ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη»: Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Πανορμίτη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Ολοκληρώθηκε η 7ήμερη Προσκυνηματική εκδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη, 21-28 Ιουνίου 2011.

Οι προσκυνητές, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, αναχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου 2011 αεροπορικώς για τη Ρόδο και από το λιμάνι της Ρόδου  έφτασαν στον Πανορμίτη στη Σύμη.

Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή κατά την παραμονή τους στο Μοναστήρι είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στον Ιερό Ναό, να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Εικόνα του Αρχαγγέλου, να ξεναγηθούν στην Ιερά Μονή, καθώς και να ασπαστούν τις υπέροχες αγιογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Καθολικό του Ταξιάρχου.

Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής, που ιδρύθηκε το 1987 από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Μαργαρίτη. Πρόκειται για ένα ενιαίο συγκρότημα του Εκκλησιαστικού Μουσείου του Πανορμίτη με έξι συνολικά αίθουσες, όπου φυλάσσονται ιερά κειμήλια θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. 

Επιπλέον επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο της Ιεράς Μονής του Πανορμίτη, στο οποίο εκτίθενται πληθώρα εκθεμάτων, μεταξύ αυτών ο χώρος του παμπάλαιου Κελαριού, αμφορείς, πήλινα σκεύη, χειροποίητες νταμιζάνες και άλλα αντικείμενα. 

Επίσης αξιόλογη είναι η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής, στην οποία φυλάσσονταιπλήθη βιβλίων και σπανίων εκδόσεων ποικίλου περιεχομένου, που υπερβαίνουν τους οκτώ χιλιάδες τόμους.

Στα πλαίσια της Προσκυνηματικής εκδρομής οι συμμετέχοντες στην εκδρομή περιηγήθηκαν στα γραφικά χωριά του νησιού, θαύμασαν τη αρχιτεκτονική των σπιτιών και γεύτηκαν τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων, καθώς και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ο καθημερινός εκκλησιασμός τους στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, σε συνδυασμό με την ηρεμία και την ευλογία του χώρου, προσέδωσε αγαλλίαση στις ψυχές των προσκυνητών. Η προσκύνηση δε της θαυματουργής εικόνας του Ταξιάρχη και η όψη του Αρχαγγέλου τους χάρισε ψυχική και πνευματική ανάταση.

Κατά την επιστροφή τους στη Ρόδο την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011, μπόρεσαν κατά τις λίγες ελεύθερες ώρες τους να περιηγηθούν στην Παλαιά πόλη της Ρόδου, ενώ αργά το βράδυ επέστρεψαν με τη Χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Ταξιάρχη στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

 

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»