Αρχιμανδρίτης από "ξυρισμένος" διάκονος!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/01/2011

Ο νεαρός διάκονος σκανδάλιζε το ποίμνιό του και με βαριές κατηγορίες ηθικού περιεχομένου, οδηγήθηκε στο Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο και τον «ξύρισε». Πέρασαν πάνω από 30 χρόνια και εκείνος ο διάκονος με νέο όνομα ,εμφανίστηκε και πάλι στην Ελλαδική Εκκλησία αυτή τη φορά μάλιστα ως αρχιμανδρίτης.

Άλλη μία περίεργη υπόθεση κληρικού που ενώ του αφαίρεσαν τα ράσα, ο χρόνος και ενδεχομένως ο φάκελος που χάθηκε, του χάρισαν και πάλι τα ράσα αλλά και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη!

Στις αρχές του 1976 το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο με απόφασή του αποσχημάτισε τον Κ.Γ διάκονο, 23 ετών τότε, με βαριές κατηγορίες. Η δραστηριότητα του νεαρού διακόνου είχε σκανδαλίσει τους πιστούς της μεγάλης ενορίας και έτσι η πορεία του στην Ιερωσύνη σταμάτησε ευτυχώς νωρίς. Σχετικά είχε ασχοληθεί και ο Τύπος της εποχής.

 Έτσι ο νεαρός επέστρεψε στις τάξεις των λαϊκών και τα ίχνη του χάθηκαν. Ξαφνικά όμως και μετά από 30 και πλέον χρόνια, εμφανίζεται και πάλι με ράσα και μάλιστα με το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. «Βούτηξε στη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και όλα περασμένα ξεχασμένα», δηλώνει συνταξιούχος κληρικός που θυμήθηκε την «δράση» του νεαρού τότε διάκου.

Πώς όμως εμφανίστηκε και πάλι ως κληρικός ο αποσχηματισθείς; Ο συγκεκριμένος κληρικός με άλλο όνομα πια, ήρθε στο τέλος του 2007 από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας  στη μητρόπολή μας και το απολυτήριό του , που υπογράφει ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ  έγραφε «έχει ακώλυτη την ιερωσύνη», λέει στο “ierovima” συνεργάτης του μητροπολίτη στην επαρχία του οποίου διακονεί σήμερα ο αρχιμανδρίτης. «Στον φάκελό του δεν υπάρχει κάτι άλλο»

Ο αρχιμανδρίτης είναι μέχρι σήμερα εφημέριος σε ένα μικρό χωριό όπου ασκεί τα ποιμαντικά του καθήκοντα. Είναι τουλάχιστον μετανιωμένος ή ισχύει εκείνο «το χούγι πεθαίνει τελευταίο»;