Εκκαθαρίσεις στην Τράπεζα του Βατικανού

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/01/2014

Τέσσερις από τους πέντε Καρδινάλιους που ήταν υπεύθυνοι για την Τράπεζα του Βατικανού- του κατά κόσμον Ινστιτούτου για τα Έργα της Θρησκείας (Istituto per le Opere di Religione – ΙΟR), - απέλυσε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος. 


Το πέμπτο μέλος της επιτροπής που παραμένει στη θέση του είναι ο Καρδινάλιος Ζαν-Λουίς Ταουράν, ο επικεφαλής του παπικού συμβουλίου για το Διάλογο μεταξύ των Θρησκειών.

Μεταξύ των Καρδιναλίων που απολύθηκαν από την Τράπεζα που ιδρύθηκε το 1942, είναι και ο πρώην γραμματέας του Βατικανού, Καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε, που ήταν και πρόεδρος της επιτροπής της Τράπεζας. Και οι τέσσερις είχαν διοριστεί στις θέσεις αυτές από τον προηγούμενο Πάπα Βενέδικτο και τις κατείχαν ενώ ξέσπασε το σκάνδαλο με την Τράπεζα του Βατικανού το 2010.

Ηταν τότε, που η ιταλική οικονομική αστυνομία κατάσχεσε 23 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα, εξαιτίας ύποπτων συναλλαγών, που παρέβαιναν τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αργότερα, η JP Morgan διέκοψε τη συνεργασία της με την Τράπεζα, καθώς «δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει συγκεκριμένες συναλλαγές».

Παράλληλα τα σενάρια που κάνουν λόγο για σχέσεις της Τράπεζας με τη Μαφία, αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις του σκανδάλου με διαρροές εγγράφων από τον μπάτλερ του πάπα δεν έχουν σταματήσει.