Εκδήλωση μνήμης για τον Μακαριστό Πρωτοψάλτη

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 13/06/2024

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου διοργανώνεται, τὴν προσεχή Τετάρτη, 19ηΙουνίου 2024, επιστημονική ημερίδα και ιεροψαλτική σύναξη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7)από τις 4.30μ.μ. -7.30μ.μ, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινών Μελετών, Δρ. Γρηγόριο Αναστασίου, την Δρ. Ευαγγελία Σπυράκου, τον Δρ. Βασίλειο Βασιλείου, τον Δρ. Σωτήριο Δεσπότη, τονκ. Βασίλειο Χάδο, τονκ. Άγγελος Μπέντη και τονκ. ΣπυρίδωναΑσπιώτη και διακρίνονται στις ακόλουθες θεματολογίες:

  • Zωή και έργο του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
  • Σύσταση-οργάνωση, διδακτική και διεύθυνση του βυζαντινού χορού.
  • Διδακτική της ερμηνείας.
  • Ζητήματα τυπικού λατρευτικών συνάξεων.
  • Μελοποιητικές ταυτότητες του 20ού και 21ου αιώνα.

Το μουσικό μνημονάριθα ολοκληρωθεί με ερμηνείες μελοποιημάτων του μακαριστού Δασκάλου καθώς και μελών της μεταβυζαντινής περιόδου, που θα αποδώσουνχορωδιακά οι βυζαντινοί χοροί: Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εργαστήρι Παρασημαντικής και ο παιδικός βυζαντινός χορός Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός ενώ μονωδίες θα ερμηνεύσουν οι: Γρηγόριος Αναστασίου, Σπυρίδων Ασπιώτης, Βασίλειος Βασιλείου, Σωτήριος Δεσπότης, Άγγελος Μπέντης.

Την καλλιτεχνική ευθύνη των δραστηριοτήτων της Ημερίδας έχουν ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης και ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου.

Προσκαλείσθε να παρευρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εν λόγω Εκδήλωση.

 

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.-