Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Επισκόπου Αρίστης Βασιλείου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/06/2023

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσαρίστης Μακρυνείας Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την συμπλήρωση σαράντα ημερών από την εν Κυρίω κοίμηση του μακαριστού Επισκόπου Αρίστης κυρού Βασιλείου. Της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και συλλειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την αγάπη του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αναφέρθηκε στην μακροχρόνια φιλία του με τον μακαριστό Επίσκοπο Αρίστης.

Στη συνέχεια ερμηνεύοντας το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας αναφέρθηκε στον Επίσκοπο Αρίστης Βασίλειο, τον οποίο χαρακτήρισε μακάριο και άριστο κατά πάντα Κληρικό, που θυσίασε τον εαυτό του για τον λαό του Θεού, αφήνοντας παρακαταθήκη και υπόδειγμα διακονίας. Μίλησε για την ζωή και την μαθητεία του Επισκόπου Βασιλείου στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τονίζοντας, ότι αξιώθηκε να ενδυναμωθεί με την Χάρη του Κυρίου και να την προσφέρει στους πιστούς ανθρώπους, όπου τον έταξε η Εκκλησία να διακονήσει.

Καταλήγοντας ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύσει τον Επίσκοπο Αρίστης Βασίλειο εν χώρα ζώντων και σκηναίς δικαίων.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, τον οποίο χαρακτήρισε διακεκριμένο και λόγιο Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την παρουσία του και την συμμετοχή του στο Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Αρίστης, αποδεικνύοντας έτσι τα φιλάδελφα αισθήματά του για τον φίλο και συνεπίσκοπό του.

Ανέφερε, ότι ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων γνώρισε και διδάχτηκε τις παραδόσεις, την φαναριώτικη εκκλησιαστική τάξη, τα δίκαια και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στον ορθόδοξο, χριστιανικό και διαθρησκειακό χώρο, από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα, κορυφαίο Ιεράρχη του Οικουμενικό Θρόνου. Αναφέρθηκε στην διακονία του πλησίον του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, αλλά και στην διακονία του πλησίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Εξέφρασε την χαρά του ιδίου, αλλά και την χαρά της Ιεράς Μητροπόλεως για την παρουσία του στην Αιτωλοακαρνανία, λέγοντας, ότι εδώ στην Αιτωλοακαρνανία γνωρίζουμε να τιμούμε τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει τον βαθύτατο σεβασμό, την υιική αγάπη και την ειλικρινή αφοσίωση όλων στον γεραρό Προκαθήμενο του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Μετά την Θεία Λειτουργία οι δύο Αρχιερείς μετέβησαν στον τάφο του μακαριστού Επισκόπου Αρίστης, όπου ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ανέγνωσε τρισάγιο.