Πρωτοβουλία Κουμουτσάκου για να μη γίνει τέμενος η Αγιά Σοφιά

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/05/2014

Την ενεργοποίηση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοικησης πανελλαδικά, ζηταει ο υποψηφιος περιφερειάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος για να αποτραπεί καθε ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγια Σογία σε Τέμενος.

 

Συγκεκριμένα σε συνέχεια των εντεινόμενων και από πολλές πλευρές συγκλινουσών πληροφοριών για σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Τεμένους από την 29η Μαΐου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση.

 

" Οι εντεινόμενες και από πολλές πλευρές συγκλίνουσες πληροφορίες για σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, από τις 29 Μαΐου, προκαλούν την ευαισθησία ολόκληρου του Πολιτισμένου Κόσμου. Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στην ίδια την Τουρκία, όπου ακούγονται ήδη ισχυρές φωνές σωφροσύνης. Πρόκειται, άλλωστε, για μείζονος σημασίας ζήτημα, που δεν αφορά μόνο στον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη, αλλά στην Παγκόσμια Κοινότητα.

 

Η Αγία Σοφία, επίσημα ενταγμένη από την Ουνέσκο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από το 1985, ανήκει σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Για την προστασία της οφείλουν να κινητοποιηθούν η Ουνέσκο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άνθρωποι του Πολιτισμού σ’ ολόκληρο τον Κόσμο.

 

Από την πλευρά μας θεωρώ αναγκαίο όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απευθυνθούμε στο Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια.

 

Το συντονισμό είναι ανάγκη να αναλάβουν οι σημερινοί Περιφερειάρχες προς τους οποίους προτείνω σχέδιο επιστολής το οποίο, μετά από σχετική συνεννόηση, να προσυπογράψουμε όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας ".