εκείνες ώρες που τα μέσα μαζικής επικοινωνίας απάνθρωπα και με μίσος απέναντι στον Ιερό Κλήρο και την Ορθόδοξη Εκκλησία, ζητούσαν να με συντρίψουν και να με αφανήσουν εκ του προσώπου Κυρίου Του Θεού Ημών και ο μισάνθρωπος διάβολος να με εξουθενώσει ως Λέων ωρυόμενος ζητώντας να με καταπιεί»

 

«Δεν στέλνω επιστολή εις Τον Αρχιεπίσκοπο, στέλνω γραφή υική εις τον Πατέρα του Ασώτου ο οποίος μέχρι τώρα καρτερικά περίμενε την επιστροφή του υιού του»,αναφέρει στην επιστολή του ο αποσχηματισθείς Σεραφείμ και συνεχίζει: «Σας παρακαλώ διαγράψτε την εκούσια πράξη αποσχηματισμού μου που έγινε σε στιγμή φοβεράς εντάσεως. Προσευχηθείτε ώστε ο καλός Θεός να δείξει Έλεος και σε αυτούς που με ανάγκασαν να κάνω αυτήν. Μακαριώτατε βρίσκομαι στα χέρια Σας. Εσείς θα σηκώσετε τον εξάχρονο πόνο μου και την θλίψη μου ή Εσείς θα με αφήσετε να απωλεσθώ. Μη Γένοιτω».

 

Ο Σεραφείμ Κουλουσούσας (κατά κόσμο Νικόλαος) χειροτονήθηκε το 2001 από τον τότε μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και αποσπάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Απόφοιτος Θεολογικής Σχολής και της Νομικής Σχολής Θράκης.

 

Το όνομά του έγινε ξαφνικά γνωστό όταν τον Ιανουάριο του 2005 παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του μακαριστού. Με τη μορφή φημών ή «πληροφοριών» ειπώθηκαν  

δείτε περισσότερα »
Επίσκοποι οι αρχιμανδρίτες Ιάκωβος Μπιζαούρτης και Αντώνιος Αβραμιώτης;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/02/2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Ο ηγούμενος της Μονής Πετράκη αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μπιζαούρτης (φωτο) και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης θα προταθούν για εκλογή, σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, τον επόμενο μήνα, στις 7 Μαρτίου,  Επίσκοποι.

Και οι δύο κληρικοί από σήμερα το μεσημέρι δέχονταν τα συγχαρητήρια από αδελφούς τους κληρικούς. 

 

Στο μεταξύ σήμερα στη Μονή Πετράκη, μετά τον Εσπερινόν, θα τελεσθή το καθιερωμένον ετήσιον κτιτορικόν Μνημόσυνον εις τον Καθολικόν της Ιεράς Μονής, εις τιμήν και μνήμην του μακαριστού κτίτορος και πρώτου Καθηγουμένου αυτής Παρθενίου του Πετράκη, Ιερομονάχου και Ιατρού, του εκ Δημητσάνης, καθώς και των λοιπών διατελεσάντων Ηγουμένων της Μονής.

Το Ι.Μνημόσυνον θα τελεσθή κατά το Αγιορειτικόν Τυπικόν, με τον σχετικόν νεκρώσιμον Κανόνα, προεξάρχοντος του Αγίου Καθηγουμένου και τη συμμετοχή των Ηγουμενοσυμβούλων και όλων των Πατέρων της Μονης.

Μετά την Απόλυσιν ο Αγιος Καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μπιζαούρτης  θα δεξιωθή τους πατέρας και προσκυνητάς εις το Αρχονταρίκι της Μονής, όπου θα προσφερθούν και τα κόλυβα. 

 

δείτε περισσότερα »
Επιστροφή του αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου στο ραδιοσταθμό της Εκκλησίας;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -  Όλοι, ή σχεδόν όλοι, έχουν να πούν σήμερα ένα καλό λόγο για τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου (φωτο με τον μητροπολίτη Δημητριάδος) που προ ετών δέχθηκε πόλεμο λάσπης αλλά έστω και καθυστερημένα, μετά από δικαστικό αγώνα,δικαιώθηκε.

 

 Ο 43χρονος σήμερα  αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος την τριετία 2005-2008 και το έργο του στο σταθμό ήταν σημαντικό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν δημοσιογράφοι και τεχνικοί που τον έζησαν. Τον Απρίλιο του 2008 ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, ένα από τα αγαπημένα πνευματικά παιδιά του μακαριστού Χριστοδούλου, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή.

 Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του "ierovima" ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει δεχθεί εισήγηση από αρκετούς ιεράρχες για επιστροφή του π. Επιφανίου Οικονόμου στη θέση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος εξετάζει σοβαρά αυτή την πρόταση, ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλες όπως αυτή που αφορά στον δημοσιογράφο και αρχιμανδρίτη Κώστα Παπανικολάου που έχει διατελέσει και διευθυντής του ραδιοφώνου της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος είχε αποστείλει στους εργαζομένους του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος την εξής επιστολή συμπαράστασης:   

δείτε περισσότερα »
"Πόλεμος" Γλυφάδας-Μεσσηνίας - Τετάρτη η συνέχεια...
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/02/2012

"Άστραψε και βρόντηξε" ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου προς τιμήν του Ιερού Φωτίου στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας στην Πεντέλη. Η εκ νέου αναφορά του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον προφυλακισμένο ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Γλυφάδας και την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου που στόχευε στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

 

Ο μακαριώτατος κατάφερε να ηρεμήσει τους δύο ιεράρχες, αλλά αναμένεται συνέχεια και μάλιστα σε έντονους τόνους στη συνεδρίαση της ΔΙΣ, μέλος της οποίας είναι ο μητροπολίτης Γλυφάδας.

Ειδικότερα την Τετάρτη, δεύτερη μέρα συνεδρίασης της ΔΙΣ, ο μητροπολίτης Γλυφάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας. 

 Να σημειωθεί ότι αρκετοί ιεράρχες έχουν εκφράσει έντονα τις διαφωνίες τους στις απόψεις που έχει εκφράσει τελευταία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Μάλιστα τρεις ιεράρχες, οι Αλεξανδρουπόλεως, Ελευθερουπόλεως και Νεαπόλεως αποχώρησαν από την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα έλεγε ο Μεσσηνίας. 

δείτε περισσότερα »
Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε μητρόπολη της Αττικής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/02/2012

Σε μητρόπολη της Αττικής στρέφουν το ενδιαφέρον τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ύστερα από σειρά ανωνύμων καταγγελιών για ατασθαλίες.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “ierovima” στο «μικροσκόπιο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται τραπεζικές καταθέσεις κληρικών, όλων των βαθμίδων της συγκεκριμένης μητροπόλεως καθώς και λαϊκών, συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, ύστερα από καταγγελίες, ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς κληρικών και οι έλεγχοι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, «αποδίδουν καρπούς και κρύβουν εκπλήξεις». Ήδη σε ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντοπίστηκε ιερέας που διακονεί σε εκκλησία των δυτικών προαστίων με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ μαύρο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα των λογαριασμών του συγκεκριμένου κληρικού έφερε στην επιφάνεια καταθέσεις συνολικού ύψους 512.000 ευρώ, που φυσικά δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωμένα ετήσια εισοδήματά του.

  

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον ηγούμενο Εφραίμ στον Κορυδαλλό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/02/2012

Τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, επισκέφτηκε σήμερα Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Η συνάντηση των δύο που διήρκησε λιγότερο από 10 λεπτά έχε προαναγγελθεί, καθώς η Ιερά Σύνοδος είχε πάρει σαφή θέση κατά της προφυλάκισης του ηγούμενου στις 23 Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών της Μονής» και είχε λάβει την απόφαση να επισκεφθεί ο αρχιεπίσκοπος τον ηγούμενο. 

δείτε περισσότερα »
Η Μονή Βατοπαιδίου όπως την απαθανάτισε το 1930 ο φακός του φιλέλληνα φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/02/2012

Ο Φρεντ Μπουασονά, (1858-1946 Γενεύη) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για την φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Το έργο του, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην Ελλάδα θεωρείται εν γένει «πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα».

Το 1903, μαζί με τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1907 επανήλθε και το 1913, πάλι με τη συντροφιά του Μποβύ και με τον λιτοχωρίτη κυνηγό Χρήστο Κάκκαλο, είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το 1930 πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε εκεί αφορούν τη μοναστική αρχιτεκτονική, είτε ως γενικά πλάνα των εσωτερικών αυλών, είτε ως πιο κοντινά και λεπτομερειακά, ενώ εντυπωσιακή είναι η απόλυτη απουσία απεικόνισης θρησκευτικής τελετής ή λειτουργίας - στοιχείο που καταδεικνύει την προσαρμογή του φωτογράφου στο αυστηρό τυπικό της αγιορειτικής κοινωνίας. 

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179