Τα ονομαστήρια του Ωρεών Φιλοθέου στη γενέτειρά του Χαλκίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/09/2022
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 το βράδυ, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη η καθιερωμένη από πολλών ετών ιερά αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Φιλοθέου του Πρεσβυτέρου του θαυματουργού. 

Στην Ενορία αυτή ανετράφη, ως συνειδητό μέλος της Εκκλησίας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, χοροστάτησε στην Ιερά Αγρυπνία, με την συλλειτουργία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και αρκετών Ιερέων και Διακόνων εξ Αθηνών, Κορίνθου και Χαλκίδος.

 

Επίσης, συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, όπως και αρκετοί Κληρικοί και λαϊκοί πιστοί, οι οποίοι συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων.

 

Προ της αναγνώσεως της αποστολικής περικοπής, κατόπιν κανονικής αναθέσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος χειροθέτησε Αναγνώστη τον πνευματικό του υιό κ. Δημήτριο Καραντζή, νέο ευσεβή, φιλότιμο και εργατικό, εντάσσοντάς τον στην θεσμοθετημένη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο (Βέργη) τάξη των Αναγνωστών της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος αναπτύσσοντας τον βίο του Οσίου Φιλοθέου, τονίζοντας την αποστολή της παραστάσεώς του ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου, ως Ιερεύς των Μυστηρίων του Θεού, η οποία τον αγίασε και τον αξίωσε να παρίσταται στη χαρά του ουρανίου θυσιαστηρίου, ως πρεσβευτής μας. Με έναυσμα την αξία και αγία παράσταση του Οσίου Φιλοθέου, μάλιστα, έθεσε προς όλους τον εποικοδομητικό προβληματισμό αν και πώς παριστάμεθα ενώπιον του Θεού και αναφερθείς με λόγους αγάπης προς τον εορτάζοντα Επίσκοπο κ. Φιλόθεο, επεσήμανε το χάρισμά του, να παρίσταται ενισχυτικά σε όποιον του το ζητήσει και να παρίσταται αξίως σε κάθε εκκλησιαστική αποστολή και διακονία που του ανατίθεται.

 

Προ της απολύσεως, ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος, συγκινημένος από την παρουσία των Μητροπολιτών, Κληρικών και λαϊκών αδελφών, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους αγίους Αρχιερείς αλλά και προς όλους, ενώ αντιπροσφέροντας λόγον αγάπης προς τον πνευματικό του πατέρα, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον παρακάλεσε να συνεχίσει να προσεύχεται για εκείνον, ώστε να αξιωθεί της χαράς της Βασιλείας του Θεού.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ