Ι.Μ.Ηλείας: Σεμινάριο Εκκλησιαστικής και Εξωτερικής μουσικής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/10/2023

Δελτίο Τύπου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΗΛΕΙΑΣ

 

Ο Αρχων Πρωτοψάλτης του Οικ Πατριαρχείου Π. Νεοχωρίτης παρέδωσε μαθήματα

 

Την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε στον Πύργο σεμινάριο Εκκλησιαστικής και Εξωτερικής μουσικής, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης και της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αθανάσιος τέλεσε αρχικά την ακολουθία του Μικρού Αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, και κατόπιν ευλόγησε τις εργασίες του σεμιναρίου, το οποίο μάλιστα παρακολούθησε ανελλιπώς, γεγονός που τιμά ιδιαιτέρως την καθ’ ημάς ψαλτική διακονία, αλλά και την ωθεί σε αυτονόητη πρόοδο, διατήρησης και ενίσχυσης του ιερού αυτού λειτουργήματος.

        Τα μαθήματα του σεμιναρίου παρέδωσε με τέχνη και επιστημοσύνη ένας βαθύς γνώστης και ευσυνείδητος υπηρέτης του αντικειμένου, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης.

Τα μαθήματα της πρώτης ημέρας είχαν σαν θέμα την θεολογία του ψάλλειν, την ιερότητα της ψαλτικής, όπως και θέματα αγωγής του αναλογίου. Γενικώς καταδείχθηκε ότι η ψαλτική είναι τέχνη βαθύτατα και αυτονόητα εκκλησιαστική, αφού υπηρετεί την λατρεία της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, το ζωτικότερο και ουσιαστικότερο κομμάτι του εκκλησιαστικού σώματος.

Η δεύτερη μέρα αναλώθηκε στον τρόπο και στα μέσα δόμησης μιας άρτιας εκκλησιαστικής ακολουθίας. Με βάση τον Όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στις συνιστώσες που καθορίζουν το εύτακτον μιας εκκλησιαστικής ακολουθίας: την γνώση του τυπικού, την συνεχή και αδιατάρακτη ροή του λειτουργικού χρόνου, την κατάλληλη χρονική αγωγή καθώς και τις τονικότητες των μελών, και φυσικά την εν γένει αισθητική και ερμηνεία του πρωτοψάλτου, ο οποίος εμπνέει, συντονίζει και καθορίζει αναπόφευκτα το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση βέβαια του αγαπητού μας Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Νεοχωρίτου οι παραπάνω ερμηνευτικές παράμετροι αναβιβάζονται σε ιδανικά ύψη!

Κατά κοινήν ομολογία ο Άρχοντας ενέπνευσε το πλήθος των ιεροψαλτών που προσήλθαν στο σεμινάριο τόσο από την περιοχή της Ηλείας, όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, από την Αθήνα, ακόμη και από την Κρήτη, στην επί τα βελτίω άσκηση της ψαλτικής τους διακονίας. Φανέρωσε με την ερμηνεία και τις επισημάνσεις του τον πλούτο της λειτουργικής μας μουσικής, αποκάλυψε αυτονόητα πλην λησμονημένα αξιώματα της ιεράς τέχνης, καθώς και προέτρεψε για την σπουδή στην λεγομένη εξωτερική μουσική, την εκτός του Ναού δηλ. μουσική, που είναι η δίδυμη, θα λέγαμε, αδελφή της ψαλτικής. Τόνισε μάλιστα ότι χωρίς την γνώση της, ο ψάλτης καθίσταται ανάπηρος εν μέρει, μιας και η ενιαία μουσική τέχνη των Ρωμιών είναι ένα σώμα, που στηρίζεται σε δύο πόδες, την ψαλτική και την εξωτερική/παραδοσιακή μουσική.

Πάντως δεν θα ήταν άστοχο να πούμε πως τόσο η ευεργετική παρουσία του Άρχοντος, όσο και το τεράστιο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, χαρακτηρίζουν την όλη συγκυρία ως ιστορική!

Μάλιστα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο Άρχοντας πριν την αναχώρησή του από τον Πύργο επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, επικεφαλής ιερατικής συνάξεως προκειμένου να υποβάλλει τα σέβη του. Εκεί με την προτροπή του Ποιμενάρχου μας, ο κ. Νεοχωρίτης απηύθυνε σύντομο λόγο προς το σώμα των ιερέων σχετικά με την αξία της θεοπρεπώς και αρτίως προσφερομένης θείας λατρείας, χειροκροτηθείς υπό πάντων!

Εκφράζουμε την υιϊκή ευγνωμοσύνη στον Ποιμανάρχη μας για την ευλογία του, καθώς και βαθύτατες ευχαριστίες στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη, που τίμησε την Σχολή μας με την παρουσία και τις σοφές διδαχές του. Ακόμη ευγνώμονες διατελούμε προς όλους όσοι στηρίζουν με κάθε τρόπο την λειτουργία της Σχολής, φανερώς και αφανώς, υλικά και ηθικά.

Ο ανυμνούμενος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Παναγία Μητέρα Του να στηρίζουν πάντας και να μας καταξιώσουν της ουρανίου και ατελευτήτου υμνωδίας!

 

Εκ της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής

της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης