Αναγνωριστική η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Αναγνωριστική των προθέσεων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 155ηςΣυνοδικής Περιόδου καθώς και των διαθέσεων του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα είναι η τακτική συνεδρία, που ξεκινά αύριο Δευτέρα και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τετάρτης. Τόσο ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όσο και τα 12 μέλη της νέας ΔΙΣ (παραδοσιακοί ιεράρχες οι περισσότεροι), θα «ανιχνεύσουν» το πεδίο δράσης αμφοτέρων των πλευρών, δεδομένου ότι τα θέματα που έχει ανοιχτά η Εκκλησία είναι αρκετά, όπως οι προσλήψεις κληρικών, αλλά και το όριο ηλικίας των αρχιερέων που τίθεται ατύπως μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.

Έτσι τα θέματα της Ημερησίας διατάξεως και των τριών ημερών είναι διαδικαστικά και δεν αγγίζουν φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η Κάρτα του Πολίτη. Στις επόμενες συνεδριάσεις η Ημερησία Διάταξη θα περιέχει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απασχολούν πραγματικά την Εκκλησία.

 Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, θα συγκροτηθούν τα Συνοδικά Δικαστήρια, θα γίνει διορισμός των Συνοδικών Συνέδρων ως συνδέσμων μελών των Συνοδικών Επιτροπών, ενώ τη δεύτερη μέρα, θα γίνουν εισηγήσεις Ιεραρχών επί διαφόρων θεμάτων, θα υποβληθεί πρόταση από τον μητροπολίτη Γλυφάδας περί μετονομασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας σε Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, ενώ θα υποβληθεί πρόταση για την διοργάνωση ημερίδος με  θέμα «Εκκλησία και ΜΜΕ».

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της νέας ΔΙΣ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αίτημα της ΕΚΥΟ περί αυξήσεως της ετήσιας χορηγίας του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας καθώς και το αίτημα για μετονομασία της μητρόπολης Λήμνου σε μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.