Η επιμονή του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου για το διάδοχό του

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί σε εκκλησιαστικούς κύκλους η επιμονή του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου στην υποστήριξη συγκεκριμένου προσώπου για την εκλογή του  στην κενωθείσα μητρόπολη Ζακύνθου. Ο κ. Χρυσόστομος περιοδεύει ανά την ελληνική επικράτεια, επισκέπτεται αρχιερείς και τους ζητεί στις εκλογές του Οκτωβρίου να ψηφίσουν συγκεκριμένο κληρικό. Μάλιστα επισκέπτεται και αρχιερείς που ακόμα έχουν στο μυαλό τους και στην καρδιά τους το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με τον οποίο ο πρώην Ζακύνθου δεν είχε καλές σχέσεις. Πολλοί αρχιερείς θυμούνται με πόνο ψυχής, τον Χριστόδουλο όταν προήδρευε για τελευταία φορά σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ξεσπά σε λυγμούς εξαιτίας των όσων είχε ακούσει από τον τότε συνοδικό μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο.

 

Η επιμονή του κ. Χρυσοστόμου είναι και εκκλησιολογικά απαράδεκτη αφού οι ιεράρχες έχουν τη φώτιση να κρίνουν ποιος κληρικός είναι άξιος για ποιμενάρχης. Γιατί αυτή η επιμονή;

 

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2007, ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατόπιν παρακλήσεως του ασθενούντος αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ετοιμαζόταν να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη δημιουργία έξι θέσεων βοηθού επισκόπου. Όταν το πληροφορήθηκε ο τότε μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, έγινε πυρ και μανία και κίνησε γη και ουρανό για να μην ικανοποιηθεί το αίτημα-παράκληση του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Και το κατάφερε…Σήμερα γιατί ο κ. Χρυσόστομος έχει αλλάξει γνώμη για τους βοηθούς επισκόπους;

 

Τέλος όλοι οι αρχιερείς ξέρουν ότι το θέμα ορίου ηλικίας που έχει θέσει ο κ. Χρυσόστομος για την αποχώρηση των ιεραρχών, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, η οποία ανά πάσα στιγμή και χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, (όπως έχει συμβεί και σε άλλα σημαντικά θέματα) μπορεί να το κάνει πράξη.

 

Αυτά και άλλα βρίσκονται στο μυαλό των αρχιερέων που επισκέπτεται καθημερινά ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.