ΑΝΕΛ: "Δεν δεχόμαστε διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/09/2014

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τις έδρες μας, ούτε τις καρέκλες μας. Έχουμε κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο Π. Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τους όρους και τις προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία μετεκλογικά και προσέθεσε:

«Έχουμε μία έντιμη δημόσια πρόταση, την οποία θέσαμε από την πρώτη στιγμή, και την οποία την επαναλαμβάνουμε και τώρα. Ποια είναι αυτή η πρόταση; Εμείς έχουμε κάποιες “κόκκινες γραμμές”, οι οποίες αφορούν βασικά τα εθνικά μας θέματα. Δεν διανοούμαστε, και δεν πρόκειται ποτέ να συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση, εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η προστασία του όρου “Μακεδονία” για το θέμα του Σκοπιανού, η προστασία της Θράκης, που αυτήν τη στιγμή δέχεται μια σφοδρή επίθεση από το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πολιτική -έχουμε προτάσεις μέσα από την Ελλάδα για αλλοίωση, ακόμα και της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάννης-, το θέμα του Κυπριακού, το σχέδιο Ανάν ΙΙ, που ετοιμάζεται να υπογραφεί, τα ελληνοτουρκικά. Αυτά είναι θέματα που για εμάς αποτελούν “κόκκινες γραμμές”».

Ανέφερε επίσης ότι θα συνεργαζόταν με όλους για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «εκτός από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου», οι οποίοι «ούτως ή αλλιώς δεν θα υπάρχουν μετά τις εκλογές».

Ο κ. Καμμένος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση -εκτός από τα εθνικά θέματα- και στους μετανάστες, ενώ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δεχθούν ένα διαχωρισμό Εκκλησίας- κράτους».