ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΡΙΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/07/2023

Πνευματικό Μνημόσυνο στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου συνδιοργάνωσαν  η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης και ο Δήμος Πηνειού στην Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης το Μοναστήρι που αγαπούσε ιδιαίτερα και επισκεπτόταν συχνά ο μακαριστός. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία των Αρχιερέων στην εσπερίδα μνήμης τιμής και σεβασμού για τον Ηλείο αείμνηστο Μητροπολίτη, λαμπρό ανάστημα του Βαρθολομιού.

Την λιτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους το πνευματικό παιδί του πολιού Γέροντα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας-Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος. Χαιρετισμό απέστειλε ο Μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος.

Ειδικότερα, με τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, την, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος προσκεκλημένος του κ. Ανδρέα Μαρίνου, παραβρέθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ελεούσας στο Βαρθολομιό Ηλείας, όπου τελέστηκε η ακολουθία του εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντος και του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.Αθανασίου.

Μετά το πέρας του εσπερινού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, τιμής και σεβασμού, αφιερωμένη στο πνευματικό και πολυσχιδές έργο, του αειμνήστου Ηλείου Αρχιερέως, Μακαριστού Μητροπολίτη Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας σε συνεργασία με τον Δήμο Πηνειού. Στην λιτή εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο μητροπολίτης Αιτωλίας Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και επαίνεσε τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης με την Ι.Μ. Ηλείας του Πνευματικού Μνημοσύνου. Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημ. Βασιλόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τον π. Γεώργιο Ράλλη και την πρεσβυτέρα του για την απόλυτη τάξη που υπήρχε την Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης.

Ένα από τα χαρίσματα του αοιδίμου

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο αοίδιμος Καλλίνικος διέθετε μοναδικό χάρισμα, ευλογία θα το έλεγα, να προσελκύει νέους και ταλαντούχους ανθρώπους. Δεν το δίνει σε όλους ο Θεός αυτό το χάρισμα. Έτσι εξηγείται πως ένας Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μοναδικός, ξεχωριστός και πολυτάλαντος, ελκύστηκε από τον Καλλίνικο, συμβίωσε μαζί του, παρέμεινε κοντά του και εξελίχθηκε σε μια εκκλησιαστική προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς.»

Παρόντες στην εκδήλωση ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ Ηλείας Πανοσιολογιώτατος π. Φιλάρετος, κληρικοί συνεργάτες των Αρχιερέων, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου, ο πρ. υπουργός κ. Γ. Κοντογιάννης (η οικογένεια το οποίου είχε στενή σχέση με τον μακαριστό), πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, ο διευθυντής του Γραφείου του Δημάρχου κ. Γ. Καραστέργιος, ο διοικητής της ΠΥ Λεχαινών κ. Λεβέντης, η αδελφή και η ανιψιά του Μακαριστού κ. Μορώνη που συγκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό της το ακροατήριο κ.ά

Την επομένη, Σάββατο 29/7, επί τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Καλλινίκου και Θεοδότης, τελέστηκε στον Ι.Ν. Παναγίας Βαρθολομιού,  ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Δημητριάδος κ.Ιγνατίου, συνιερουργούντος του Σεβ. Ηλείας κ.Αθανασίου. Στο τέλος, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιερέως, μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου.

Ο Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο  και τον Σεβ.Ηλείας κ.Αθανάσιο για τη φιλοξενία, ευχόμενος: «Να έχουμε όλοι, την ευχή του Γέροντα Καλλινίκου. Ας είναι αιωνία του, η μνήμη!»