Θεσσαλονίκη:35 κολυμβητές για τον Τίμιο Σταυρό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2024

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αρμόζουσα στην μεγάλη αυτή Ημέρα, εορτάσθηκε η μεγάλη Εορτή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024.
Ο κεντρικός Εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στον οποίον νωρίς το πρωί προσήλθε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη (βλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).
Στις Ιερές Ακολουθίες, συμμετείχαν οι Ιερείς του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιστρόπου Αρχιμ. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη, οι τοπικοί Άρχοντες, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Νικόλαος Ταχιάος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Βούλα Πατουλίδου και Μελίνα Δερμεντζοπούλου, οι βουλευτές κ. Σταύρος Καλαφάτης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, κ. Ράνια Θρασκιά, κ. Κωνσταντίνος Χήτας, εκπρόσωποι του Στρατού, του Ναυτικού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Πανεπιστημίων, τοπικών Συλλόγων και Φορέων και πλήθος πολύ του λαού της Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά τον Μέγα Αγιασμό, εκκίνησε η ιερά Λιτανεία, στην οποία, πλην της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, συμμετείχαν και ο Προσκυνηματικός Ναός της του Θεού Σοφίας και η Ενορία του παλαιού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου, εντός των ορίων του οποίου ευρίσκεται το λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Η ιερά πομπή, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πιστών Θεσσαλονικέων, αλλά και επισκεπτών της Πόλης, κατευθύνθηκε μέσω της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου στον Α΄ προβλήτα ετελέσθη η καθιερωμένη Ακολουθία του Καθαγιασμού των Υδάτων (βλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), στην οποίαν προσήλθαν και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ.
Τριάντα πέντε κολυμβητές και κολυμβήτριες έπεσαν στα νερά του Θερμαϊκού για τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο έπιασε ο 21χρονος φοιτητής του Μαθηματικού και αθλητής πόλο κ. Στέργιος Παγωνίδης, στον οποίον ο Παναγιώτατος προσέφερε ένα χρυσό Σταυρό, ενώ στους υπολοίπους κολυμβητές και κολυμβήτριες ένα αργυρό.
Ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος μετέφερε προς τους χιλιάδες προσκυνητές τις ευχές και του Προκατόχου του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, ενώ ευχήθηκε η ζωή όλων να είναι γεμάτη από το Φως του Χριστού, μέσα από τα φωτεινά έργα της Πίστεως, τα οποία απομακρύνουν το σκοτάδι που οι άνθρωποι επιλέγουμε, δυστυχώς, να βρισκόμαστε.
Η ιερά πομπή επέστρεψε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου έγινε η διανομή του αντιδώρου και το «φώτισμα» - «άγιασμα» των πιστών.
Όλες οι ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας πανελλαδικά από τον τηλεοπτικό Σταθμό OPEN και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως