Ι.Μ.Θεσσαλονίκης: Κοπή βασιλόπιτας Κοινωνικού Ιατρείου και Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/02/2024

Μέσα στο πλήθος των Εκδηλώσεων όπου παρίσταται και των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν οι συνεργασίες με τα υπεύθυνα πρόσωπα φορέων της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με αφορμή την είσοδό μας στο νέο έτος και την κατ΄ έθος κοπή της «βασιλόπιτας», ο Παναγιώτατος ποιμενάρχης μας συναντήθηκε με τα στελέχη και τους συνεργάτες του Κοινωνικού Ιατρείου – Οδοντιατρείου και Φαρμακείου  και με τον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Α. Στην αίθουσα του θρόνου του Επισκοπείου, υποδέχθηκε λοιπόν, ο Παναγιώτατος, το μεσημέρι της Πέμπτης, 1ης Φεβρουαρίου, τους ιατρούς, νοσηλευτές και το εθελοντικό προσωπικό, που, με τον συντονισμό από τον υπεύθυνο ιερέα, αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Τάνο, ιατρό-καρδιολόγο και υπό την εποπτεία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, διακονούν τους πάσχοντες και εμπερίστατους αδελφούς μας, άνευ διακρίσεων.
Ο Παναγιώτατος, αφού έκοψε την βασιλόπιτα, συνεχάρη άπαντας για το έργο και την θυσία τους, τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης και ενίσχυσης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ενώ τόνισε την ανάγκη να καταστεί ευρέως γνωστή η λειτουργία του κοινωνικού Ιατρείου και Οδοντιατρείου, αλλά και του αντιστοίχου κοινωνικού Φαρμακείου, ούτως ώστε να τύχουν του ευεργετήματος αυτού το δυνατόν περισσότεροι αναγκεμένοι αδελφοί μας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις του Κοινωνικού μας Ιατρείου ευρίσκονται επί της οδού Παπαγεωργίου 3, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και ακριβώς όπισθεν του ιερού Ναού αγίου Αθανασίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς στον αριθμό 2310-283.222, καθημερινά από 10.00 – 13.00 και από 18.00 - 21.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής για οποιαδήποτε πληροφορία.

Β. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα Τελετών της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης.
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, συνεχίζουσα, υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Χαραλάμπους Τζινευράκη, Λαμπαδαρίου του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού αγίου Δημητρίου πολιούχου Θεσσαλονίκης και με την συμπαράσταση των πρωτοψαλτών καθηγητών της, την παράδοση των ιδρυτών της, μεγάλων Δασκάλων και ιεροψαλτών της πόλης μας, αποτελεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου οι νέοι ιεροψάλτες κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην ιερή τέχνη του Δαμασκηνού και στο ιερό αναλόγιο.
Ο Παναγιώτατος, εξέφρασε την χαρά του, ευρισκόμενος ανάμεσα σε «συναδέλφους», καθώς ως γνωστόν, διηκόνησε και ο ίδιος ως ιεροψάλτης, ενώ αποκάλυψε ότι διετέλεσε, οργανωτικό και διοικητικό στέλεχος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Με λόγους βιωματικούς, προέτρεψε τους σπουδαστές, να σέβονται τους διδασκάλους τους, φιλότιμα να καταγίνονται στην μάθηση της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής και εξήρε την συμβολή των ιεροψαλτών στην σωστή τέλεση της Λατρείας.
Τέλος, ο Μητροπολίτης, έκοψε την βασιλόπιτα και επέδωσε στους νέους διπλωματούχους και πτυχιούχους της Σχολής, τους τίτλους Σπουδών τους.


Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.