Εγκαίνια Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τα Εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, «Μαριέττα Ξάνθου» τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βρεφών «Μαριέττα Ξάνθου», υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Γεωργίου Γιουρούκου, αφιερωμένη στη μνήμη της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Μαριέττας Ξάνθου, πρωτοπόρου στη Νεογνολογία της χώρας μας, που ίδρυσε πριν από 40 χρόνια, την πρώτη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα Μαριάννα Μόσχου, στο σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "η νέα πτέρυγα του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, « ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΞΑΝΘΟΥ», μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η δύναμη της αγάπης, η πίστη και η έμπνευση που μας δίνουν τα χαμόγελα των παιδιών μας, έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμά μας να ανοίξουμε μια ακόμα μεγαλύτερη αγκαλιά για τα βρέφη μας".

Η Παιδονευρολόγος Δρ.Ελένη Ν. Σκουτέλη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, σημείωσε πως "η ανάγκη δημιουργίας της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ «Μαριέττα Ξάνθου», ήταν επιτακτική, αφού τα πρόωρα παιδιά που αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου των γεννήσεων στη χώρα μας, βρίσκονται σε αυξημένο στατιστικά κίνδυνο για ποικίλα νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Η έγκαιρη, θεραπευτική παρέμβαση, με το ολιστικό μοντέλο της ΕΛΕΠΑΠ σε αρχόμενα συμπτώματα, όπως υπερτονία, υποτονία, ψυχοκινητική καθυστέρηση, μπορεί να προλάβει την εγκατάσταση ή την τροποποίηση της εγκεφαλικής βλάβης".

Η Καθηγήτριας Παιδιατρικής-Νεογνολογίας του Drexel University Philadelphia στις ΗΠΑ, Dr. Maria Delivoria-Papadopoulos, τόνισε πως "το όνομά της Μαριέττας Ξάνθου στη νέα πτέρυγα του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, είναι εγγύηση για την ποιότητα, επιστημονικότητα και πληρότητα των υπηρεσιών πρόληψης και αποκατάστασης της εγκεφαλικής βλάβης στα βρέφη υψηλού κινδύνου, που αποφοιτούν από τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών".

Αμέσως μετά τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως "όσο υπάρχουν άνθρωποι η αγάπη δεν χάνει την αξία της. Αισθανόμαστε την ανάγκη ο Θεός να παρακαλούμε τον Θεό να ενισχύει τους ανθρώπους να δημιουργούν τέτοιες οάσεις. Τέτοιοι χώροι είναι πραγματικές οάσεις στην έρημο της ζωής μας και μπορεί να μην λύνουν όλα μας τα προβλήματα και να κάνουν τη ζωή μας παράδεισο, αλλά εμποδίζουν να γίνει κόλαση" είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και συνεχάρη τα στελέχη της ΕΛΕΠΑΠ, τους μεγάλους ευεργέτες, αλλά και τους γονείς των παιδιών "που κάνουν έναν μεγάλο αγώνα, το δυσκολότερο της ζωής τους".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη μουσική εκδήλωση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και αμέσως μετά ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου βρεφών.

Στόχος του Κέντρου, είναι η πρόληψη και θεραπεία νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε βρέφη υψηλού κινδύνου από ημερών μέχρι 2 ετών. Για κάθε βρέφος εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τα νεότερα διεθνή δεδομένα της Πρώιμης Παρέμβασης.

Παράλληλα τα βρέφη αξιολογούνται και παρακολουθούνται τακτικά από την Ιατρική Υπηρεσία της ΕΛΕΠΑΠ σε στενή συνεργασία με τον παραπέμποντα ιατρό.
Στο Κέντρο εντάσσονται βρέφη πρόωρα ή τελειόμηνα που εμφανίζουν κινητική καθυστέρηση, υπερτονία, υποτονία ή άλλα πρώιμα σημεία εγκεφαλικής βλάβης, μετά από μακρά νοσηλεία σε ΜΕΝΝ, με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ποικίλα νευροαναπτυξιακά προβλήματα.
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των γονέων από το εξειδικευμένο προσωπικό (ιατροί-θεραπευτές) για συνέχιση του προγράμματος στο σπίτι. Το Κέντρο Βρεφών λειτουργεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών.

Το κέντρο βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ φέρει το όνομα της Καθηγήτριας Νεογνολογίας Μαριέττας Ξάνθου, η οποία υπήρξε η πρώτη που ίδρυσε τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» προ 40 ετών και έτσι έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την επιβίωση των μικρών πρόωρων στη χώρα μας
.