Οι στρατιωτικοί ιερείς ,στο στόχαστρο του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού και η συνεργασία της Υπουργού Παιδείας με το …διάβολο!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/09/2011

Την κατάργηση των Στρατιωτικών Ιερέων ζητεί με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός. Ο βουλευτής που με σειρά ερωτήσεών του που καταθέτει στη Βουλή δηλώνει έμμεσα ότι τον ενοχλεί κάθε τι που έχει σχέση με την Ορθοδοξία , επανέρχεται και ερωτά τον υπουργό Εθνικής Αμύνης  αν προτίθεται «να καταργήσει τη Διεύθυνση των Στρατιωτικών Ιερέων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ύπαρξη της οποίας προσιδιάζει σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος».

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει σε εκκλησιαστικούς κύκλους η φράση της υπουργού Παιδείας Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αννας Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ «εγώ θα συνεργαστώ και με το διάβολο…», φράση με την οποία η υπουργός ήθελε να καταδείξει τον βαθμό της αποφασιστικότητάς της. «Άστοχη η φράση της υπουργού τη στιγμή μάλιστα που είναι υπεύθυνη για την πολιτική στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας…», τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης του κ. Ψαριανού έχει ως ακολούθως:

 

Θέμα: «Στρατιωτικοί Ιερείς»

Ένα Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και το Θρησκευτικό Σώμα που αποτελείται από Στρατιωτικούς Ιερείς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. Είναι θεσμοθετημένο με δύο χουντικά νομοθετικά διατάγματα (Ν.Δ. 90/1973 και 178/1969), υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και έχει ως αποστολή του «την χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση του Στρατεύματος». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ιεράς Συνόδου, «η χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση των Ε.Δ. πραγματοποιείται με:
α) Θείες Λειτουργίες που είναι το κέντρο της Χριστιανικής λατρείας.
β) Κηρύγματα – Διαλέξεις.
γ) Εξομολογήσεις – Συνεντεύξεις – Συζητήσεις.
δ) Φιλανθρωπία.
ε) Διανομή Χριστιανικών εντύπων.
στ) Προβολές σλάιτς και ταινιών Θρησκευτικού, εθνικού και κοινωνικού περιεχομένου.
ζ) Μυστήρια – λοιπές αγιαστικές πράξεις και τελετές.
η) Ποιμαντικές επισκέψεις σε Νοσοκομεία και Φυλακές των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναρωτιέται κανείς για το νόημα της χριστιανικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης στον Ε.Σ. Για ποιο λόγο θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να διαπαιδαγωγηθεί για μια ακόμη φορά χριστιανικά, τη στιγμή που επί 12 χρόνια, σε Δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο, η χριστιανική κατήχηση είναι αδιάλειπτη; Εξάλλου, στα 18 του κάποιος είναι ενήλικας και μπορεί να αποφασίζει αυτοβούλως όχι μόνο για την ψήφο του αλλά και για τις όποιες πεποιθήσεις του. Επομένως, γιατί θα πρέπει να του επιβάλλονται όλες αυτές οι μέθοδοι χριστιανικής κατήχησης; Από την άλλη, πώς εξασφαλίζεται το δικαίωμα όσων δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι να μη συμμετέχουν σε αυτήν τη "χριστιανική διαπαιδαγώγηση" χωρίς να αποκαλύπτονται οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις; Αν η χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση του στρατεύματος από την Εκκλησία είχε κάποιο νόημα για τους συνταγματάρχες της δικτατορίας, οπότε και θεσμοθετήθηκαν οι Στρατιωτικοί Ιερείς, στη σύγχρονη κοινωνία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ελευθερίας σκέψης και βούλησης και, συνακόλουθα, της δημοκρατίας.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να καταργήσετε τη Διεύθυνση των Στρατιωτικών Ιερέων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ύπαρξη της οποίας προσιδιάζει σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός