Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα παραιτηθώ αν η κυβέρνηση θέσει θέμα ορίου ηλικίας»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ηλικίας για τους ιεράρχες δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ierovima», όταν ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε προ ημερών στον κ. Ιερώνυμο ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα του ορίου ηλικίας για τους ιεράρχες απάντησε: «θα παραιτηθώ αν τεθεί από την Πολιτεία θέμα ορίου ηλικίας».

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος, έχει γίνει αποδέκτης της άποψης ότι η ισοβιότητα του επισκοπικού αξιώματος προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρ. 4 Σ.), που επιβάλλει την ίση αντιμετώπιση των Ελλήνων έναντι του νόμου, δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν από την υπηρεσία το αργότερο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. 

Η παραίτηση του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, αποτέλεσε την θρυαλίδα για να τεθεί το θέμα του ορίου ηλικίας στο τραπέζι. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε προς τον κυβερνητικό παράγοντα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με μια τέτοια προοπτική και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέσει θέμα, θα παραιτηθεί. Ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, μετέφερε στα υψηλά κλιμάκια την κατηγορηματική αντίθεση του κ. Ιερώνυμου με αποτέλεσμα να «παγώσει» το θέμα.