Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου την άλλη εβδομάδα

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 20/12/2022
πηγή Δώρα Αντωνίου kathimerini.gr   
 
Στη δεύτερη και πλέον καθοριστική φάση της εισέρχεται η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς, έπειτα από μια παρασκηνιακά φορτισμένη «προεκλογική» περίοδο, την Κυριακή αναδείχθηκαν οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση μετά την ψηφοφορία των πιστών. Κατά σειρά, στο τριπρόσωπο εξελέγησαν οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος με 35,68%, Πάφου Γεώργιος με 18,39% και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με 18,10%. Τον λόγο πλέον έχει η Ιερά Σύνοδος, που θα κληθεί να επιλέξει τον νέο αρχιεπίσκοπο ανάμεσα στους τρεις.
 
Το ενδιαφέρον για την τελική επιλογή είναι πολύ μεγάλο στην Κύπρο, καθώς η Εκκλησία έχει ισχυρή παρουσία και οικονομική δραστηριότητα και μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου με βαρύνουσα άποψη και για το Κυπριακό. Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο αμερικανικός και ρωσικός παράγων. Από την πλευρά της Ρωσίας σταθερά τα τελευταία χρόνια επιδιώκεται η ενίσχυση του φιλορωσικού στοιχείου στην Εκκλησία της Κύπρου, μια εξέλιξη που εφόσον επιτευχθεί, θεωρείται ότι θα επιφέρει μεγάλη ανατροπή στο εκκλησιαστικό status quo της ευρύτερης περιοχής με σημαντικές ανακατατάξεις και άδηλες επιπτώσεις.
 
Ετσι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας λαϊκής εκλογής σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου διεργασιών στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών. Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος (φωτογραφία) στην πρώτη δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων ζήτησε να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, επί της ουσίας δηλαδή η Ιερά Σύνοδος να εκλέξει τον ίδιο, καθώς αυτός ήρθε πρώτος στη διαδικασία λαϊκής εκλογής. Η ομάδα στήριξης μητροπολίτη Λεμεσού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο λαός ψήφισε και περιμένει να γίνει σεβαστή η ψήφος του».
 
Ωστόσο, στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο λαός εισηγήθηκε, αλλά δεν καθορίζει. Ενώ ο μητροπολίτης Πάφου, απαντώντας στην επιχειρηματολογία του Λεμεσού, σημείωσε ότι «άλλα τα κριτήρια του λαού και άλλα της Ιεράς Συνόδου». Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ιερά Σύνοδο, δεν αποκλείεται η εκλογή αρχιεπισκόπου από τον πρώτο γύρο. Και αυτό, διότι ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος είναι τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου, θεωρείται ότι έχει τη στήριξη επτά μητροπολιτών επί συνόλου 16 και ότι μπορεί να εξασφαλίσει άλλες δύο ψήφους. Ολα αυτά, βεβαίως, στην αρχή μιας διαδικασίας με έντονο παρασκήνιο όπου θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις για αλλαγή των συσχετισμών.
 
Οσον αφορά τα διαδικαστικά, την ψηφοφορία της Κυριακής διαδέχθηκε τριήμερη προθεσμία για υποβολή ενστάσεων. Την Πέμπτη αναμένεται να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προκειμένου να ορίσει την ημέρα συνεδρίασης για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου. Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Πάφου τοποθέτησε την ημέρα εκλογής στην εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.