Η Απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 20/08/2023

Κάθε Θρησκευτική εορτή στον ετήσιο εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας έχει τρία στάδια: τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια.
Στις 23 Αυγούστου  εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεωςτης Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15η  Αυγούστου. Ο λαός  αυτή την εορτή, την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας».

Είναι σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού. Ασφαλώς, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της. «Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει τη μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής (στην περίπτωση της απόδοσης του Πάσχα έχουμε 39 ημέρες, πριν την Ανάληψη δηλαδή), ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάρκειά της εορτής παρατείνεται μεθεορτίως μέχρις την ημέρα της αποδόσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο εορτασμός δεν είναι στιγμιαίος.