Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως:Δέκα χρόνια θεοφιλούς Αρχιερατείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2014

Δέκα χρόνια θεοφιλούς Αρχιερατείας συμπληρώθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2014 για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο από την ημέρα εκείνη του έτους 2004, όταν τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η εις επίσκοπον χειροτονία του από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο. Το σημαντικό αυτό γεγονός για την τοπική Εκκλησία εορτάστηκε πνευματικά και ευχαριστιακά, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και πολιτιστικά με εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του Μητροπολίτου μας.

Το πρωί της Κυριακής 19 Οκτωβρίου 2014 τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από την προσέλευση των πιστών, ενώ παρέστησαν και οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές.

Ο Μητροπολίτης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο κυριακάτικο ευαγγέλιο και στο τέλος ευχαρίστησε όλους που παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία και ζήτησε να προσεύχονται στο Θεό για τον Επίσκοπό τους για να τον ελεεί «κατά το μέτρον της δωρεάς του Χριστού εις αυτόν» και να τον ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο και την ευθύνη της διαποιμάνσεως του εμπεπιστευμένου ποιμνίου της θεοσώστου Μητροπόλεως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για το Μακεδονικό Αγώνα. 

Ο Μητροπολίτης μετά το πέρας και της Δοξολογίας διένειμε σε κάθε έναν από τους πιστούς ως ευλογία το νέο ημερολόγιο τσέπης του 2015 της Μητροπόλεως, που είναι αφιερωμένο στην προσευχή, καθώς και μία μικρή εικόνα του Αγίου Ανθίμου, δεχόμενος τις ευχές του ποιμνίου για υγεία και μακροημέρευση.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ ΕΓΝΑΤΙΑ» της πόλεώς, μια τιμητική εκδήλωση για την μέχρι τώρα, δεκαετή προσφορά του Μητροπολίτη στην Εκκλησία και την τοπική μας κοινωνία. 

Η όλη προετοιμασία και διοργάνωση της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε χωρίς να γνωρίζει οποιαδήποτε λεπτομέρειά της ο Μητροπολίτης. Έτσι, οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη, με την αρχή να γίνεται με την δημιουργία ενός μεγάλου banner το οποίο τοποθετήθηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου που αποτύπωνε τον Μητροπολίτη να ευλογεί την Μητρόπολη, που απεικονίζονταν με τις πόλεις και τους οικισμούς να έχουν επίκεντρο τους Ναούς τους. Η μικρογραφία του banner σε κάδρο παραδόθηκε κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ως ενθύμιο στον κ. Άνθιμο από ένα μικρό κοριτσάκι. Η αίθουσα του ξενοδοχείου γέμισε από νωρίς ασφυκτικά από πλήθος κόσμου και από ορθίους που παρακολούθησαν την δίωρη εκδήλωση.

Παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, ο βουλευτής κ. Ουζουνίδης, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Λαμπάκης, οι Ταξίαρχοι του στρατού της ευρύτερης περιοχής της Μητροπόλεως, οι Διευθυντές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, η πρώην Αντιπεριφερειάρχις κα. Νικολάου, καθηγητές Πανεπιστημίου κ.α.

Πριν την έναρξη της εκδηλώσεως προβλήθηκαν σε οθόνες στιγμές από τη χειροτονία του Μητροπολίτου κατά την 9η Οκτωβρίου 2004. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρωτεργάτης αυτής, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής, εκπροσωπόντας και εκφράζοντας τους ιερείς, τους συνεργάτες και όσους συνέβαλλαν στην οργάνωση της εκδηλώσεως.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του υφυπουργού κ. Ντόλιου και του Δημάρχου κ. Λαμπάκη οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για το Μητροπολίτη και τον ευχαρίστησαν για τη συνεργασία τους. Ακολούθως, ο Πρωτοσύγκελλος π. Ειρηναίος παρουσίασε ένα εορταστικό έντυπο-λεύκωμα, όπου αποτυπώνονταν με εικόνες η ιστορική αναδρομή της δεκαετίας με τα κυριότερα εκκλησιαστικά γεγονότα κάθε έτους από την εκλογή, τη χειροτονία και την ενθρόνιση του Μητροπολίτου.

Επίσης, το λεύκωμα περιείχε και κάποια από τα σημαντικότερα κείμενα που κατέγραψε η γραφίδα του Μητροπολίτου. Το πρώτο τεύχος του λευκώματος παραδόθηκε στο Μητροπολίτη συμβολικά από ένα δεκάχρονο αγόρι, ενώ οι παρευρισκόμενοι το προμηθεύθηκαν μετά το πέρας της εκδηλώσεως.

Η επόμενη έκπληξη της βραδιάς, που αποτελούσε και το κύριο μέρος της εκδηλώσεως, ήταν η παρουσία της Χορωδίας Νέων του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης, μιάς καταξιωμένης πανελλαδικά χορωδίας, που είχε την τιμή να συνεργασθεί κατά το παρελθόν με μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Κουγιουμτζής κ.α. Η Χορωδία είναι δημιούργημα του εδώ και λίγες ημέρες Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ και του Καθηγητού και Προέδρου του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη, ο οποίος είναι και ο μαέστρος της Χορωδίας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», παρουσιάζοντας την Χορωδία, μίλησε εκ μέρους όλων των χορωδών και εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνονταν για την πρόσκληση αυτή. Ο δε χοράρχης κ. Σταμούλης, ο οποίος τυγχάνει συμφοιτητής και φίλος του Μητροπολίτου εδώ και τριάντα χρόνια, εξέφρασε τη συγκίνησή του και την αυθόρμητη αποδοχή της προσκλήσεως, καθώς όπως είπε «δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτή την εκδήλωση». Τα τραγούδια που ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο διαχρονικές επιτυχίες του ελληνικού ρεπερτορίου, με τα περισσότερα να αφορούν την Μικρά Ασία και τον ξεριζωμένο ελληνισμό, καθώς και την ελευθερία, από τις βασικότερες αρχές του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας μας.

Η έκπληξη προς τον Μητροπολίτη ολοκληρώθηκε, όταν σε κάποια στιγμή ο κ. Σταμούλης διακόπτωντας το πρόγραμμα των τραγουδιών είπε «Γνωρίζω τον Μητροπολίτη χρόνια, γνωρίζω ότι γράφει ωραία, είναι εξαιρετικός κήρυκας κ.α.. Δεν ήξερα ότι συνθέτει και μουσική. Πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου μελοποιημένα κάποια ποιήματα ελλήνων ποιητών, που είναι έμπνευση του Μητροπολίτου Ανθίμου» και ακολούθως η Χορωδία τραγούδησε δυο ποιήματα που είχε κατά το παρελθόν μελοποιήσει ο Μητροπολίτης.

Συναισθηματικά φορτισμένος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδηλώσεως για την οποία είπε χαριτολογώντας ότι «αναρωτιόμουν τι θα γίνει, αλλά όσους ρωτούσα στο γραφείο και αλλού ήταν σαν τις σφίγγες που βρήκαν στην Αμφίπολη». Ευχαρίστησε τους άρχοντες για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και τον κόσμο που κατέκλυσε την μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ», για την ξεχωριστή αυτή βραδιά. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες στα γραφεία και στα Ιδρύματα που, όπως είπε, «χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε, όσα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, σ’ αυτούς οφείλονται όλες οι επιτυχίες και εγώ μόνος μου επωμίζομαι όλες τις αστοχίες».

Ευχαρίστησε τους ιερείς για τους οποίους είπε «πως τους αισθάνομαι σαν αδελφούς, σαν ένας από αυτούς, καθώς με πολλούς από αυτούς είμασταν μαζί διάκονοι και αργότερα συμπρεσβύτεροι στη Μητρόπολη». Ευχαρίστησε τέλος τη Χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την οποία είπε πως ήταν μεγάλη έκπληξη η παρουσία της, καθώς «...όταν χθες το βράδυ αποχαιρέτισα τον κ. Σταμούλη (σ.σ. ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη για την παρουσίαση ενός βιβλίου) και σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναρωτιόμουν αν έφτασε καλά στη Θεσσαλονίκη, δεν φανταζόμουν ότι θα τον ξαναδώ σήμερα το βράδυ με όλη τη Χορωδία του». Ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και τη χάρη Θεού στη ζωή τους, ώστε «να μας δίνεται η ευκαιρία να θυμόμαστε τα καλά, αλλά και τα άσχημα της Αρχιερατείας μου στην Μητρόπολη». Παρακάλεσε όλους να προσεύχονται και για τον ίδιο, «και πάντα με την χάρη του Θεού να διακονώ το πλήρωμα της Εκκλησίας».

Εκ της Ιεράς Μητρόπολης