Η 187η επέτειος της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2014

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε η 187η επέτειος της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πανηγυρική Δοξολογία, η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και παρουσία των τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Μετά το πέρας της Δοξολογίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων Ελλήνων και Φιλελλήνων, Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης-υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τους εκπροσώπους  των τριών χωρών, από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα , τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρη, την αντιπεριφειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και εκπροσώπους των λοιπών αρχών.

  Ακολούθησε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον των επισήμων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στη φρεγάτα  του πολεμικού ναυτικού «ΑΙΓΑΙΟΝ» και στο ρωσικό πολεμικό πλοίο, τα οποία είχαν καταπλεύσει τιμητικά στο λιμάνι της Πύλου για τον εορτασμό της επετείου.

   Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε ,με δήλωσή του στα ΜΜΕ, στην ιστορική επέτειο και στα μηνύματα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, τονίζοντας την ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και πίστη, ώστε η πατρίδα μας να βρει και πάλι τον δρόμο της.

 

  Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Δ. Σαμπαζιώτης και Αθ. Πετράκος, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η γενική γραμματέας του Υπουργείου περιβάλλοντος Ν. Γιαννακοπούλου, ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου-δήμαρχος Μεσσήνης Ευστ. Αναστασόπουλος , ο δήμαρχος της Ιεράς Νήσου Μήλου Γερ. Δαμουλάκης, ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός