Χαρμόσυνη ημέρα για την Ι. Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/10/2014
 
Χαρμόσυνη ημέρα για την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων η οποία υποδέχτηκε μία από της κλεμμένες εικόνες που είχε κλαπεί από τη Ιερά Μονή το 2006, όταν αυτή ήταν ακόμη ακατοίκητη. Βρέθηκε στην Αγγλία από την Ιντερπόλ λίγο πριν πουληθεί! Η εικόνα επέστρεψε στην Ελλάδα και μέχρι χθες φυλασσόταν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, όπου και συντηρήθηκε. μετά από αίτηση της Μονής και αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2014 επέστρεψε στο σπίτι της.
Την Ιερά εικόνα η οποία είναι Δίζωνη, της Γεννήσεως και της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, υποδέχτηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο, τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φίλιππο Χαμαργιά, τον Αρχιδιάκονο της αυτής Μητροπόλεως, πανοσιολογιώτατο π. Νεόφυτο Σαχλά, τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας  π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Γόμφων π. Ηλία Νακόπουλο και Σοφάδων π. Ηλία Γώγο, και άλλους ιερείς από την περιοχή. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ορέστης Ψαχούλας. Παρέστησαν ακόμη, οι αρχές του τόπου, και πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές.
Την εικόνα μετέφερε η προϊσταμένη της 19ης Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρυσταλλία Μαντζανά, συνοδεία Αστυνομικής δύναμης. Μετά την υποδοχή σχηματίστηκε πομπή προς το καθολικό της Μονής, κάτω από τις επευφημίες του κόσμου οι οποίοι μετά από 8 χρόνια αντίκριζαν την Ιερά εικόνα. 
Αμέσως τελέστηκε επίσημη Δοξολογία και ακολούθως Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Κατά την προσφώνησή του ο Καθηγούμενος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής και σε αυτά που έχουν γίνει μετά την επάνδρωσή της, καθώς με πενιχρά μέσα και σε μία περίοδο κρίσης κατάφεραν να δώσουν πνοή σ΄ένα ιστορικό Μοναστήρι το οποίο για 100 και πλέον έτη ήταν εγκαταλελειμμένο. 
 Τέλος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στη χαρά της Ιεράς Μονής τονίζοντας χαρακτηριστικά αναφερόμενος προς τον Σεβασμιώτατο: ''Πρωτίστως όμως, οι ευχαριστίες ανήκουν σε σας Σεβασμιώτατε, πάτερ και Δέσποτα, τον οιακοστρόφο της Θεσσαλιώτιδος Εκκλησίας. Σας ευχαριστούμε θερμά διότι στηρίζετε και ευλογείτε κάθε προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ιεράς Μονής και αποτελείτε παράδειγμα προς όλους.
 
Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού, το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ιντερπόλ, την Ελληνική Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και όλως ιδιαιτέρως την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων, που όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν μεθοδικά και συντονισμένα, έχοντας διαρκή και γόνιμη συνεργασία μαζί μας, με απώτερο σκοπό, το σημερινό αποτέλεσμα.
Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος, εξήρε το έργο της αδελφότητας και ιδιαιτέρως την προσωπικότητα του Καθηγουμένου, ο οποίος καθημερινά πασχίζει για το καλό της Μονής. 
Ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο και στην Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αναφέρθηκε στο δέος που κατέλαβε όλους, όταν αντίκρισαν την Ιερά εικόνα την προηγούμενη μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, αλλά δεν έκρυψε και την δική της συγκίνηση και χαρά καθώς και η ίδια συνέβαλε  στο να επιστρέψει ένα όλως ιδιαίτερο σημαντικό  κειμήλιο πίσω στην περιοχή όπου ανήκει.
 
Μετά το πέρας των ομιλιών, προσφέρθηκε προς όλους πλούσιο κέρασμα. Κατά ώρα 9:00 μ.μ. σήμαναν οι κώδωνες και άρχισε Μεγάλη πανηγυρική αγρυπνία στην οποία προεξήρχε ο προσκληθείς προς τούτο, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φίλιππος Χαμαργιάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, η οποία διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα.
 Σταύρος Σωτηρόπουλος θεολόγος