Πύργος: Εορτή Αγίου Παντελεήμονος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/07/2022
Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να επιδείξει «νέφος μαρτύρων», ανδρών και γυναικών, νέων και γερόντων, ευγενών και ασήμων, πλουσίων και φτωχών, ελευθέρων και δούλων. Είναι οι καλλίμαχοι εκείνοι Μάρτυρες, οι οποίοι κλήθηκαν από τις περιστάσεις, να δώσουν τη μαρτυρία τους για τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα  Ιησού Χριστό, ως τον μοναδικό Λυτρωτή του ανθρωπίνου γένους! Τη μαρτυρία τους αυτή επισφράγισαν με απίστευτες ταλαιπωρίες και μαρτύρια καθώς επίσης με το αίμα τους και εν τέλει με την ίδια τους τη ζωή.  Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι διδάσκαλοι της ευσεβείας, νοητοί οδοδείκτες, οι οποίοι δείχνουν σ' εμάς τον τρόπο και τον δρόμο προς την εν Χριστώ ζωή. Είναι φώτα, που φωτίζουν και παρηγορούν την ζωή μας. Οι δε εορτές των αγίων μας δεν αποτελούν κοσμικές πραγματικότητες, αλλά βαθιά πνευματικά και Εκκλησιαστικά γεγονότα. Ένα τέτοιο εύοσμο άνθος της αρχαίας Εκκλησίας είναι και ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός του οποίου η ετήσια ιερή μνήμη εορτάστηκε με την δέουσα ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια, στον φερώνυμο και περίβλεπτο Ιερό Ναό στην πόλη του Πύργου, το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου 2022.
 
Την παραμονή της εορτής εν μέσω πλειάδος Ιερέων εκ της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας  π.  Φιλαρέτου Σπανοπούλου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος. Την κυρία ημέρα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από χορεία Ιερέων προεξάρχοντος του Πανοσιολιογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Πετράκου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Γραμματέως της  Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος παράλληλα ορθοτόμησε και τον Θείον Λόγον. Κατά τις Ιερές ακολουθίες τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διεύθυνε ο καλλικέλαδος Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Γεώργιος Παπαηλιού Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πλαισιούμενος από μαθητές του, ενώ τον αριστερό χορό ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Σταύρος Σμυρνής. 
 
Την πανευφρόσυνη αυτή πανήγυρη και ημέρα πνευματικής αγαλλίασης, που προετοίμασε εξαίσια ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού π. Παντελεήμων Παπαηλιού, καθώς επίσης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τίμησε με την ευγενική παρουσία του ο Αντιπεριφεριάρχης Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Κόρδας, αλλά και πλήθος ευλαβών Χριστιανών προσερχόμενοι για να προσκυνήσουν την Ιερή εικόνα και να λάβουν την ευλογία, καθώς επίσης και την ιαματική χάρη του εορταζομένου και φιλόλαου Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος συνδύασε την γνώση με την πίστη, την επιστήμη με την αρετή και την Ιατρική με την Φιλανθρωπία!  
 
Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν πλήρης από την Χάρη του Θεού και δεν χρειαζόταν οτιδήποτε επίγειο, φθαρτό και πρόσκαιρο για να του καλύψει κάποιο κενό. Και αυτή ακριβώς η πληρότητά του, τον κατέστησε ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ώστε να μη διστάσει να ομολογήσει και διά του αίματός του τον Χριστόν. Όταν ο άνθρωπος είναι πλήρης από τον Θεόν δεν φοβάται τίποτα και κανένα, κι ούτε μεριμνά να αποκτήσει όσο το δυνατό περισσότερες υλικές απολαύσεις, αλλά πορεύεται στη ζωή του με σταθερότητα και μονιμότητα, χωρίς να μεταβάλλεται συνεχώς, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συγκυρίες. Νέος, γεμάτος σφρίγος και παλμό, δύναμη και θάρρος, μαρτύρησε δια την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη Του! Με αποφασιστικότητα διεκήρυξε και διαλάλησε την αλήθεια της Πίστεώς του, σε όλους που την εποχή εκείνη ευρίσκοντο  στο βασίλειο του σκότους και του ψεύδους, της ειδωλολατρίας. Αρνήθηκε να θυσιάσει εις τα άψυχα και αναίσθητα είδωλα και παρ’ όλες τις κολακείες του Βασιλέως Μαξιμιανού έμεινε ακλόνητος και προτίμησε να θυσιασθεί και να καταστεί έτσι κληρονόμος της Ουρανίου Βασιλείας!  
 
Αυτή την ομολογία καλούμεθα σήμερα και εμείς να προσφέρουμε στον κόσμο έχοντας το όνομα του  Ορθόδοξου Χριστιανού. Αυτό το όνομα είναι ο θεμέλιος λίθος για να ζήσουμε, για να αντέξουμε, για να μοιραστούμε την Αλήθεια και για να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας. Ο Άγιος Παντελεήμων με την σταθερότητά του, την ομολογία του, το μαρτύριό του, αλλά και με την σχέση του με τον πνευματικό του Άγιο Ερμόλαο μας διδάσκει να μένουμε και εμείς σταθεροί, ανυποχώρητοι, εδραίοι, αμετακίνητοι στην αληθινή Χριστιανική μας πίστη και στον αγώνα. Ακόμη περίτρανα μας διαβεβαιώνει ότι η επιστήμη της οποίας υπήρξε άριστος κάτοχος ο Άγιος, δεν υπήρξε εμπόδιο για να είναι και άριστος εις την Πίστη του, προς τον Ιησούν Χριστόν. Εκείνο άλλωστε που μορφώνει τον άνθρωπο, που τον αναδεικνύει, του δίνει αξία και τον εξυψώνει, όχι μόνο σε τούτη τη ζωή, αλλά και στην αιωνιότητα, δεν είναι τα γράμματα, αλλά η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και η Αρετή!  

Πρεσβ. Νικολάου Κατσηδήμα.