Ι.Μ. Ρεθύμνης: Εκδηλώσεις 200ετηρίδος 4 Μαρτύρων

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 19/03/2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 200ΕΤΗΡΙΔΟΣ 4 ΜΑΡΤΥΡΩΝ:

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου διοργανώνουν εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024, και ώρα 10.00 π.μ., στο Ωδείο Ρεθύμνου (Αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης»), με τα εξής θέματα, τα οποία αποτελούν τμήμα των αντίστοιχων Πολιτιστικών Προγραμμάτων:

 

Α. 3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Ο δρόμος της θυσίας»

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Μαρία Ψαράκη, Ευγενία Μπιρικάκη, Κωστούλα Τρουλλινάκη.

• Σύντομη περιγραφή: Δύο σκηνές από το δραματοποιημένο θεατρικό κείμενο του Εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Κοξαρές, κ. Μενέλαου Τζανακάκη.

• 1η σκηνή: Η μητέρα του δήμιου και 2η σκηνή: Η μητέρα και οι γιοι της, Μανουήλ και Αγγελής.

 

Β. ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

«Στα βήματα των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου»

& «Στα ίχνη των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου»

• Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Αικατερίνη Γιαννούλη, Ελένη Περπιράκη, Ειρήνη Κλάδου, Ευαγγελή Κουκουράβα, Μαρία Αλεξάκη, Αγγελική Κατσούγκρη, Ουρανία Δαβέλη.

• Σύντομη περιγραφή: "Η ζωή των Χριστιανών και των Κρυπτοχριστιανών στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Μαρτυρίες από τη ζωή των Τεσσάρων -Κρυπτοχριστιανών- Αγίων από τις Μέλαμπες Ρεθύμνου." - Μαθητές/Μαθήτριες του Γυμνασίου Ατσιποπούλου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο παραπάνω θέμα. - Θα προβληθεί σχετικό απόσπασμα από την ταινία που ετοιμάζεται φέτος με θέμα τη ζωή και το μαρτύριο των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου: Η Αναστασία, σύζυγος του Μάρτυρα Μανουήλ, παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, ως Κρυπτοχριστιανοί, στην καθημερινότητά τους.

 

Γ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕ.Λ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

«Ρέθυμνο: στο σύνορο της ημεράδας και της αγριάδας»

• Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Αναστασία Κοπανάκη,  Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, Μαρία Πολάκη.

• Σύντομη περιγραφή: Θέμα του Προγράμματος είναι το θρησκευτικό στοιχείο στο έργο του Παντελή Πρεβελάκη "Το χρονικό μιας Πολιτείας". Γίνεται μία καταγραφή στα θρησκευτικά μνημεία της πόλεως του Ρεθύμνου, με ιδιαίτερη αναφορά στην λατρεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, των εικόνων και του πρώτου Ναού των Αγίων, μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου