"Η γνωριμία μας με το Χριστό θα διώξει κάθε δυσκολία"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
 

 

Η γνωριμία με τον Χριστό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, όπου χοροστάτησε στον εσπερινό, με αφορμή την αυριανή ημέρα, όπου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητρόπολης Χαλκίδος.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε δύο είδη Σοφίας. Στην Σοφία που αποκτάμε με τις γνώσεις και τις εμπειρίες και στην άνωθεν Σοφία, λέγοντας πως "εκεί που συναντώνται αυτά τα δύο είδη Σοφίας, δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος". Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς να γνωρίσουν τον Χριστό και να ζουν εκκλησιαστικά, εξηγώντας πως αυτό επιτυγχάνεται με την συμμετοχή μας στη μυστηριακή ζωή. Έτσι θα ενωθούμε με το Θεό και τους συνανθρώπους μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός υπογραμμίζοντας πως "κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της και κάθε άνθρωπος έχει τη δική του περιπέτεια. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας δείχνουν το δρόμο για να αγωνιζόμαστε. Είναι το στήριγμά μας. Μας δείχνουν πως αν αλλάξουμε κάποια στοιχεία στην πορεία μας και έχουμε σαν πρότυπό μας τον Χριστό θα έρθει η επιτυχία".

Έκανε λόγο, επίσης, για κακή χρήση των σύγχρονων μέσων και της τεχνολογίας που οδηγεί τον άνθρωπο στην απομόνωση, λέγοντας πως "μπορεί το διαδίκτυο, η πληροφόρηση, η τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα να μας έχουν κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα, αλλά έχουν κάνει τον άνθρωπο εγωιστή και ατομιστή".

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε, επίσης, για την αποϊεροποίηση και τον ευτελισμό του προσώπου που οδηγεί την κοινωνία στην πνευματική κρίση και κατ' επέκταση και στην οικονομική. "Οι άνθρωποι δεν βλέπουν το διπλανό τους σαν πρόσωπο, αλλά σαν αντικείμενο" είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε πως "τα επικριτικά σχόλια που κάνουμε για τους άλλους είναι μία καταχνιά και η Αγία Σοφία απόψε μας ζητά ο καθένας από μας, γνωρίζοντας τον Χριστό, να γίνει ένα κεράκι μέσα σε αυτήν την καταχνιά που θα διώξει τις δυσκολίες και θα ομορφύνει τη ζωή".

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, τους κληρικούς, αλλά και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών για την παρουσία τους και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.
  όλου