Η πιο μεγάλη στιγμή: μήνυμα ενότητας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/06/2014

(φωτο Χρ. Μπόνης) Ηταν η πιό μεγάλη στιγμή. Ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, φορά τη μίτρα στον διάδοχό του Τιμόθεο. Μήνυμα ενότητας από τον Κύριλλο, μάθημα για πολλούς δεσποτάδες.

 

 

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

"Με τη σύνεση, την επιμέλεια και την διακριτικότητα που σε διακρίνουν θα αντεπεξέλθεις σε θέματα που θα προκύψουν" είπε απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρουσία πολλών Αρχιερέων, τοπικών παραγόντων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, κληρικών και λαϊκών.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ικανότητες του νέου Μητροπολίτη λέγοντας "εργάστηκες φιλότιμα και αποδοτικά στην ενορία και στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, συνεργαζόμενος άριστα με τους συνεργάτες σου, κληρικούς και λαϊκούς. Μεγάλη η προσφορά σου στους τομείς της πρόνοιας, του τύπου και της αντιμετώπισης προβλημάτων των μεταναστών" και επεσήμανε πως πηγαίνει σε μια ιστορική Μητρόπολη και με τη σύνεση που τον διακρίνει, την διακριτικότητα και την επιμέλεια, θα αντιμετωπίσει τα θέματα που θα εμφανιστούν, αφού κάθε Μητρόπολη, αλλά και κάθε χώρος έχει ζητήματα και προβλήματα.

"Η δική σου διακονία θα έχει μία ιδιαιτερότητα" υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως "η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε οι Αρχιερείς που δοκιμάζονται από κάποια ασθένεια και δε μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία, να μένουν στην επαρχία τους και να τυγχάνουν της αγάπης και της φροντίδας των διαδόχων. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στη σχέση σας και θα καμαρώνουμε που θα βλέπουμε, όπως τόνισες, ότι θα είναι ο πατέρας σου. Ευχόμαστε να γίνει πράξη στην πορεία της Εκκλησίας, η σχέση διαδόχου με πρώην Επίσκοπο να είναι σχέση γιου και πατέρα.

Στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του, αλλά και όλους όσοι τον στήριξαν και επεσήμανε πως  "εξελέγην, χειροτονούμαι και στέλλομαι να διακονήσω τον άνθρωπο, υπέρ ου Χριστός απέθανε,να διδάξω και να ομολογήσω το Όνομά Του εν μέσω των ανθρώπων, μέσα σε έναν ακοσμό κόσμο που τις περισσότερες φορές παραπαίει, γίνεται ασταθής, χάνει τον προσανατολισμό του, τον σκοπό του, τον στόχο του, διακατέχεται από αμφιβολίες, αμ-φισβητήσεις, ανημπόριες, δυσκολίες και πνευματικές και σωματικές ασθένειες. Μα ο λόγος της εν Αγίω Πνεύματι ενεργουμένης και λειτουργούσης Εκκλησίας μέσα στην κτήση αυτός είναι, να λειτουργεί ως ιατρείο πνευματικό και να θερα-πεύει τους ωδινομένους και προστρέχοντας σε Αυτήν. Οι δε κληρικοί, Επίσκοποι, Πρεσβύτεροι και Διακόνοι είναι οι υπηρέτες, οι διακονητές των αναγκών του πισ-του λαού και οι εκπρόσωποι των ανθρώπων ενώπιον του Θεού και ποτέ του Θεού ενώπιον των ανθρώπων.
Γιά μένα σήμερα είναι η προσωπική μου Πεντηκοστή, η αλλοίωσή μου, η κλίση μου στη ζωή της Εκκλησίας από μια άλλη διακεκριμένη θέση διακονίας και προσφοράς. Καλούμαι να εγκαταλείψω πλήρως το εγώ μου και η ζωή μου να δοθεί εξ ολοκλήρου στη διακονία της Εκκλησίας και του ανθρώπου. Η Εκκλησία μου αναθέτει σε αυτήν την ώριμη περίοδο της ζωής μου να αναλάβω αυτήν την διακονία, κάνοντας το παιδικό μου όνειρο μια άλλη πραγματικότητα θυσίας και προσφοράς. Θα θέσει σε λίγο επί των αδυνάμων ώμων μου το ιερό Ωμοφόριο εις τύπον του πλανηθέντος και ευρεθέντος προβάτου, για να μου υπενθυμίζει συνεχώς την εντολή και την υποχρέωση για συνεχή και αδιάκοπη αναζήτη-ση των ανθρώπων για να ανέλθουν προς στον Θεό και για μια εναγώνια και έμπονη αναζήτηση του Θεού ώστε να ευρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους και να τους χαρίζει ζωή και περισσότερο ζωής, δηλαδή αγιασμό και σωτηρία".

Αναφέρθηκε στον πρώην Μητροπολίτη λέγοντας: "Θέλω να τον διαβεβαιώσω για την αγάπη μου, τον σεβασμό μου και την υιική μου στοργή. Η Ιερά Μητρόπολις θα συνεχίσει να τον τιμά, να τον σέβεται και να τον φροντίζει, το δε επισκοπείο θα συνεχίσει να είναι το σπίτι του".