Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/10/2023

Στο εντός της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου ιερό Παρεκκλήσιο των Οσίων Πατέρων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, Παϊσίου του Αγιορείτου και Ιακώβου του "Με συγχωρείτε",τελέσθηκε σήμερα το πρωί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β', συνιερουργούντος αυτώ του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και με τη λειτουργική συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, και των ως και κατά τον Εσπερινό χθες Εφημερίων της Μυκόνου και Εφημερίων εξ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, παρόντων του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Μυκόνου κ. Χρ. Βερώνη, διατελούντων και εκλεγέντων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και πλείστων πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν το Καθολικό και τους αύλιους χώρους της Μονής.
Τον θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' για την πρόσκλησή του και τον Ηγούμενο Αρχιμ. Αλέξιο για την Αβραμιαία φιλοξενία του, ομίλησε για το υπόδειγμα ζωής που κατελιπαν οι σήμερα τιμώμενοι Όσιοι στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών, τους οποίους και κάλεσε να βαδίσουν πάνω στα ίχνη τους, ώστε να απολαμβάνουν στην καρδιά και τη ζωή τους την αναφαίρετη χαρά του Κυρίου.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε τον
Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο για την παρουσία του και τους θερμούς λόγους του, τους συμμετασχόντες Εφημερίους και ιδιαιτέρως τον Πρωτοπρ. Γεώργιο Σχοινά, ο οποίος αφίχθη με πιστούς της Ενορίας του, του Αγίου Νικολάου Φιλοππάπου, τους υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Δεμερλή, και τους πιστούς, τους οποίους προέτρεψε να τηρούν τις πατρώες παραδόσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να παραμένει ούτε ένα στασίδι κενό στην Εκκλησία, ούτε μία καρέκλα καφενείου του χωριού άδεια, αλλά αμέσως να καταλαμβάνονται από τη νέα γενιά, διότι η Ορθοδοξία, η Πατρίδα και η Κοινότητα είναι οι πυλώνες της αυριανής κοινωνίας!
Στη συνέχεια, εγένοντο τα εγκαίνια της θαυμασίως και καλαισθήτως αναμορφωθείσης, μεριμνη του Ηγουμένου, Τράπεζας της Μονής, η οποία, όπως και εχθές το ανακαινισμένο Αρχονταρίκι, προεκάλεσε άριστες εντυπώσεις και απέσπασε τα συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' εξέφρασε την ευαρέσκειά του, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο, για την κοπιώδη μεριμνά του, προς ανακαίνιση και εξωραϊσμό της εμβληματικής για τη Μύκονο Ιεράς αυτής Μονής, καθώς και για τις προσφορες του προς τον ίδιο και την Ιερά Μητρόπολη.
Το απόγευμα, εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' θα μεταβεί στην Πάρο, προκειμένου να ευχηθεί στον άγοντα τα ονοματήριά του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, άλλως θα πλεύσει στη Πάρου αύριο.