Η πρόταση για μεταθετό στηρίζεται από πολλούς ιεράρχες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2014

του Κώστα Ζαφειρίου


 

Η πλήρωση της χηρεύουσας μητροπόλεως Μεγάρων, προτείνεται να γίνει, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, δια μεταθέσεως. Η πατρότητα της πρότασης , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανήκει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και βρίσκει στην ιεραρχία ένθερμους υποστηρικτές.


 

Επειδή μάλιστα χρειάζεται μεγάλη πλειονοψηφία για να επιτευχθεί και το μεταθετό και η μετάθεση, πολλοί αρχιερείς συσπειρώνονται γύρω από την πρόταση του μακαριωτάτου για την επίτευξη του στόχου.


 

Ο ιεράρχης που θα πληρώσει τη χηρεύουσα μητρόπολη Μεγάρων, είναι ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος έλκει την καταγωγή από τα Μέγαρα.


 

Ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ιεραρχών που δεν προβάλλει το έργο του με αποτέλεσμα η εικόνα που υπάρχει για το έργο του, να είναι τουλάχιστον θολή.


 

Και όμως, ο σεβασμιότατος, από το 2003 που ανέλαβε το πηδάλιο της μητροπόλεως των περίπου 12.000 πιστών και των 65 χωριών (μόνο τέσσερα έχουν πάνω από 1.000 κατοίκους) , πέτυχε πολλά.


 

Από την πρώτη μέρα ο κ. Ιερόθεος ήρθε αντιμέτωπος με την οικονομική δυσπραγία, την λειψανδρία στη στελέχωση και την απουσία στήριξης της αυτοδιοίκησης, η οποία είθισται να στηρίζει εκείνες τις μητροπόλεις που κατέχουν τις έδρες των νομών.


 

Ο δεσπότης, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε. Ζήτησε τη βοήθεια του Θεού και προχώρησε. Στη δύσκολη πορεία του, σημαντικός συμπαραστάτης του ο αρχιμανδρίτης Λαυρέντιος, ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως.


 

Το «ierovima.gr» τις τελευταίες μέρες επικοινώνησε με κληρικούς της μητροπόλεως από τους οποίος συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικές με τα έργα του δεσπότη.


 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε (και διασταυρώσαμε τις πληροφορίες) , ότι τόσο ο μητροπολίτης όσο και ο αρχιμανδρίτης Λαυρέντιος προσφέρουν χρόνια τώρα, μεγάλο μέρος του μικρού μισθού τους στην μητρόπολη για διάφορα έργα!


 

Αναφέρουμε λοιπόν μερικά από τα έργα του μητροπολίτη:


 

Οργάνωσε το λογιστήριο στη Μητρόπολη αφού δεν υπήρχε. Δημιούργησε Γενικό Ταμείο Κοινωνίας και Αγάπης και Έργων Φιλαδελφείας.


 

Το 2003 η μητρόπολη είχε μόνο μια γραφομηχανή. Σήμερα διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και κάθε τί που χρειάζεται για να λειτουργήσουν γραφεία μητροπόλεως. Ολα αγοράστηκαν και με χρήματα που διέθεσαν ο μητροπολίτης και ο αρχιμανδρίτης.


 

Ο κ. Ιερόθεος πληρώνει με δικά του χρήματα τα έξοδα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης του επισκοπικού μεγάρου, καθώς και την αγορά αναλώσιμων ειδών. Οταν μετακινείται εκτός μητροπολιτικής επαρχίας, πληρώνει από τον μισθό του έξοδα.


 

Ο αρχιμανδρίτης πληρώνει εδώ και δέκα χρόνια, από τον μισθό του, τα έξοδα θέρμανσης του μητροπολιτικού ναού!


 

Ο κ. Ιερόθεος ανακαίνισε εκ βάθρων το Επισκοπικό Μέγαρο (εργασίες σε εξέλιξη), χωρίς να επιβαρύνει καμμία ενορία ή Μονή της Μητροπόλεως.


 

Ανακαίνισε και αναδιαμόρφωσε εκ βάθρων, από πλευράς στατικότητας, στέγασης, εγκαταστάσεων και θυρών, τριώροφο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του στη Νέα Ζίχνη,δημιουργώντας την «Ουζούνειο Στέγη Φιλοξενίας και Αγάπης».


 

Ενέταξε την Ιερά Μητρόπολη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία», σκοπός του οποίου ήταν η ψηφιοποίηση και η δημοσίευση σε ηλεκτρονική διεύθυνση μέρους του μνημειακού πλούτου και της ιστορίας της μητροπόλεως.


 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, επισκέπτεται συχνά και λειτουργεί σε τρία εγκαταλελειμμένα χωριά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Χειροτόνησε 20 νέους κληρικούς,θέσπισε την καθιέρωση εορτασμού των τοπικών αγίων της μητροπόλεως, οργάνωσε και νοικοκύρεψε ναούς ενώ επανεξόπλισε την Μητρόπολη με Άγιο Μύρο που είχε τελειώσει από το 2003!

Με προσωπικά του έξοδα εξόπλισε με μικροφωνικές εγκαταστάσει ναούς και τοποθέτησε συστήματα κωδωνοκρουσίας, επισκεύασε ναούς, συντήρησε πάνω από 100 εικόνες που ήταν διασκορπισμένες και αφύλακτες σε διάφορους ναούς.


 

Ακόμη, ανακαινίστηκαν εκ βάθρων τα επτά παρεκκλήσια τα οποία ανήκουν στον μητροπολιτικό ναό, με προσωπικές δωρεές του μητροπολίτη και του πρωτοσυγκέλλου. Στο παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας Νέας Ζϊχνης κατασκευάστηκε τέμπλο μήκους πρόσοψης 10 μέτρων με δωρεά του μητροπολίτη.


 

Αυτά είναι μερικά από τα έργα του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου.