Ψηφίζεται η τροπολογία για το τζαμί στο Βοτανικό

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2011

Αύριο Τρίτη  μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ψηφίζεται -ως τροπολογία- η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαντζής, το τζαμί θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, σε χώρο που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό, και θα είναι μικρότερο σε έκταση από την αρχική πρόβλεψή του.
Θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων , δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του.

Η κατασκευή του τζαμιού έχει ανατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, και το συνολικό κόστος έχει υπολογισθεί στο 80% του αρχικού που ήταν 15 εκατ. ευρώ.
Δεν πρόκειται να κτισθεί σε νέο οικοδόμημα, αλλά σε υπάρχοντα οικοδομήματα για λόγους οικονομίας. Επίσης, δεν θα υπάρχουν βοηθητικά κτίρια, για προετοιμασία προσευχής.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι μπουλντόζες θα εισέλθουν στον χώρο του Βοτανικού αρχίζοντας τις εργασίες για την κατασκευή του μουσουλμανικού αυτού τεμένους σε τέσσερις μήνες.
Παρά ταύτα, υπολογίζονται να υπάρξουν πολλές ενστάσεις (ακόμα και από πολιτικά κόμματα) για την κατασκευή του τζαμιού, που θα καθυστερήσουν την κατασκευή του.