Το αντιρατσιστικό δίχασε τελικά τους ιεράρχες

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 27/08/2014

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Πέντε μητροπολίτες κατέθεσαν εγγράφως τις απόψεις τους για το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (με αφορμή τις διατάξεις που περιέχονται σε αυτό για τους ομοφυλόφιλους ), ενώ άλλοι δύο μητροπολίτες με τηλεοπτικές τους εμφανίσεις εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις απόψεις των πέντε αδελφών τους. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που άφηνε έκθετους τους πέντε με τη διαφορετική άποψη.

 

Κάποιοι λοιπόν εκτός Εκκλησίας μιλάνε για «δύο στρατόπεδα ιεραρχών». Ισως να έχουν δίκιο. « Η εικόνα διχασμού θα είχε αποφευχθεί αν μήνες νωρίτερα είχαμε συζητήσει και πάλι στην Ιεραρχία το θέμα », λέει ιεράρχης στο ierovima και συνεχίζει: «Δεν είναι ωραία εικόνα να εμφανιζόμαστε διχασμένοι, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Είναι υγιής αντίδραση η διαφωνία, αλλά υπάρχουν εκκλησιαστικά όργανα για να την διατυπώσουμε».

 

Οι δύο ιεράρχες που διαφώνησαν με την κίνηση των πέντε, είναι:

 

1/Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος τονίζει πως δεν συμφωνεί με το ύφος των επιστολών που δεν συνάδουν με τον ρόλο και το κύρος της εκκλησίας, ενώ επισημαίνει πως ο νόμος αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας, αν και που σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτηρίζει άσκοπο και περιττό.

 

2/Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, υπεραμύνθηκε της στάσης της Ιεράς Συνόδου, η οποία διατυπώθηκε με τη χθεσινή θετικά διακείμενη προς το νομοθέτημα ανακοίνωση, και σχολίασε πως "κάποιες από τις τοποθετήσεις Ιεραρχών (που διαφώνησαν με το αντιρατσιστικό) ήταν μακράν του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Δεν το διάβασαν!"

 

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποινικοποίηση της γνώμης της Εκκλησίας. Κινδυνολογούμε φτιάχνοντας ψεύτικες καταστάσεις που εξυπηρετούν άλλα πράγματα" είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Μεσσηνίας.  

(φωτο Χρήστος Μπόνης)