Ο ψευτοπαπάς και ο περίεργος ρόλος του

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/08/2012

Ο...ιερέας  Νικόλα Μάρκου από το Ελμπασάν της Αλβανίας, αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός της «Εθνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας»! Αν και δεν αναγνωρίζεται από το επίσημο αλβανικό κράτος, έχει τη στήριξη αλβανικών εθνικιστικών κέντρων στην που καμία σχέση δεν έχουν με την Ορθοδοξία και ελάχιστων πλανεμένων ορθοδόξων στο Ελμπασάν.

Κατέλαβε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία συντηρήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και παρά τη δικαστική απόφαση που ζητάει από το Marku να απομακρυνθεί από το ναό, αυτός αρνείται επιμόνως και παρανόμως. Ο Marku φιλοξενείται συχνά στα αλβανικά ΜΜΕ ενώ τελευταία ζήτησε από τον πρωθυπουργό της χώρας να εκπροσωπεί αυτός την ορθόδοξη κοινότητα της Αλβανίας στους εορτασμούς των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας που συμπληρώνονται φέτος. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να ζητάει το νέο καθεδρικό ναό των Τιράνων που χρηματοδοτήθηκε και εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Αναστάσιο.

 

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας είναι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα. Επισήμως αναγνωρίζεται από το αλβανικό κράτος έχει υπογράψει σύμφωνο με την κυβέρνηση της Αλβανίας (η οποία υπογράφηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο) και η συμφωνία αυτή έχει γίνει νόμος (αρ. 10057 22/01/2009). Αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, καθώς και από την Καθολική και τις προτεσταντικές εκκλησίες, αλλά και από διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς οργανισμούς