Εκδημία της Καθηγουμένης της Ι.Μ.Αγ.Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/08/2023

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αλλά και της εν Κυρίω Αναστάντι ελπίδος, αγγέλλεται η προς Κύριον εκδημία της αοιδίμου ήδη Μοναχής Φεβρωνίας, κατά κόσμον Φωτεινής Κόλλια, διατελεσάσης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης (1985-2023), κοιμηθείσης την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023.

Η Οσιοτάτη Γερόντισσα, γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 12 Οκτωβρίου 1924 και ανετράφη από τους ευσεβείς γονείς της Κωνσταντίνο και Βασιλική Κόλλια.

Ποθήσασα τον βίο της ολοκληρωτικής αφιερώσεως στον Χριστό, εισήλθε, στις 6 Δεκεμβρίου 1942, στην Ι. Μονή Οσίου Θεοδοσίου Αργολίδος σε ηλικία 18 ετών και τον Μάρτιο του 1945 εκάρη Μοναχή. Τον Δεκέμβριο του 1946, μαζί με την αναχωρήσασα εκ της Αργολίδος Αδελφότητα, ενεγράφη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης, όπου, μέχρι την οσιακή κοίμησή της, πολιτεύθηκε θεαρέστως, με αδιάλειπτη προσευχή, παραδειγματική υπακοή, ταπείνωση, άσκηση και εργατικότητα, φιλανθρωπία και υπομονή και θυσιαστική αγάπη.

Την 1 Σεπτεμβρίου 1985 εξελέγη Ηγουμένη της Ι. Μονής, εις διαδοχήν της αοιδίμου Γεροντίσσης της Χρυστονύμφης και, συντεταγμένη πλήρως στην ασκητική παράδοση της Εκκλησίας και στο μοναχικό ιδεώδες, όπως το παρέλαβε, καλλιέργησε και κατηύθυνε την Αδελφότητά της, αλλά εργάσθηκε σκληρά και για την ανακαίνιση ολοκλήρου του κτιριακού συγκροτήματος της Ι. Μονής, με απόλυτο σεβασμό στην αρχική μορφή του, την οποία και επανέφερε σε άριστο βαθμό. Ανήγειρε και Ι. Ναούς προς τιμήν του Αγίου Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου, του Οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου του Νέου και του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού. Ίδρυσε το νέο Κοιμητήριο της Ι. Μονής και διεφύλαξε και αξιοποίησε την περιουσία της Ι. Μονής. Επίσης, υπήρξε μεγάλη η συμβολή της, επί πολλών δεκαετιών, στο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως προς τον όμιλο των Αναγνωστών και υποψηφίων Κληρικών Αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία εύχονται για την ανάπαυση της ψυχής της Οσιοτάτης Γερόντισσας Φεβρωνίας και την απόλαυση πάντων των ουρανίων αγαθών, προς χάριν των οποίων αρνήθηκε τα επίγεια.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, το πρωί, στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και στις 11π.μ. η Εξόδιος ακολουθία της Κηδείας της Οσιοτάτης Γερόντισσας Φεβρωνίας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ