Ο υπουργός Υγείας την ερχόμενη Τρίτη στη ΔΙΣ για τις μεταμοσχεύσεις

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/09/2011

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη, στο Συνοδικό Μέγαρο όπου θα συνεδριάζει η νέα ΔΙΣ και θα ενημερώσει τον  αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της για το νόμο περί μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα για την «εικαζόμενη συναίνεση». Η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της για την «εικαζόμενη συναίνεση» που εισάγεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή την αρχή ότι όλοι οι ενήλικοι πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 

Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. 

Στις 23 Αυγούστου ο κ. Λοβέρδος είχε επισκεφθεί στην Αρχιεπισκοπή τον κ. Ιερώνυμο.«Ήρθα εδώ ως υπουργός και μέλος του εκκλησιάσματος. Μας ενώνει η προσπάθεια των ανθρώπων να δοθεί ζωή μέσα από το θάνατο. Φάνηκε ότι μας χωρίζει το ζήτημα της "εικαζόμενης συναίνεσης", αλλά υπάρχει ενάμισι χρόνος, που μεσολαβεί για να βρεθεί μια λύση», είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Αρχιεπισκόπου: «Υπάρχει μια διαφωνία», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, «αλλά έχουμε μέχρι το 2013 περιθώριο». Όπως τόνισε «η Εκκλησία έχει δείξει έμπρακτα ότι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν και στο τομέα των μεταμοσχεύσεων».