Ο Μητροπολίτης Ουκρανίας για την "μαύρη" επέτειο

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 23/02/2023

Δήλωση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου

Για την επέτειο της πλήρους κλίμακας επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία

 

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

 

Αγαπητοί συμπολίτες και όλοι οι άνθρωποι καλής θελήσεως σε όλο τον κόσμο!

 

Σήμερα μνημονεύουμε την πρώτη επέτειο της μεγάλης ρωσικής εισβολής, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο την πλήρη καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και της ίδιας της ταυτότητάς μας. Τη μνημονεύουμε μέσω της νηστείας και της προσευχής. Τη μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και τους αγίους Του για το θαύμα της σωτηρίας της χώρας μας από την εισβολή και την καταστροφή, σε μια εποχή που για τους περισσότερους ο αγώνας μας ενάντια στον επιτιθέμενο φαινόταν γενναίος αλλά αναπόφευκτα καταδικασμένος σε ήττα.

 

Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους ήρωες που, με τίμημα το ίδιο τους το αίμα, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, σταμάτησαν και απώθησαν τον εχθρό, με ευγνωμοσύνη στους Ουκρανούς στρατιώτες που συνεχίζουν με επιτυχία να αγωνίζονται για την ελευθερία και το μέλλον της πατρίδας μας. Μνημονεύουμε με πόνο και οδύνη όλα τα αθώα θύματα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής τρομοκρατίας, των πράξεων γενοκτονίας και άλλων εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν οι υπηρέτες του τυράννου του Κρεμλίνου στη γη μας. Μνημονεύουμε με τη σκέψη μας στραμμένη στους πρόσφυγές μας που αναγκάζονται να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των αγαπημένων τους προσώπων μακριά από τα σπίτια τους. Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως που ανταποκρίθηκαν στην τραγωδία και τον πόνο μας με πρωτοφανείς πράξεις αλληλεγγύης, παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια, προκειμένου να αποδείξουν, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, ότι το κακό δεν μπορεί και δεν πρέπει να νικήσει!

 

Πριν από εννέα και πλέον χρόνια, η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ξεκίνησε με την κατάληψη της Κριμαίας. Έκτοτε, ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της χώρας μας συνεχίζεται. Ένας πόλεμος στον οποίο η τυραννία του Κρεμλίνου έχει επιστρατεύσει όλους τους πόρους της: στρατεύματα και διπλωματία, οικονομία και πολιτισμό, μέσα ενημέρωσης και θρησκευτικές κοινότητες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τομέας της ανθρώπινης ύπαρξης, της κοινωνίας και του κράτους που να μην χρησιμοποιείται από τη ρωσική αυτοκρατορία του κακού για να καταστρέψει την Ουκρανία.

 

Αλλά όπως ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, ο λαός μας αντιστάθηκε στην τυραννία του κακού και έχει ήδη κερδίσει μια ηθική νίκη. Χάρη στη δική τους γενναιότητα και την εξαιρετική υποστήριξη των δημοκρατικών χωρών του κόσμου και όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως, τα στρατεύματά μας συνεχίζουν να κερδίζουν νίκες στο πεδίο της μάχης. Απελευθερώνουν ουκρανικές πόλεις και χωριά από την κατοχή και περιορίζουν με επιτυχία τις προσπάθειες του εισβολέα να αντεπιτεθεί εκ νέου.

 

Τόσο η ηθική νίκη της Ουκρανίας όσο και οι στρατιωτικές μας νίκες δεν θα ήταν εφικτές χωρίς το αδάμαστο πνεύμα, χωρίς την πίστη στη βοήθεια του Θεού, στα ιδανικά της αλήθειας και της καλοσύνης, την πίστη στην ελευθερία και τη θυσιαστική αγάπη για τους συνανθρώπους μας που εκατομμύρια Ουκρανοί έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν. Χάρη στη συνοχή και την πνευματική μας σταθερότητα, κάθε μέρα πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στη νίκη της αλήθειας και στη δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία, για την οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

 

Με μεγάλο πόνο παρακολουθούμε όλο και περισσότερες εκδηλώσεις του ακραίου κυνισμού με τον οποίο η τυραννία του Κρεμλίνου χρησιμοποιεί θρησκευτικά θέματα και συνθήματα, καθώς και τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων και τις δομές που ελέγχουν, για να υποστηρίξει το κακό της. Η θέση του Πατριαρχείου της Μόσχας και του ηγέτη του, Κυρίλλου Γκουντιάεφ, προσωπικά, είναι απολύτως ντροπιαστική και δεν έχει καμία ηθική δικαιολογία, καθώς αντί να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στον παράλογο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, άρχισαν να ευλογούν την επιθετικότητα και να δικαιολογούν τους εγκληματίες.

 

Ο τύραννος του Κρεμλίνου και οι υπηρέτες του με στρατιωτικές στολές, κοστούμια ή θρησκευτικά ενδύματα προσπαθούν να δικαιολογήσουν το κακό που κάνουν αναφερόμενοι στην ανάγκη προστασίας των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών. Επαναλαμβάνουν τη ρητορική του ναζισμού, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα δικά του εγκλήματα με παρόμοιο τρόπο. Αυτές οι προσπάθειες μάς ακούγονται σαν ο διάβολος να παραθέτει τα λόγια των Αγίων Γραφών. Γι' αυτό, κατά τη βαθύτατη πεποίθησή μας, η ιδεολογία του "ρωσικού κόσμου" πρέπει να καταδικαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο ναζισμός, ο μπολσεβικισμός και άλλες απεχθείς θεωρίες που δικαιολογούν το κακό. Και ο Πούτιν, ο Γκουντιάεφ και άλλοι δημιουργοί και προπαγανδιστές της ιδεολογίας του "Ρωσικού Κόσμου", μαζί με τους εγκληματίες πολέμου, πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου και να καταδικαστούν. Γιατί έχουν αίμα στα χέρια τους που δεν μπορεί να ξεπλυθεί.

 

Κάθε μέρα του αγώνα μας έχει υψηλό τίμημα. Κάθε μέρα, ώρα, ακόμη και λεπτό της ελευθερίας μας και της ελευθερίας της Ευρώπης από μια νέα τυραννία, από ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα, από ένα νέο τείχος με το οποίο το Κρεμλίνο θέλει να χωρίσει ξανά την ήπειρό μας, πληρώνεται με το αίμα και τις ζωές των Ουκρανών. Γι' αυτό ζητάμε από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας, όλες τις δημοκρατικές χώρες να συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για να βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει τη ρωσική αυτοκρατορία του κακού το συντομότερο δυνατό. Είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουν ήδη γίνει για να διασφαλιστεί η νίκη της αλήθειας, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Διότι χωρίς μια ελεύθερη, ενωμένη, κυρίαρχη Ουκρανία, χωρίς μια νίκη επί του επιτιθέμενου, η Ευρώπη, και επομένως ολόκληρος ο κόσμος, δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής.

 

Αυτή τη θλιβερή ημέρα της έναρξης της μεγάλης ρωσικής εισβολής, καλούμε όλους τους πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται για τη νίκη της αλήθειας και μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Δεν είναι όλοι σε θέση να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια ή να δέχονται πρόσφυγες. Όμως κάθε πιστός μπορεί -και γι' αυτό οφείλει- να αφιερώνει καθημερινά λίγα λεπτά από την προσευχή του για να δέεται για την Ουκρανία, για το λαό μας που υποφέρει από τον επιθετικό πόλεμο που έχει επιβάλει η Ρωσία, για τα θύματα της ρωσικής τρομοκρατίας, για όσους υποφέρουν σε αιχμαλωσία και υπό κατοχή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η προσευχητική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι μια απίστευτα πολύτιμη συμβολή στη νίκη κατά του κακού.

 

Αυτή την ξεχωριστή ημέρα στην ιστορία του έθνους μας και όλης της ανθρωπότητας, ζητάμε από τον Κύριο να σταματήσει την εξάπλωση του κακού, να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να φέρει τη νίκη στην Ουκρανία και μια δίκαιη ειρήνη. Και μακάρι αυτή η χρονιά, με τη βοήθεια του Θεού, να είναι η χρονιά που τα δεινά του ουκρανικού λαού από τον πόλεμο θα λάβουν τέλος.

 

Παντοδύναμε και Μοναδικέ Θεέ, διαφύλαξε την Ουκρανία για χάρη μας!

 

Επιφάνιος,

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,

Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

 

 

Πηγή: https://www.pomisna.info/uk/epistle-post/zvernennya-mytropolyta-kyyivskogo-i-vsiyeyi-ukrayiny-epifaniya-z-nagody-richnytsi-povnomasshtabnogo-napadu-rosiyi-na-ukrayinu/