Οι 10 βοηθοί Επίσκοποι

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/11/2023

Κατόπιν της εκλογής των 10 Βοηθών Επισκόπων κατά την τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 9η και την 10η Οκτωβρίου 2023, τελέσθηκαν οι χειροτονίες αυτών, σύμφωνα με το ορισθέν πρόγραμμα, από την 23η Οκτωβρίου έως και την 12 Νοεμβρίου ε.έ.

Την 23η Οκτωβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου στον Ιερό Ναό Αγίου Νίκωνος Σπάρτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Το 2018 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Την 26η Οκτωβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α’. Το 2006 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Την 29η Οκτωβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο. Από το 2012 έως το 2023 διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την 30ή Οκτωβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο. Το 2014 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Την 3η Νοεμβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κατερίνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Ιγνάτιος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο. Από το 1998 διετέλεσε Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης και από το 2009 Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Την 4η Νοεμβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σταυροπηγίου κ. Αλεξίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γλυφάδας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Περιστερίου κυρό Χρυσόστομο και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κυρό Αγαθάγγελο. Από το 2002 έως της εκλογής του διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης και από το 2006 υπηρετεί στη θέση του Διευθυντή των Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την 5η Νοεμβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φωτικής κ. Νεκταρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωτικής κ. Νεκτάριος χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Σεραφείμ. Από το 1970 υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Σάββα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Την 9η Νοεμβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρό Προκόπιο. Από το 1996 διετέλεσε Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Την 11η Νοεμβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό Ευδόκιμο. Από το 2022 είναι Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Την 12η Νοεμβρίου τελέσθηκε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρυουπόλεως κ. Νεκταρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρυουπόλεως κ. Νεκτάριος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πειραιώς κυρό Καλλίνικο. Από το 1999 διετέλεσε Υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Υποθέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου
          της Εκκλησίας της Ελλάδος