Tο Γενέθλιο του Κήρυκα της Μετανοίας Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/06/2023
Εορτάστηκε με περισσή Θρησκευτική ευλάβεια και Ιερή κατάνυξη το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 2023, στο Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (το οποίο ανήκει στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και ανάγεται από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας), το δεύτερο από τα τρία Γενέθλια που εορτάζει η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας αυτό του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών, ο οποίος ένωσε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ο Τίμιος Πρόδρομος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας διότι μεταξύ των άλλων αξιώθηκε να Βαπτίσει τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό. Αυτόν διάλεξε ο Κύριος από όλους τους ανά τούς αιώνας γηγενείς για Υπουργό του υπερφυούς μυστηρίου της Βαπτίσεώς Του. Θεωρείται ο κατ’ εξοχήν πρώτος ανάμεσα στους Προφήτες και τους Αποστόλους και όλους τους άλλους γενικά, κλείνοντας τον κύκλο των Προφητών και ανοίγοντας των κύκλο των Αγίων ΑποστόλωνΟ Ιωάννης "ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών" ακτινοβολούσε την Χάρι του Θεού και ήταν πλημμυρισμένος με αναρίθμητα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ήταν το σκεύος της εκλογής του Θεού για να αλλάξει ο Θεὸς την Ιστορία του Κόσμου!

Το εσπέρας της Παρασκευής 23 Ιουνίου παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του πρώην Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολογιοτάτου π. Ηλία Παπαγγελή και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Το Σάββατο 24 Ιουνίου κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών, υπό του οικείου Εφημερίου.  

 

Κατά τις ως άνω Ιερές ακολουθίες προσήλθαν φιλακόλουθοι και φιλέορτοι Χριστιανοί της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου. Μεταξύ αυτών ο εκ της ενορίας μας καταγόμενος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Απόλλων», προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε «Δώρο Θεού» όπως σημαίνει άλλωστε και το όνομά Του, το μεγαλύτερο δώρο του Θεού μέχρι τότε, καθώς επίσης καρπός επίπονης αλλά και επίμονης Προσευχής των ευλαβών γονέων του Ζαχαρίου και της Ελισάβετ, οι οποίοι ως γνωστόν ήταν άνθρωποι στολισμένοι με πολλές αρετές, με φόβο Θεού, με δικαιοσύνη και σωφροσύνη, τηρώντας επιμελώς τις εντολές του Θεού. Ο Τίμιος Πρόδρομος βρίσκεται στις κορυφογραμμές της αγιότητας και του προσφέρει ανάλογη τιμή η Αγία Εκκλησία του Χριστού, όπως με την τοποθέτηση της Ιερής εικόνας του, στο τέμπλο δίπλα από τον Σωτήρα Ιησού Χριστό και την εξαγωγή ξεχωριστής μερίδας σε κάθε Θεία Λειτουργία στην Αγία Πρόθεση αφιερωμένη στο όνομά Του. Είναι εκείνος που ήλεγξε ακόμη και τις εξουσίες της εποχής του και συγκεκριμένα τον Ηρώδη, ο οποίος μοίχευε με την γυναίκα του αδελφού του. Για την ακλόνητη πίστη του στον Κύριο ο Άγιος Ιωάννης θυσίασε ακόμη και την ζωή του, ομολογώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή την αλήθεια και καλώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους σε Μετάνοια, προτάσσοντας το μήνυμα: Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν“.  

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ