Μνημόαυνο για τον Γέροντα Ευσέβιο Γιαννακάκη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/06/2023

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας τελέσθηκε, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου, Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία Ιερό Μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει 28 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Γέροντος π. Ευσεβίου Γιαννακάκη, πνευματικού πατέρα και ανακαινιστού της Ιεράς Μονής.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ενώ οι Σεπτοί Ιεράρχες συνιερούργησαν κατά το Ιερό Μνημόσυνο, παρουσία της Μοναστικής Αδελφότητος, κληρικών και πνευματικών τέκνων του Γέροντος από την Αθήνα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, καθώς και πλήθους ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο ευλαβικής τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον άγιο Γέροντα. Τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καραΐσκος.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος  αναφέρθηκε στη σημαίνουσα προσωπικότητα του μακαριστού Γέροντος ως πνευματικού και ως ανθρώπου της νοεράς προσευχής, ο οποίος δίδοντας και την ύστατη ικμάδα του εαυτού του προς δόξαν Θεού, διεκρίθη για την αποστάζουσα Άγιο Πνεύμα διδαχή του, αποτελώντας ταυτόχρονα σύμβολο της ταπεινοφροσύνης, της αμόλυντης αγάπης και της θυσιαστικής προσφοράς προς τον πάσχοντα άνθρωπο. “Τα δείγματα αγιότητας του πολυσέβαστου και αγιασμένου Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη είναι ομολογουμένως αξιοσημείωτα, ενώ παρατηρούμε ότι το έργο της πνευματικής πατρότητας, το οποίο ασκούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, ήταν πραγματικά καρποφόρο, αφού τα πνευματικά του τέκνα, τα οποία σήμερα, μετά από 28 χρόνια, προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του, μιλούν με δάκρυα ευγνωμοσύνης για τον π. Ευσέβιο, διότι βρήκαν στο πρόσωπο του σεμνού ιερομονάχου τον πνευματικό πατέρα, ο οποίος είχε το χάρισμα να οδηγεί τις ψυχές τους στη μετάνοια και τη Μυστηριακή ζωή!”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

 Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, η Αδελφότητα της Μονής προσέφερε λιτή μοναστηριακή δοχή σε όλους τους πιστούς, ενώ το μεσημέρι παρετέθη γεύμα σε 400 άτομα στη μνήμη του Γέροντος Ευσεβίου.

Ας έχουμε την ευχή του μακαριστού Γέροντος και ας μεσιτεύει για όλους μας προς τον Πανάγαθο Θεό!

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως