«Ως η ημέρα η εχθές…»

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 22/06/2023

«Ως η ημέρα η εχθές…»

 

 21 Ιουνίου 2023, ο Δήμος μας, η Ιερά Μητρόπολή μας, αλλά και ο ιστορικός Λαχανάς εορτάζουν και τιμούν δύο ιστορικά γεγονότα τα οποία εγράφησαν στην ιστορία, στη μνήμη μας και στη καρδιά μας με χαρμόσυνο χαρακτήρα.

            Το πρώτογεγονός είναι η ιστορική και ένδοξη μάχη Λαχανά-Κιλκίς (21.6.1913). Ο  ένδοξος ελληνικός στρατός εισήλθε νικηφόρος στα υψώματα του Λαχανά απελευθερώνοντας τις γύρω περιοχές από τα βουλγαρικά στρατεύματα και ανοίγοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση της μεγαλωνύμου και μεγαλομάρτυρος πόλεως των Σερρών και όλης της Ανατολικής Μακεδονίας.

Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο μνημείο  του Λαχανά και τιμούμε τους  ένδοξους  νεκρούς μας  που έπεσαν στα ηρωικά υψώματα για την δική μας ελευθερία.

            Η ημέρα έχει όμως να εορτάσει κι ακόμη ένα σημαντικό γεγονόςεκκλησιαστικού περιεχομένου και αφορά το δικό Σας πρόσωπο Σεβαστέ Ποιμενάρχα μας. Συμπληρώνονται σήμερα Σεβασμιώτατε, συν Θεώ, 20 χρόνια από την ημέρα που η Σεβασμιότητά Σας ενθρονίσθηκε μετά πάσης λαμπρότητος στην Ιερά Μητρόπολή μας, την οποία κλήθηκε από το Άγιο Πνεύμα να ποιμαίνει, αλλά πρωτίστως και κυρίως στις καρδιές μας.

            Η ημέρα αυτή μένει ανεξίτηλα και χαρμόσυνα χαραγμένη στη μνήμη και στις καρδιές μας. Σας υποδεχθήκαμε, τότε, 21 Ιουνίου 2003, στα όρια της νέας Σας Μητρόπολης με καμπανοκρουσίες, με χαρά, με ελπίδες.  Μέγα πλήθος λαού έσπευσε να λάβει την Αρχιερατική Σας ευχή και ταυτόχρονα να αγκαλιάσει το νέο του Ποιμενάρχη που θα τον οδηγούσε εις νομάς σωτηρίους. Μικρά παιδιά Σας προσέφεραν ανθοδέσμες για να Σας καλωσορίσουν στη νέα σας πατρίδα.

            Αποτέλεσε εξαιρετική τιμή για τον τόπο μας το ότι Σας συνόδευε ο μακαριστός πλέον,λαοφιλής και μεγάλοςΑρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος, πνευματικό ανάστημα του οποίου είστε Εσείς. Σεις, νέος στην ηλικία τότε κάνατε πράξη όλα όσα μάθατε δίπλα του και τηρήσατε όλες τις παρακαταθήκες που Σας άφησε. Ένα από τα πολλά στοιχεία που κληρονομήσατε από τον μακαριστό αξέχαστο  ηγέτη της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν η αγάπη για την Εκκλησία και  την  πατρίδα και οι πύρινοι λόγοι του. Εκείνος υπερασπιζόταν με σθένος Εκκλησία και Πατρίδα! Και Σεις κάνετε το ίδιο.Σας χαιρόμαστε, Σας καμαρώνουμε, προσευχόμαστε για  Σας. Αγαπάτε δυνατά τη Μακεδονία μας, για την οποία συνεχώς αναφέρεσθεστα κηρύγματάΣας.

            Σεβασμιώτατε, πολυσέβαστε πνευματικέ πατέρα μας, χρειάζεται πολύς χρόνος να μιλήσουμε για το πολυσχιδές έργο Σας στηνΙερά Μητρόπολή μας. Ανεγείρατε, εγκαινιάσατε και εξωραϊσατε πολλούς  ιερούς Ναούς, χειροτονήσατε νέους και καλούς κληρικούς, δημιουργήσατε νέες δομές πολιτισμού αλλά και φιλανθρωπικής διακονίας για τους εμπεριστάτους αδελφούς μας, όπως για παράδειγμα ταΣυσσίτια, τα ΚοινωνικάΠαντοπωλεία ‘’Κιβωτός Αγάπης’’, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο,τον Ξενώνα Φιλοξενίας ‘’Η Στοργή’’,τις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις ‘’Χριστού Πηγή’’, αλλά και πλήθος άλλων που δε μας επιτρέπει ο χρόνος να αναφέρουμε. Η σφραγίδα Σας στην Ιερά Μητρόπολή μας θα μείνει ανεξίτηλη!

            Πριν από 20 ακριβώς χρόνια, Σας υποδέχθηκα πρώτος,Εσάς και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στα όρια του Δήμου Λαχανά. Τότε είχα την ιδιότητα του Αντιδημάρχου, επί Δημαρχίας του αειμνήστου Δημάρχου Λαχανά Δημητρίου Πάσχου. Σας άνοιξα τότετην πόρτα του αυτοκινήτου και Σείς ανοίξατε την πόρτα της καρδιάς Σας, σε  μένα  και σέ όλο το ποίμνιό Σας. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, έχω την χαρά και την τιμή να Σας υποδέχομαι και πάλι, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Δημάρχου Λαγκαδά.Εις ανάμνησιν της επετείου Σας επιθυμώ να Σας προσφέρω εκ μέρους του Δήμου μας μια όμορφη ανθοδέσμη, ανταποδίδοντας την αγάπη που δείξατε σε εμένα αλλά και στο ποίμνιόΣας όλα αυτά τα χρόνια της Αρχιερατικής σας διακονίας στηνΙερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Η συνεργασία μας αρίστη πάντοτε.

 Η χαρά μου και η χαρά όλων όταν βρίσκεστε κοντά μας ως λειτουργός, αλλά και σε κάθε άλλη περίσταση είναι μεγάλη και δεν περιγράφεται με λόγια. Μακάρι να Σας έχουμε για πολλά χρόνια κοντά μας, στην περιοχή μας, ευλογούντα, διδάσκοντα και αγιάζοντα ημάς.

            Σεβασμιώτατε, τα λόγια περισσεύουν. Επιτρέψατέ μου να ευχηθώ, να Σας χαρίζει ο Θεός έτη μήκιστα και υγεία αμφιλαφή, ώστε να συνεχίζετε με τον ίδιο  ιερό ενθουσιασμό και αγάπη το δύσκολο ποιμαντικό και πλούσιο κοινωνικό έργο Σας. Εύχομαι πολυχρόνια και καρποφόρο Αρχιερατεία, πεποικιλμένη από τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, παναγιοσκέπαστη και παναγιοφρούρητη.

            Εκζητώ την Αρχιερατική Σας ευχή, κλείνω γόνυ στη Σεβασμιότητά Σας και εύχομαι από καρδιάς: Θεολόγου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της αγιωτάτης Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Μακεδονίας, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, πολλά τα έτη. Άξιος!

 

 Γεώργιος Ξενιτίδης, Δήμαρχος Λαγκαδά.