Η 195η επέτειος απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς –Απούσα η κυβέρνηση

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/09/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε και φέτος την Κυριακή  25η Σεπτεμβρίου, η ηρωική Τριπολιτσά την 190η επέτειο από την  απελευθέρωσή της. Σύσσωμος  ο Κλήρος και ο Λαός της Πόλεως μας και πάντες οι κάτοικοι του Ιστορικού Μωριά, με  την  παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών (πλην κυβερνητικών) και πολιτειακών αρχόντων,  της Αστυνομίας, του Στρατού, του Δήμου Τριπόλεως  και όλων των φορέων του Νομού Αρκαδίας,  τίμησαν  τους Υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, ηρωικώς αγωνισαμένους και πεσόντας,  εν τη απελευθερώσει  της Πόλεως μας. Έλληνες και Πατριώτες,   οι  οποίοι  με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της Τριπολιτσάς και κατ' επέκταση ολόκληρου του γένους. Πρόσωπα και ανεπανάληπτες ηρωικές μορφές, οι οποίες έχουν εκλείψει από την σημερινή Ελλάδα, ιδιαιτέρως την εποχή που ζούμε και τους έχουμε ανάγκη  αφού δοκιμαζόμαστε σαν Λαός, από τα πολυποίκιλα και δίχως τελειωμό   προβλήματα. 

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς ξεκίνησαν από την αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε,  σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο Δήμος Τριπόλεως, κορυφώθηκαν δε  το πρωί της Κυριακής, με την τέλεση  πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και ακολούθως  στις 10.30 π.μ.  με την τέλεση  Αρχιερατικής  Δοξολογίας στον  Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ πολλών κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.  Μετά   το τέλος της δοξολογίας  εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ.Πίσπα Βασίλειο, ∆ιευθυντή  του 10ου ∆ηµοτικού Σχολείου Τριπόλεως.Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, η τελετή στο μνημείο των Ηρωικός Πεσόντων  έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εν συνεχεία   παρέλασαν σε κεντρικό δρόμο της Τριπολιτσάς, η Φιλαρμονικής  του Δήμου Τριπόλεως, αντιπροσωπίες  Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων, Συλλόγων, Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Σωμάτων Ελληνίδων Οδηγών και Ελλήνων Προσκόπων με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, καθώς  και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.  Οι εκδηλώσεις  για την Εορτή της Αλώσεως της Τριπολιτσάς    ολοκληρώθηκαν   το εσπέρας   της Κυριακής με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία της Πόλεως. (π. Ιωάννης Σουρλίγγας)