Η ώρα της αλήθειας για τον ιερέα του Λυκαβηττού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/09/2022
Το «φως της δημοσιότητας» βλέπει το τελικό πόρισμα του Ανακριτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη δράση του «θαυματοποιού» ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους Αθηνώνπου που μιλά μεταξύ άλλων, για αγυρτεία και ανυπακοή.
 
Η ανάκριση που διήρκησε τρία χρόνια -ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017 με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις- έγινε κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου Β’ και ανατέθηκε στον τότε Γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, σε συνέχεια μάλιστα σοβαρότατων καταγγελιών που είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα.
 
Η δικαστική διερεύνηση, όπως ζητείται στο άρ. 2, του πορίσματος δεν έγινε ποτέ. Το πόρισμα, αποκαλύπτει σωρεία παραβάσεων, ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης, προσπάθεια εξαπάτησης των πιστών με καλλιέργεια και εκμετάλλευση της θρησκοληψίας τους με κατασκευή «θαυμάτων» (“αγυρτεία”), καθώς και άλλων που παραπέμπουν σε οικονομικό σκάνδαλο (“απιστία”), όχι μόνο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο άνευ αιτιολογίας.
 
Η πρώτη σχετική έρευνά  του  «Ellinika Hoaxes», χρονολογείται ήδη από τον Ιούνιο του 2018, όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν δημοσιεύματα για «θαύματα», στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά όπου είχε φθάσει ο «θαυματουργός» Τίμιος Σταυρός από τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού. Τότε είχαμε εντοπίσει τον «ανάπηρο», που έκανε καλά «ως εκ θαύματος» ο ιερέας, και είχε ομολογήσει ότι… περπατούσε και πριν.
 
Τον Απρίλιο του 2022, όπως επισημαίνουν τα Ellinika Hoaxes, εντόπισαν άλλη μια περίπτωση «θαύματος» που και εκεί αποδείχθηκε ότι ένας άνδρας με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είδε καμία βελτίωση μετά το άγγιγμα του «θαυματουργού σταυρού» από τον Λουπασάκη.
 
Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια έχει ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι «ήρθε γκρουπ 53 ατόμων και θεραπεύτηκαν οι 50. Γιατί οι 3 δεν είχαν τίποτα».
 
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ανακοινώσει ότι ανέστησε ακόμα και… νεκρό.
 
Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ από την έρευνα του ανακριτή προκύπτει «ἑτεροδιδασκαλίᾳ καί διαστροφῇ τοῦ Ὀρθοδόξου καί Ἐκκλησιαστικοῦ ἤθους» προτιμά μια πιο ήπια διατύπωση («ἀλλοιώσει τῶν ὑπό τῶν Ἱερῶν Κανόνων παραδεδομένων») κατόπιν επιθυμίας, όπως γράφει, του Αρχιεπισκόπου.